Τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης για το ποιος θα είναι τελικά ο νέος  δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Η δικάσιμος που θα κρίνει την εκλογή ορίστηκε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής.

Οι πρωτοδίκες στο  εκλογοδικείο Πειραιά θα εξετάσουν τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης μετά από ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαϊου που είχε καταθέσει ο συνδυασμός του απερχόμενου δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Σπύρου Πανά, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι νικητής των εκλογών ανακηρύχθηκε ο συνδυασμός του Γρ. Κωνσταντέλλου με 12 ψήφους διαφορά.

Η επανακαταμέτρηση τελείωσε στα μέσα Ιουνίου, όπου και καταγράφηκαν ευρήματα και από τις δύο πλευρές τα οποία και θα εξεταστούν από το αρμόδιο δικαστήριο. Πέραν όμως από τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης, οι ενστάσεις που περνούν πλέον από τις δικαστικές αίθουσες, αποτελούν μία χρονοβόρα διαδικασία.

Το πρόβλημα βέβαια που έχει δημιουργηθεί με το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα πρέπει να λυθεί το δυνατόν συντομότερα και για αυτό τον λόγο πιέζουν τις δικαστικές αρχές για επιτάχυνση των διαδικασιών. Το παραλιακό μέτωπο, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και άλλα σημαντικά θέματα χρειάζονται «μόνιμο δήμαρχο» και όχι δήμαρχο που θα αναμένει δικαστική απόφαση.

Η διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκλογή του νέου δημάρχου

Μετά και την επίσημη ανακήρυξη των επιτυχόντων συνδυασμών από το πρωτοδικείο, εντός δέκα ημερών ο συνδυασμός του απερχόμενου δημάρχου κ. Σπύρου Πανά όπως ορίζει το άρθρο 48, κατέθεσε ένσταση στο εκλογοδικείο Αθηνών ώστε να εξεταστούν τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο εντός δέκα ημερών μετά την κατάθεση της ένστασης να ορίσει ημερομηνία εκδίκασης, όπως και έγινε.

Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντέλλος έχει δικαίωμα να καταθέσει αντένσταση τρεις ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Αυγούστου και να θέσει ενώπιον του δικαστηρίου τα δικά του ευρήματα. Η αντένσταση του κ. Κωνσταντέλλου θα εξεταστεί, μόνο εάν το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης είναι υπέρ του κ. Πανά.

Η ένσταση του κυρίου Πανά θα εξεταστεί στο Εκλογοδικείο το οποίο θα απαρτίζεται από 3 Πρωτοδίκες που θα οριστούν μετά από κλήρωση ανάμεσα σε 25 Δικαστικούς.

Οι ενστάσεις εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο οικείος Δήμος ή η Κοινότητα. Δηλαδή άσκηση έφεσης θα μπορεί να ασκηθεί πλέον μόνο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Source