Πονηρός, φωνακλάς, τεμπέλης… Ογδόντα ετών πλέον, ο Ντόναλντ Ντακ έκανε σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1934 την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ στριπ εφημερίδας.

Εξυπνος, πονηρός, φωνακλάς, τεμπέλης…Μένει μαζί με τα τρία ανίψια του τον Χιούι το Λιούι και τον Ντιούι, των οποίων έχει την κηδεμονία, στη Λιμνούπολη. Μένει σε μια μονοκατοικία, ακριβώς δίπλα στο σπίτι του πιο ανυπόφορου εχθρού του, του κ. Τζόουνς και η αγαπημένη του είναι η Νταίζη… Ο Ντόναλντ Ντακ δεν χρειάζεται συστάσεις. 

Το αγαπημένο παπί που τον Ιούνιο έγινε 80 ετών έκανε σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1934 την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ στριπ εφημερίδας. Ο Ντόναλντ Ντακ, ή  Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ, σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ. Είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως το 1995).

Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της SillySymphonies The Wise Little Hen. Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά τον θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.

Ένας σημαντικός δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ είναι ο Καρλ Μπαρκς (1901-2000), ο οποίος έπλασε και εμπλούτισε την προσωπικότητα του, πλαισιώνοντας τον με ένα πλήθος συγγενών, φίλων και εχθρών που έγιναν επίσης αθάνατοι όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Γκαστόνε και οι Μουργόλυκοι. Άλλος σημαντικός σχεδιαστής του ήρωα είναι ο Ντον Ρόσα.

Ο Αντι Γουόρχολ είχε πει για την διάσημη πάπια:  «Η ιδιοφυής ιδέα του Walt Disney ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη».

source