Σε ένα κατάμεστο κλειστό Γυμναστήριο στον Άγιο Τρύφωνα στη Τερψιθέα, παρουσίασε τον συνδυασμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Με κεντρικό σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις», ο κ. Παπανικολάου ανακοίνωσε το όνομα της παράταξης, το λογότυπο, τους βασικούς προγραμματικούς άξονες, το πρόγραμμα «Αποφασίζω», ενώ τον λόγο έλαβε και σημαντικός αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Ο κ. Παπανικολάου σε μια ομιλία με έντονες κοινωνικές αναφορές, παρουσίασε το όνομα της παράταξης «Η Γλυφάδα μας».
LOGOtest
«Είναι οι ιδέες, οι αγωνίες, η έμπνευση μας, η ζωή μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Προχωράμε στη δημιουργία μιας νέας παράταξης που έχει ως στόχο να αγκαλιάσει και να εκπροσωπήσει όλους τους Γλυφαδιώτες».
dt3
Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών της πόλης, του συγκοινωνιακού δικτύου, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, της προστασίας του ορεινού όγκου, της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, ενώ επεσήμανε τη σημασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της Γλυφάδας και την αύξηση της απασχόλησης. «Αξίζουμε μια πόλη πρότυπο και για να την αποκτήσουμε χρειάζεται πολύ δουλειά» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.
omilia_kosmos
Παράλληλα, στην εκδήλωση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά και παρενέβησαν οι κκ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πολιτικός επιστήμονας) και Μιχάλης Χρηστάκης (πολιτικός επιστήμονας – Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου), παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αποφασίζω», με το οποίο ο συνδυασμός «Η Γλυφάδα μας» καλεί τους πολίτες μέσα από διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης να εμπλακούν ενεργά στις αποφάσεις για τον Δήμο.
«Θέλουμε τη δική σας συμμετοχή» είπε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι απλώς δικαίωμα αλλά ευθύνη όλων μας».
Τέλος, κατά την παρουσίαση των πρώτων είκοσι δύο υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ο Γιώργος Παπανικολάου τόνισε:
«Θα δώσουμε τον αγώνα της ζωής μας και θα τα καταφέρουμε».
neadimokratia
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα.
Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ενώ επισυνάπτεται η ομιλία και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.
omilia_eksedra
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον Συνδυασμό «η Γλυφάδα μας»
1. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
Δάσκαλος.
Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
2. ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ιδιωτικός υπάλληλος.
Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κριτών μπάσκετ Νότιας Αττικής.
3. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Δημοσιογράφος – Φιλόλογος.
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Γλυφάδας.
4. ΖΛΑΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Φοιτητής τμήματος Φυσικής Αγωγής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προπονητής Ακαδημιών Μπάσκετ στον Α.Ο. Τερψιθέας.
5. ΚΑΥΚΑ ΑΝΝΑ (ΑΝΝΥ)
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας.
Αιρετό μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στη πόλη μας.
6. ΚΟΛΥΒΙΡΑΣ –ΤΖΙΒΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Υπεύθυνος διαιτολογικού τμήματος του BEAUTY CENTER SPA Γλυφάδας.
7. ΚΟΝΤΟΜΑΝΩΛΗ (ΓΚΟΣΤΙΝ) ΤΖΩΡΤΖΙΑΝΑ
Φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Πτυχιούχος Σχολής Δημοσιογραφίας.
8. ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τεχνολόγος – Ακτινολόγος.
Εργαζόμενος Ασκληπιείου Βούλας.
9. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας .
Στέλεχος Εθνικής Τραπέζης.
10. ΛΑΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Πολιτικός Μηχανικός.
Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εκπόνησης μελετών που αφορούν έργα για φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
11. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Οδοντίατρος.
12. ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Υποδιευθυντής καταστήματος γνωστής ελληνικής αλυσίδας τροφίμων.
13. ΜΠΕΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Εκδότης τοπικής εφημερίδας.
14. ΝΙΚΗΤΑΚΗ ΙΟΥΛΙΑ (ΛΙΑ)
Δημοσιογράφος.
Μέλος Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.
15. ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ)
Γιατρός Καρδιολόγος.
Αναπληρωτής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
16. ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο – Πολιτικός Επιστήμων.
17.ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΣΑΣΑ)
Υπεύθυνη Κοινωνικής Μέριμνας εργαζομένων συγκοινωνιών Αθήνας.
Πρώην Βαλκανιονίκης στίβου.
Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου με καρκίνο του μαστού.
18. ΡΑΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Πολιτικός επιστήμων.
Διευθυντής γραφείου διαχείρισης οικιστικού συγκροτήματος Λόφου EDISON. Πρώην πολίστας του ΑΝΟΓ.
19. ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
Προϊστάμενος της Μονάδας Προγραμματισμού Αξιολόγησης και ένταξης πράξεων της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
20. ΤΣΑΓΚΛΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Υποψήφιος διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.
Καθηγητής Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής.
Πρωτοψάλτης – Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γλυφάδας.
21. ΤΣΙΩΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ιδιωτικός υπάλληλος σε πολυεθνική εταιρία τροφίμων.
Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπόουλινγκ.
22. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ειδικός Σύμβουλος Εφαρμογών Επικοινωνίας & Marketing.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ / 08.02.2014

