Ιδιαίτερα σκληρή αποδεικνύεται η Ελλάδα της κρίσης

για τουλάχιστον 1.254 παιδιά, τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα με τη βία, την εκμετάλλευση και την εγκατάλειψη μέσα στα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, μέσα σε δέκα μόλις μήνες, η τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού έχει δεχτεί 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης, που αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά. Από αυτά τα παιδιά, 597 ήταν αγόρια και 503 κορίτσια ενώ για 157 παιδιά, οι καταγγέλλοντες δεν διευκρίνισαν ή δεν γνώριζαν το φύλο των λιλιπούτειων.

Τα στοιχεία, που αφορούν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2014, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και σε πολλά επίπεδα. Παρότι η κακοποίηση από τον πατέρα της οικογένειας είναι συνήθως συχνότερη, τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι 219 καταγγελίες, ή το 35%, αφορούσαν τη μητέρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες άγγιζε το 15%. Την ίδια ώρα, το 5% των λιλιπούτειων ήταν θύματα κάποιου άλλου ατόμου του συγγενικού περιβάλλοντος ενώ στο 4% οι θύτες ήταν κάποιο τρίτο πρόσωπο.

κακοποίηση

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα, η συχνότερη μορφή κακοποίησης είναι η παραμέληση ή εγκατάλειψη, καθώς 615 παιδιά δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τη ζεστασιά της οικογένειας.

Στη δεύτερη θέση της θλιβερής αυτής λίστας, εμφανίζονται οι σωματικές κακοποιήσεις των παιδιών, με 535 περιστατικά ενώ ακολουθούν η εξώθηση σε επαιτεία με 4%, η εξώθηση σε πορνεία με 1,5% και η σεξουαλική κακοποίηση με 0,5%

«Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» ανέφερε ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, και συνέχισε: «Με αφορμή και την αυριανή Ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω ότι Το Χαμόγελο του Παιδιού 20 χρόνια βρίσκεται εδώ, ακριβώς για αυτό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 896.990 παιδιών στα οποία έχουμε ουσιαστικά σταθεί δίπλα τους.»

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν, ταυτόχρονα, ότι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κακοποίηση είναι τα παιδιά ηλικίας έως έξι ετών, καθώς το 42% των τηλεφωνημάτων αφορούσαν λιλιπούτειους αυτής της ηλικιακής ομάδας. Τα παιδιά 7 έως 12 ετών ακολουθούν με 32% ενώ με 16% ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα από 13 έως 18.

source: http://www.e-typos.com/