Βόμβα στις συντάξεις βάζει η τρόικα – Ζητά μείωση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ – Ερχονται επώδυνες αλλαγές

Μείωση 800 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ζητά η τρόικα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο Μega.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το ύψος της μείωσης θα εξαρτηθεί από το ύψος που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας για το «δημοσιονομικό κενό», το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει στα 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τρόικα στα 2 δισ.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η τρόικα ζητά μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015. Ταυτόχρονα προτείνει αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για την συνταξιοδότηση από τα 4500 στα 6000 ένσημα.
Πάντα κατά τον κ.Κουτρουμάνη, η Τρόικα επίσης ζητά να υπολογίζεται η σύνταξη του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας και όχι της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει έρχονται έξι αλλαγές στο συνταξιοδοτική πέντε χρόνια νωρίτερα απ΄ ότι είχε υπολογιστεί:

1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015. Θα υπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι η καλύτερη πενταετία και έτσι θα υπάρξει σαφής μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων

2. Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με βάση τις εισφορές. Σήμερα στα 487 ευρώ των αποδοχών ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το κράτος καθώς από τις εισφορές το ποσό που αναλογεί είναι μόλις 280 με 310 ευρώ.

3. Έρχεται μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης από το κράτος και μείωση των συντάξεων

4. Μείωση των ορίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

5. Αυξάνονται τα όρια ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 και ταυτόχρονα κατά δύο χρόνια τα έτη ασφάλισης για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι αλλαγές έρχονται στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και η τρόικα ήδη ζητά πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

6. Κατάργηση επικουρικών ταμείων και απορρόφησή τους στο ΙΚΑ. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά.

source