smile

Φίλες και φίλοι, στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε. Σήμερα προχωράμε. Πιο πολλοί, πιο ενωμένοι, πιο σίγουροι. Προχωράμε ομαδικά, προχωράμε συλλογικά. Προχωράμε με όρεξη για δουλειά. Προχωράμε με πίστη σε αυτό που κάνουμε. Προχωράμε με αισιοδοξία. Προχωράμε με πάθος, με τόλμη. Προχωράμε πέρα και πάνω από κόμματα. Προχωράμε και ενώνουμε δυνάμεις με πολίτες από όλους τους χώρους. Προχωράμε με μία παράταξη που στελεχώνεται συνεχώς με νέους ανθρώπους. Ανθρώπους με όρεξη, με μεράκι – με ιδέες και με όραμα. Ανθρώπους που αγαπάνε την πόλη τους, γνωρίζουν τα προβλήματά της κι έχουν σχέδιο, γνώση και διάθεση να τα λύσουν. Προχωράμε με μια παράταξη που σφύζει από ζωντάνια, δυναμισμό και πάνω απ’ όλα από νέες ιδέες. Μια παράταξη που στηρίζεται στην ανοιχτή διαβούλευση, στις ανοιχτές διαδικασίες, στην ανοιχτή συμμετοχή όλων μας. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μια προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσουμε τις δημοτικές εκλογές. Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε, μην έχετε αμφιβολία. Είναι μια εκστρατεία για να αλλάξουμε την πόλη μας. Δημιουργούμε μια πλατιά συμμαχία πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες. Και όλοι έχουμε ένα κοινό όραμα. Να χτίσουμε την πόλη που μας αξίζει, τη Γλυφάδα που μας αξίζει. Και προσοχή: Να χτίσουμε ολόκληρη τη Γλυφάδα! Από την παραλία μέχρι τον Υμηττό και από τις παρυφές του πρώην αεροδρομίου μέχρι τα σύνορα με τη Βούλα. Καμία περιοχή, καμία γειτονιά δεν θα μείνει παραμελημένη. Και το λέω σήμερα εδώ στη γειτονιά μας, στην Τερψιθέα, γιατί ξέρουμε όλοι τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά στη συνέχεια.

talking

Φίλες και φίλοι, στις 14 Δεκεμβρίου παρουσιάσαμε τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας για να φτιάξουμε την πόλη μας. Προτείναμε λύσεις για τα προβλήματα. Μιλήσαμε για λύσεις προπάντων τοπικές. Μιλήσαμε για τοπικούς πυλώνες ανάπτυξης. Μιλήσαμε για λύσεις που απαιτούν τη διαφάνεια παντού. Που αναζητούν την καινοτομία. Που αξιοποιούν και το τελευταίο ευρώ των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο της δράσης μας. Πάνω απ’ όλα όμως –και αυτό είναι και θα είναι προτεραιότητα για την παράταξή μας- προτείνουμε λύσεις, σχεδιάζουμε λύσεις που θα έχουν στον επίκεντρό τους τον άνθρωπο, ιδίως μάλιστα σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Γιατί ξέρουμε ότι η πόλη μας είναι πρώτα και κυριότερα οι άνθρωποί της. Ξέρουμε ότι μια πόλη δεν ευημερεί, αν δεν ευημερούν οι άνθρωποί της. Και ξέρουμε επίσης ότι η δύναμή για να βγούμε από την κρίση δεν κρύβεται σε κάποιο μακρινό τόπο, αλλά βρίσκεται εδώ, σε καθέναν ξεχωριστά, αλλά και σ’ όλους μας μαζί. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, σήμερα να αναφερθώ σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους της πόλης μας, και σε κάποιες πραγματικές ιστορίες τους. Κάποιους από αυτούς τους ξέρετε σίγουρα.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι η Γλυφάδα μας. Αυτές οι ιστορίες είναι η Γλυφάδα μας.

