Η χοληστερίνη προέρχεται από δύο πηγές. Η πρώτη είναι ο οργανισμός μας αφού παράγεται στο συκώτι και η δεύτερη είναι η διατροφή, αφού βρίσκεται στις ζωικές τροφές, όπως κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ψάρι έχει σε γενικές γραμμές λιγότερη χοληστερίνη από τα άλλα κρέατα.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με ειδικό, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δεν περιέχουν χοληστερίνη.

Η υπερβολική χοληστερίνη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα.

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η συσσώρευση συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, μια διαδικασία κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν και μειώνεται η ροή του αίματος στο εσωτερικό τους.

Εάν διακοπεί η παροχή αίματος σε ένα τμήμα της καρδιάς ή του εγκεφάλου εκδηλώνεται κλινικά σαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που η χοληστερίνη είναι υψηλή θα πρέπει να μειωθεί, αλλά σε ποια τιμή πρέπει να φτάσει εξατομικεύεται, σύμφωνα και με τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο που έχει ο ασθενής.

Η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και αν αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα.

Οι αλλαγές στον τόπο ζωής αφορούν τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος και τη διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί οτι έχει ευεργεικά αποτελέσματα.

Υιοθετήστε ένα διατροφικό πρότυπο που δίνει έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Αντικαταστήστε το βούτυρο που χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε με ελαιόλαδο.

Μπορείτε να τρώτε πουλερικά και πιο σπάνια κατσίκι και αρνί, αλλά πάντα να αφαιρείτε το ορατό λίπος.

Αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες, τη μαγιονέζα και την κρέμα γάλακτος.

Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Περιορίστε τους κρόκους των αυγών και τα εντόσθια.

Μπορείτε να τρώτε όσπρια και ξηρούς καρπούς γιατί δεν έχουν χοληστερίνη.

Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ποτών και το κόκκινο κρέας

source