Την Παρασκευή  το βράδυ  (10/10) στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η πόλη υποδέχθηκε επίσημα, παρουσία του Δημάρχου, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα ποντιακής καταγωγής Έλληνα κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.και toν ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Ελληνικού – Αργυρούπολης.

 

Γραμματικόπουλος  - ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Την απόφαση για την ανάδειξη του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου ως Επίτιμου Δημότη Ελληνικού – Αργυρούπολης, πήρε με ομόφωνη αποφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην συνεδρίασή του της Τετάρτης, 8-10-2014.

Στη σχετική τελετή που έλαβε χώρα  στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, ο  Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος ανακυρήχθηκεί επίσης, τιμής ένεκεν,  και επίτιμο μέλος της Ένωσης..

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Βασ. Κρητικός, Φωτ. Ιασωνίδης, Λαζ. Τογρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Τσαρπαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαραφίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελληνικού Ελένη Κορίλλη και ο τ. δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΜΗΘΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

Ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Βατούμ το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια ως μηχανικός, στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου – Μιρ και ΝΑΣΑ – Μιρ ως αρχιμηχανικός. Ταξίδεψε 4 φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την Ελληνική Σημαία, στη δεύτερη την Κυπριακή Σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου μας.

Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».

Στις 12 Μαρτίου 2014 η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τίμησε τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο ως την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Διασποράς

 

source