Η Γλυφάδα μας λοιπόν είναι η κυρία Ελένη και η κυρία Παναγιώτα, που μαζί με άλλες Γλυφαδιώτισσες ξενυχτούν για να δώσουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό σε οικογένειες που τις έχει πλήξει βάναυσα η κρίση. Μόνο σε μία ενορία της Γλυφάδας μαγειρεύουν και δίνουν φαγητό σε 220 άπορες οικογένειες, τρεις φορές την εβδομάδα.

stelios-voultepsi

Είναι ο κ. Αντώνης και ο κ. Ηλίας, που στηρίζουν ενεργά αυτή την προσπάθεια της ενορίας. Μη νομίζετε ότι τα βγάζουν κι εκείνοι εύκολα πέρα. Αλλά δίνουν τρόφιμα από το μαγαζί τους για να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτές οι προσπάθειες χτίζουν την πραγματική αλληλεγγύη στην πόλη μας. Είναι και ο κ. Βαγγέλης, που εδώ και τόσα χρόνια έχει ένα από τα πιο κεντρικά περίπτερα της πόλης. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, πάντα ευγενικός και καλοσυνάτος, εξυπηρετεί όλους τους πελάτες του κι έχει πάντα ένα καλό λόγο να τους πει. Είναι ο κ. Στέλιος, που ρίχνει τις τιμές στα προϊόντα του και κάνει προσφορές όπου μπορεί, βοηθώντας τα νοικοκυριά να συντηρηθούν. Είναι ο Γιάννης. Ένα νέο παιδί που δουλεύει σε φούρνο εδώ, λίγο πιο κάτω. Ξυπνάει από τα χαράματα και μένει στη δουλειά του μέχρι αργά το βράδυ. Μαζί με τον πατέρα του, προσπαθούν και έχουν – και καλές πρώτες ύλες και καλές τιμές.

Να μην το ξεχνάμε αυτό. Ο κ. Στέλιος, ο κ. Βαγγέλης, ο Γιάννης, οι μικροί επιχειρηματίες είναι αυτοί που στηρίζουν την τοπική οικονομία και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πόλης μας. Έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα τους. Έχουμε χρέος να τους στηρίζουμε κάθε στιγμή. Είναι και ο Νίκος και η Μαριάννα και τα άλλα παιδιά, εθελοντές δασοπυροσβέστες, που το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα κάθε βράδυ ξαγρυπνάνε στο φυλάκιο του Υμηττού προστατεύοντας το δάσος μας και καλύπτουν το κενό και την έλλειψη σχεδίου πολιτικής προστασίας στην πόλη μας. Έτοιμοι να προστρέξουν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Είναι και η κ. Μαρία και ο κ. Κώστας, που παίρνουν πρωτοβουλία και καθένας στη γειτονιά του συντονίζει τους κατοίκους για να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους, αναπληρώνοντας τα κενά του δήμου και της πολιτείας. Είναι φυσικά και οι «γιαγιάδες» μας, η κυρία Βιβή, η κυρία Καίτη, η κυρία Μαρία και οι φίλες τους, πιστές στο καθημερινό πρωινό ραντεβού τους στην παραλία, το γνωστό στους παλαιούς «Διαμάντι».

Ατρόμητες κολυμβήτριες, εδώ και πολλές δεκαετίες, όλους τους χειμώνες, απολαμβάνουν τη θάλασσα, αλλά και καθαρίζουν και περιποιούνται την παραλία μόνες τους, χωρίς καμία βοήθεια από τη δημοτική αρχή. Γιατί και το διαμάντι είναι παρατημένο, όπως και όλο το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας. Είναι και ο Σταύρος και ο Πάνος, σαράντα ετών σήμερα. Κι εκείνοι, όπως και πολλοί από εμάς, τελείωσαν σε δημόσιο σχολείο της Γλυφάδας, σπούδασαν και άνοιξαν στην πόλη μας, εν μέσω κρίσης, μια εταιρεία νέων τεχνολογιών. Κατάφεραν μάλιστα να αποκτήσουν διεθνές πελατολόγιο, που σχετίζεται με τον τουρισμό. Είναι πρωτοπόροι και δίνουν μεγάλη πνοή στην επιχειρηματικότητα των νέων. Και ζητούν από όλους εμάς να τους δώσουμε εργαλεία για να προχωρήσουν, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιχειρηματικότητα. Να τους φέρουμε σε επαφή με βέλτιστες πρακτικές παντού.

