Ίσως να υπάρχουν κάποια καλά νέα για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια μεγάλη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε, μπορεί να βοηθήσει επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Ασθενείς με Αλτσχάιμερ στους οποίους δόθηκε υψηλή δόση βιταμίνης Ε παρουσίασαν βραδύτερη εξασθένηση στη σκέψη και τη μνήμη και φάνηκε να χρειάζονται λιγότερη φροντίδα κάτα την περίοδο τςη μελέτης από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, δήλωσε ο Δρ Maurice Dysken, επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό journal of American Medical Association.
«Βρήκαμε ότι η βιταμίνη Ε επιβράδυνε σημαντικά το ρυθμό εξέλιξης της νόσου σε σχέση με το εικονικό φάρμακο», δήλωσε ο Δρ. Dysken, καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής Παιδείας και Έρευνας του Συστήματος Υγείας της Μινεάπολης. (Geriatric Research Education and Clinical Center of the Minneapolis VA Health Care System).
Οι ειδικοί τόνισαν, ωστόσο, ότι η βιταμίνη Ε δεν φαίνεται να καταπολεμά την υποκείμενη αιτία της νόσου του Alzheimer και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θεραπεία.
Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 600 ασθενείς σε 14 ιατρικά κέντρα με αρχικό έως μέσο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές χώρισαν την ομάδα σε τέταρτα, με καθένα να δέχεται διαφορετική θεραπεία .
Το ένα τέταρτο έλαβε ημερήσια δόση 2.000 των μονάδων (IU) α-τοκοφερόλης, μία μορφή της βιταμίνης Ε. Αυτό είναι μια σχετικά μεγάλη δόση σε σύγκριση, με μια καθημερινή πολυβιταμίνη που περιέχει μόνο περίπου 100 IU της βιταμίνης Ε.
Οι άλλες ομάδες των ασθενών που έλαβαν είτε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ μεμαντίνη, ή ένα συνδυασμό βιταμίνης Ε και μεμαντίνης ή ένα ψευδοφάρμακο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι που πήραν τη βιταμίνη Ε παρουσίασαν 19% μείωση στον ετήσιο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης τους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολούθησης που διήρκησε κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ομάδα της βιταμίνης Ε κέρδισε μια καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer, άνω των έξι μηνών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει πολλά για τους ασθενείς, είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η εξασθένηση που αντιμετωπίζει η ομάδα του εικονικού φαρμάκου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πλήρη απώλεια της ικανότητας ενός ασθενούς να ντυθεί ή να κάνει μόνος του μπάνιο.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στην ομάδα της βιταμίνης Ε χρειάζονταν περίπου δύο ώρες λιγότερη φροντίδα κάθε μέρα.
Ούτε η χορήγηση μεμαντίνης, ούτε ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε με μεμαντίνη παρουσίασαν κλινικά οφέλη σε αυτή τη μελέτη.
Η θεραπεία με βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι ασφαλής, χωρίς αυξημένο κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου , διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 7,3% για τους ανθρώπους στην ομάδα της βιταμίνης Ε και 9,4% για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η βιταμίνη Ε που λαμβάνεται σε τέτοιες μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, δήλωσε ο Heather Snyder, διευθυντής των ιατρικών και επιστημονικών εργασιών για το Σύλλογο Αλτσχάιμερ.
«Ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που οι άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών ή φαρμάκων για τη χοληστερόλη», είπε ο Σνάιντερ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν τη βιταμίνη Ε για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer θα πρέπει να το κάνουν υπό την επίβλεψη του γιατρού τους, τόνισαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε γιατί η βιταμίνη Ε βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.
source: doctorschannel.gr