Στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρονται, 

στην πλειονότητά τους, τα διεθνή ειδησεογραφικό μέσα που σχολιάζουν εκτενώς τη θετική πλευρά της είδησης και τις αίσιες προοπτικές τους εγχειρήματος, αλλά και την επίφοβη πλευρά του σχεδίου, εν μέσω της επιφυλακτικότητας που εκφράζεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτική της ελληνικής προόδου ή επικοινωνιακό «τρικ» λοιπόν η επάνοδος στις αγορές;

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επιστροφή στην αγορά ομολόγων: Θα αγοράζατε;». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του CNBC που φιλοξενεί και σχετική δημοσκόπηση. Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται πως η χώρας επιχειρεί να βγει στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, «σημάδι-κλειδί», όπως σημειώνεται, ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει στην οικονομία της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή. Εντούτοις, θίγεται και η αμφίβολη πλευρά, καθώς όπως αναφέρεται η Ελλάδα μπορεί, κατά πολλούς, να μην είναι ασφαλές «στοίχημα», δεδομένης της ασθενούς ανάκαμψης.

 Το Reuters, σε άρθρο του, τονίζει πως η είδηση άνοιξε ήδη την «όρεξη» των επενδυτών που προέβησαν σε περισσότερο ριψοκίνδυνες κινήσεις. «Το γεγονός πως η Ελλάδα επιστρέφει είναι καλό νέο για την (ευρω-)περιφέρεια γενικότερα», σχολιάζει επενδυτής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων «έπεσαν» κατά 4 μονάδες βάσης, στο 6,13%.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει το γεγονός ως «ορόσημο» για την πορεία της Ευρωζώνης, σημαίνοντας την αποκατάσταση των αγορών, μετά από την κρίση χρέους που οδήγησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ στρατηγικός αναλυτής της ING στο Άμστερνταμ, ο Alessandro Giansanti, παρατηρεί πως η Ελλάδα εωφελείται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη και εκτιμά πως πρόκειται για μία καλή ευκαιρία, προκειμένου η χώρα μας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών.

Το γεγονός καλύπτεται και από τη Wall Street Journal που παρατηρεί πως η είδηση έρχεται ως μια «συμβολική ώθηση» για τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας μας, εν όψει και των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Όπως αναφέρεται, ακόμη, εν μέσω των καλύτερων των αναμενομένων στοιχείων του προϋπολογισμού και των πρόσφατων ενδείξεων ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει πορεία, «η κυβέρνηση ελπίζει ότι η έκδοση ομολογιακού δανείου θα εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους (πείθοντάς τους) ότι η ατέρμονη κρίση χρέους πλησιάζει το τέλος της».

«Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές: Επίστρωση ζάχαρης σε μια σκληρή πραγματικότητα», είναι ο τίτλος άρθρου της Financial Times που παρατηρεί τη χρονική στιγμή που έλαβε χώρα η είδηση της εξόδου στις αγορές και αναφέρεται στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας στο κέντρο της Αθήνας. Όπως επισημαίνεται, αν και η ζήτηση από τους επενδυτές μπορεί να είναι αυξημένη, ο κίνδυνος δεν θα εξαφανισθεί γρήγορα και ιδού οι παράγοντα, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα: Οι διαδηλώσεις, η πτώση της δύναμης της κυβέρνησης, οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής και οι προκλήσεις από την Τρόικα, οι εξασθενημένες εξαγωγές και οι προοπτικές τους, εν μέσω και των αναταραχών εξ αιτίας της ουκρανικής κρίσης, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο θέμα αναφέρονται ιδιαιτέρως και τα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα και με τη Deutsche Welle: «Μετά από τρία χρόνια, στα οποία υλοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα δάνεια», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από το 8 στο 6%. «Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τόσο επικίνδυνα τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης πριν από πέντε χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα» η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκτιμά, από την άλλη, στη Süddeutsche Zeitung, η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «είναι φυσιολογικό όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού στήριξης. «Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η Γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Και αυτές οι συνθήκες είναι, σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν το γεγονός ότι «οι δανειστές της Ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με super ευνοϊκούς όρους». Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα». Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει εν όψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την Eυρωζώνη».

 «Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν.

 Σε σχετικό ρεπορτάζ στην Die Welt, γίνεται αναφορά στις απόψεις του Άλαν φον Μέρεν, επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank A/S της Κοπεγχάγης, ο οποίος τονίζει: «Οι Έλληνες αξιοποιούν τη βελτιωμένη τους αξιοπιστία στην Ευρώπη». Και ο αναλυτής συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα βελτίωσης των πραγμάτων. Φυσικά και δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε σήμερα εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

 Το ποσό της έκδοσης θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η J P Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών η απόδοση των πενταετών ομολόγων θα κυμαίνεται στο 5% με 5,25%.

 Η έξοδος στις αγορές, η οποία προετοιμαζόταν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 6,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ταυτοχρόνως το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

 Χθες, εξ άλλο,υ στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. Πριν από λίγο σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6%.

Κέρδος online   9/4/2014 17:06

source: http://www.kerdos.gr