Είναι και οι εκατοντάδες άνεργοι, που θέλουν από το Δήμο τους να βγει μπροστά και να τους στηρίξει, με κοινωνικές υποδομές, με συγκοινωνίες, με έμπρακτη αλληλεγγύη. Πάνω απ’ όλα όμως με τοπικούς πυλώνες ανάπτυξης, για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για εργασία. Νέες θέσεις δουλειάς. Είναι και οι νέες μητέρες, που θέλουν παιδικούς σταθμούς, αναζητούν φροντίδα για τα βρέφη τους και για τα παιδιά σε νηπιακή και προνηπιακή ηλικία. Και που μέχρι στιγμής, πολλές από αυτές, αγωνίζονται μόνες τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Γιατί απλούστατα δεν βρίσκουν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους.   Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω τις ιστορίες αυτές με μια προσωπική αναφορά. Η Γλυφάδα μας είναι και η κυρία Τούλα, που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην πόλη πριν από τριάντα χρόνια. Με απέραντη επιμονή και υπομονή μεγάλωσε τέσσερα παιδιά, που όλα τους σπούδασαν, όλα τους πρόκοψαν και το χρωστούν σε μεγάλο βαθμό στους γονείς τους. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι εδώ μπροστά σας και απευθύνεται σ’ εσάς σήμερα από αυτό εδώ το βήμα.

Κυρίες και κύριοι, Ανέφερα όλες αυτές τις ιστορίες γιατί όλους αυτούς τους ανθρώπους, και πολλούς άλλους, έχουμε την υποχρέωση να τους στηρίξουμε. Έχουμε καθήκον να τους στηρίξουμε. Γιατί όταν εκτίθεσαι και διεκδικείς την ψήφο, πρέπει να ξέρεις ποιους θέλεις να εκπροσωπήσεις και γιατί θέλεις να τους εκπροσωπήσεις. Είμαστε εδώ γιατί όλους αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε. Όλους ανεξαιρέτως. Χωρίς παρωπίδες χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.  Προχωράμε, λοιπόν, στη δημιουργία μιας νέας παράταξης που ακριβώς αυτό το στόχο έχει. Να εκπροσωπήσει όλους. Να αγκαλιάσει όλους. Γιατί η πόλη μας είναι η καθημερινότητά μας, είναι οι χαρές και οι λύπες μας, είναι οι αναμνήσεις μας, είναι το παρόν και το μέλλον μας. Είναι οι αγωνίες και τα προβλήματά μας. Είναι οι ιδέες μας. Είναι η έμπνευση μας. Αυτή είναι η ζωή μας, είναι η πόλη μας, είναι η Γλυφάδα μας. Έτσι λοιπόν φτάνουμε και στο όνομα της παράταξής μας. Αυτή είναι η Γλυφάδα μας. Αυτή είναι και η παράταξή μας. Και στην Γλυφάδα μας, σε αυτή την πόλη, σε αυτούς τους ανθρώπους, σε όλους εμάς, αξίζουν περισσότερα. Αξίζουμε περισσότερα.

Φίλες και φίλοι, η Γλυφάδα μας είναι ευλογημένη πόλη. Με φυσικό κάλλος, με μεγάλες δυνατότητες, με σπουδαίους ανθρώπους. Πρέπει να γίνει μία πόλη πρότυπο. Αξίζουμε μία πόλη πρότυπο. Για να αποκτήσουμε, όμως, μία πόλη πρότυπο χρειάζεται πολλή δουλειά. Η Γλυφάδα μας έχει ανάγκη από πολλή δουλειά. Και ξεκινάω από την Τερψιθέα μας, γιατί εδώ είμαστε σήμερα. Πρέπει να ενισχύσουμε την Τερψιθέα με νέες υποδομές που δεν έχουμε ακόμα. Αλλά και με έργα αντιπλημμυρικά, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε τους δρόμους μας να γίνονται χείμαρροι κάθε φορά που πέφτει ένα ψιλόβροχο. Αυτή την εικόνα είδαμε μόλις προχθές. Θα αγωνιστούμε για να μην την ξαναδούμε. Ενισχύουμε την Τερψιθέα δημιουργώντας υποκατάστημα του Δήμου, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και εύκολα όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Και επιτέλους αξιολογούμε τα δημοτικά τέλη και το πράσινο τέλος που πληρώνουν οι κάτοικοι της Τερψιθέας για το πράσινο και τις υποδομές που ποτέ δεν είδαν. Πράσινο και υποδομές οι κάτοικοι της Τερψιθέας πρέπει να δουν και θα δουν. Βάζουμε τέλος στα τέλη χωρίς ανταποδοτικότητα!

