Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου το απόγευμα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Ανω Γλυφάδα, η Ενωση Μικρασιατών Γλυφάδας “Το Αργεννον». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την έναρξη των διωγμών που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, οποίος με τον λόγο του και την παρουσίαση  άγνωστων αναφορών  στα γεγονότα καθήλωσε το κοινό και εντυπωσίασε τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Παύλο, οποίος έχει καταγωγή από τη Σμύρνη.

Ολα όσα συνέβησαν στην Μικρά Ασία συνιστούν Γενοκτονία, πριν εμφανισθεί ο όρος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων  ο κ. Κοντάρας διαβάζοντας και αποσπάσματα από τη Μαύρη Βίβλο του Πατριαρχείου, το οποίο εκδόθηκε το 1919  και αποτελεί αυθεντική πηγή για όσα συνέβησαν από το 1914 ως το 1918 στη Μικρά Ασία.

Την εκδήλωση άνοιξε  η δραστήρια  Πρόεδρος του Συλλόγου  κ. Μαίρη Παπάζογλου (ο Σύλλογος ιδρύθηκε μόλις το 2012)  η οποία παρουσίασε τον κ. Κοντάρα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Καλεσμένη της Ενωσης Μικρασιατών Γλυφάδας ήταν η Χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, με χοράρχη τη Βιβή Βουτσελά. Χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες χόρεψε το χορευτικό τμήμα της Ενωσης Μικρασιατών Γλυφάδας, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε μικρό γλέντι στα γραφεία του Συλλόγου στη Γλυφάδα.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου της Γλυφάδας, για την πρόσκληση και την ζεστή  φιλοξενία τους. Είναι η δεύτερη συνεργασία μας με την Ενωση  Μικρασιατών Γλυφάδας  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαιρόμαστε για την δημιουργία ενός ακόμα δραστήριου Μικρασιατικού Συλλόγου, δήλωσε στο Δίκτυο Μικρασιάτης, η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής κ. Στέλλα  Σαρρηπαναγιώτου Λήλου.

Βίντεο από το Γλέντι στα Γραφεία της Ενωσης Μικρασιατών Γλυφάδας:

http://mikrasiatis.gr