Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Η τριχόπτωση είναι ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή και πλούσια μαλλιά αποτελούν σύμβολο ομορφιάς και νεότητας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε εγκεκριμένες και μη θεραπείες που τους υπόσχονται ότι θα αποκτήσουν ξανά τα μαλλιά που έχασαν.
Ο Δρ. Δημήτρης Ιωαννίδης, καθηγητής Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλάει στο ygeia360.gr για τα αίτια της τριχόπτωσης και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Τι είναι η ανδρογενετική αλωπεκία;
Είναι η απώλεια τριχών η οποία εξελίσσεται με το πέρασμα των χρόνων, οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων ορμονών στους τριχικούς θύλακες για αυτό και την συναντάμε κυρίως στους άντρες, όπου η απώλεια τριχών ξεκινάει ως μια σχεδόν ομοιόμορφη, συμμετρική αραίωση κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και των κροτάφων που ακολουθείται από αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Βασικό αίτιο εμφάνισης της είναι συνήθως η κληρονομική προδιάθεση.
Αφορά μόνο τους άντρες ;
Όχι δυστυχώς η ανδρογεντική αλωπεκία εμφανίζεται και στις γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση όπου παρατηρείται μείωση των γυναικείων ορμονών, αλλά έχει διαφορετική κλινική εικόνα. Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως εμφανίζεται με διάχυτη λέπτυνση των τριχών, χωρίς υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής Η αραίωση των μαλλιών είναι εντονότερη στην κορυφή του τριχωτού κυρίως.
Κάθε τριχόπτωση είναι ανδρογενιτική αλωπεκία;
Τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί και από ουλωτικές αλωπεκείς που προέρχονται από ασθένειες π.χ. σοβαρά εγκαύματα, παθήσεις του δέρματος, αυτοάνοσα νοσήματα και φαρμακευτικές αγωγές. Η ουλωτική αλωπεκία οφείλεται στην καταστροφή του τριχικού θυλάκου και συνήθως δεν είναι αναστρέψιμη. Προσωρινή απώλεια τριχών όμως μπορεί να έχουμε ιδίως οι γυναίκες από κοσμητικές θεραπείες όπως βαφές, συχνή χρήση σεσουάρ κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως η κατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη.
Υπάρχουν αξιόπιστες θεραπείες για την τριχόπτωση;
Μαγικό φάρμακο δεν έχει βρεθεί, υπάρχουν όμως θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής ή από το στόμα, οι οποίες παρατείνουν το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας με αποτέλεσμα οι τρίχες να μακραίνουν και να παχαίνουν, ενώ από θύλακες που δεν έχουν ατροφήσει μπορούν να βγουν νέες τρίχες.
Πως βοηθάνε και γιατί τα βλαστοκύτταρα στην αναγέννηση της τρίχας;
Από τις μέχρι τώρα επιστημονικές έρευνες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα βλαστοκύτταρα βοηθάνε στην αναγέννηση των τριχών. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι διεγείρουν τον ανενεργό βολβό και βοηθάνε να δημιουργηθούν νέες τρίχες.
source: ygeia360.gr