Το επόμενο διάστημα αναλυτικά θα περιγράψουμε το σχέδιό μας, μαζί με τις ομάδες εργασίας που θα δείτε στη συνέχεια. Η Γλυφάδα μας έχει ανάγκη από ουσιαστικές καινοτόμες παρεμβάσεις. Υποδομές που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Αξίζουμε μία παραλία ανοιχτή σε όλους, προσβάσιμη, ελκυστική. Μία παραλία που θα αναπτυχθεί και με ευρωπαϊκούς πόρους και που θα είναι εργαλείο στα χέρια μας στην προσπάθειά μας να μετατρέψουμε τη Γλυφάδα μας σε μητροπολιτικό κέντρο των νοτίων προαστίων. Αξίζουμε υποδομές ελκυστικές για τους τουρίστες, φιλόξενες για τους επισκέπτες. Και πάνω από όλα αξίζουμε έναν Δήμο φιλικό στην επιχειρηματικότητα που δημιουργεί προϋποθέσεις επιτυχίας για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες της πόλης μας. Η Γλυφάδα μας έχει, επίσης, ανάγκη από μια δημοτική αρχή που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες. Με αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αξίζουμε παιδικούς σταθμούς με θέσεις για όλα τα παιδιά. Με νηπιαγωγούς που απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια ανταποδίδοντας έργο υψηλής ποιότητας.

Με γονείς που γνωρίζουν ποιος θα είναι ο δάσκαλος των παιδιών τους για τον επόμενο χρόνο. Όχι κάθε δύο μήνες να αλλάζουν οι παιδαγωγοί, όπως έγινε αυτή την χρονιά στην Γλυφάδα. Και είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Αξίζουμε, έναν Δήμο που εγγυάται την ανεξάρτητη διαβίωση στα άτομα με αναπηρία. Που εξασφαλίζει προσβασιμότητα παντού και για όλους. Αξίζουμε μία πόλη με ειδική μέριμνα για εκείνους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους άνεργους, για τους ηλικιωμένους. Και συνεχίζω. Η Γλυφάδα μας έχει ανάγκη από μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξίζουμε τοπικές συγκοινωνίες με πυκνά και συχνά δρομολόγια λεωφορείων που θα συνδέουν και το πιο απομακρυσμένο σημείο της πόλης μας με το μετρό, το κέντρο και το παραλιακό μέτωπο. Ξέρω από τους φίλους μου και τους γείτονές μου πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Τερψιθέα, ιδίως η σύνδεση με το μετρό. Ας παραδειγματιστούμε από το πρόγραμμα «βιώσιμη συγκοινωνία» που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αξίζουμε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα καλύπτει ολόκληρη την πόλη μας και θα παρέχει ασφαλή μετακίνηση.

Και πρέπει επιτέλους να συνδέσουμε την πάνω και την κάτω Γλυφάδα με πεζογέφυρες που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των κατοίκων και που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμου σε ολόκληρη την πόλη. Η Γλυφάδα μας αξίζει χώρους αθλητικούς, χώρους πρασίνου. Χώρους να παίζουν τα παιδιά μας. Δημόσιους χώρους αναψυχής για όλους μας. Που Προάγουμε τον αθλητισμό για όλους, στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας. Και δηλώνουμε περήφανοι για τις επιτυχίες των αθλητών μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδό. Και δεν τους θυμόμαστε μόνο όταν διακρίνονται. Τους στηρίζουμε καθημερινά. Και ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη Γλυφάδα και τα σωματεία και οι αθλητές. Είμαστε αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε.

