Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην αποκάλυψη των βάθρων που στέκονται

Πρόσθετες πληροφορίες για ασφαλέστερη χρονολόγηση του τάφου αναζητούν οι ανασκαφείς στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει κινητά αντικείμενα και νομίσματα του μνημείου, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος». Αυτό θα βοηθούσε πολύ για να υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα για την ηλικία του τάφου. Πλέον, για το ίδιο συμπέρασμα, οι αρχαιολόγοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις Καρυάτιδες και κυρίως στα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται. Ελπίζουν ότι με την πλήρη αποκάλυψη αυτών των βάθρων θα λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να δουν κατά πόσο τα βάθρα και ο περίβολος έχουν κατασκευαστεί την ίδια περίοδο.

Η ανασκαφική ομάδα συνέχισε τις αποχωματώσεις μπροστά και πίσω από τις Καρυάτιδες και την Τρίτη και θα συνεχίσει το ίδιο έργο και σήμερα, έως ότου αποκαλυφθούν τα δάπεδα των δύο θαλάμων.

Μόνο στα δάπεδα μπορούν, άλλωστε, να βρεθούν κινητά ευρήματα, εφόσον υπάρχουν. Οι αρχαιολόγοι στρέφουν τις ελπίδες τους σε ενδεχόμενες ανακαλύψεις αγγείων προσφορών ή ο,τιδήποτε άλλο έπεσε από τους εργάτες που κατασκεύασαν τον τύμβο κατά την αρχαιότητα.

source