Και μια φράση για το βουνό μας, τον Υμηττό. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στην πλάτη της πόλης μας το ομορφότερο βουνό της Αττικής. Ανάπτυξη του βουνού για εμάς σημαίνει πράσινο. Περισσότερο πράσινο. Σημαίνει όμως και οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας. Σημαίνει και την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών κατά τα διεθνή πρότυπα για να είναι ο Υμηττός μας φιλόξενος και προσβάσιμος σε όλους. Η Γλυφάδα μας, φίλες και φίλοι, δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα. Προγράμματα όμως που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινότητα του δημότη. Προγράμματα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Με λύπη μου βλέπω ότι το ευρωπαϊκό τρένο πέρασε πολλές φορές από τη Γλυφάδα χωρίς να κάνει στάση. Χάσαμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους τα προηγούμενα χρόνια. Μπροστά μας έχουμε την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, κατά την οποία οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση διπλασιάζονται. Και πιστέψτε με δεν θα αφήσουμε ούτε μισή ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αυτοί που θα δώσουν προτιθέμενη αξία στην πόλη μας τα επόμενα χρόνια. Και διευκρινίζω . Δεν περιμένουμε από την κεντρική διοίκηση  να κάνει μελέτες για μας και να μας λύσει τα προβλήματα. Εμείς οι ίδιοι σχεδιάζουμε δράσεις και αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους. Εμείς οι ίδιοι θα φέρουμε προστιθέμενοι αξία στην πόλη μας.

Η Γλυφάδα μας αξίζει διαφάνεια παντού.  Προχωράμε στην συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση κάθε δημοτικής υπηρεσίας. Όλων των διαγωνισμών. Όλων των έργων που αναθέτει η δημοτική αρχή. Όλων των σταδίων υλοποίησης των δημοτικών αποφάσεων. Με συνεδριάσεις και πρακτικά των οργάνων που θα μεταδίδονται στο διαδίκτυο. Με πρακτικά που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Υιοθετούμε το σύστημα των ηλεκτρονικών προμηθειών. Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Χωρίς σκοτεινά σημεία. Αξίζουμε έναν ψηφιακό δήμο, με λίγες υπογραφές και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Φίλες και φίλοι, για όλα αυτά όμως θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Θέλουμε τη δική σας συμμετοχή. Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα «Αποφασίζω». Θα το δείτε αμέσως μετά. Μέσω αυτού προωθούμε την ανοιχτή διαβούλευση, την συμμετοχή όλων των δημοτών και των φορέων της πόλης μας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εστιάζουμε σε τέσσερις συγκεκριμένους θεματικούς άξονες (Κοινωνική Προστασία – Κοινωνικές Υποδομές, Τοπική Οικονομία – Ανάπτυξη, Διακυβέρνηση – Συμμετοχή, Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής). Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι απλώς δικαίωμα. Είναι ευθύνη για όλους μας. Σας καλούμε όλους να λάβετε μέρος στην ανοιχτή διαβούλευση. Γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς εσάς.

Επιδιώκουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, ένα συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης. Αξιοποιούμε διεθνή παραδείγματα όπως το πρόγραμμα «διαχείριση γειτονιάς» που εφαρμόζεται στο Βερολίνο. Εκεί ο Δήμος της πόλης, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, ενέταξε το μεγαλύτερο αριθμό φορέων, οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων σε ένα δίκτυο διαβούλευσης, εκπροσώπησης αλλά και συνευθύνης.

Αυτό το συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης επιδιώκουμε. Αυτό το μοντέλο διοίκησης θέλουμε και για το δήμο μας. Αυτό το μοντέλο διοίκησης θα εφαρμόσουμε μετά τις 18 Μαΐου μετά τη νίκη μας στην κάλπη των δημοτικών εκλογών!

Φίλες και φίλοι, δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση για τις δυσκολίες που έχει ο δρόμος μπροστά μας. Όχι μόνο ο δρόμος προς τις εκλογές. Κυρίως ο δρόμος μετά από αυτές. Για να χτίσουμε μια καλύτερη Γλυφάδα για τους ανθρώπους της. Μια καλύτερη Γλυφάδα για όλους μας, για τα παιδιά μας. Αυτό τον δρόμο ελάτε να τον περπατήσουμε μαζί. Θα συναντήσουμε δυσκολίες. Θα τις ξεπεράσουμε. Θα βρούμε εμπόδια. Θα τα υπερπηδήσουμε. Αυτή η δημοτική ομάδα, αυτή η παράταξη, που σήμερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά σας, έχει αστείρευτες δυνάμεις. Έχει γνώσεις, έχει ικανότητες, έχει πείρα, έχει μεράκι, έχει ενθουσιασμό. Σας καλώ να την εμπιστευθείτε. Σας καλώ να με εμπιστευθείτε.  Και είναι μεγάλη η τιμή και για εμένα η συμμετοχή σας σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

thend

Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλό αγώνα σε όλους. 

Γιώργος Παπανικολάου

Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας
Γούναρη 124 και Ασκληπιού, 16674, Γλυφάδα
Τηλ.: 2109639361, 2109639365 – Fax: 2109646396
http://www.glyfada2014.gr