Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη της ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΓΝΟΥ στο "Γλυφάδα Metropolitans". 

“H ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ!

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ!”

γ.m.: Ποιος είναι ο απολογισμός της τετραετίας; Πως θα βαθμολογούσατε τον κ. Κόκκορη;

Α.Λ.: Απολογισμό για τα πεπραγμένα του έπρεπε να κάνει ο απερχόμενος Δήμαρχος, πράγμα που απέφυγε, αν και ο νόμος  προβλέπει αυτό να γίνεται κάθε Ιούνιο σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην προεκλογική του εκστρατεία προσπαθεί να δείξει ένα τεράστιο έργο. Αν εξαιρέσουμε όμως τα έργα της Περιφέρειας, του ΟΣΚ και των δωρεών, ο ίδιος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ούτε ένα σημαντικό έργο για την πόλη.

Επίσης παρουσιάζει σε φυλλάδιά του έργα που δεν έγιναν, όπως παιδότοπο και πάρκο στα οικόπεδα Καρβελά, όπου όποιος περάσει θα δει χωράφια με ταμπέλες κάποιων σχεδίων. Καταπάτησε το βουνό με το πρόσχημα του νεκροταφείου και ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η έκταση δεν είναι δημόσια και δασική. Δεν ενήργησε για να χτιστούν τα 3ο Λύκειο και 7ο Γυμνάσιο, ούτε για το χαρακτηρισμό ως σχολικού χώρου του 2ου Λυκείου, που δυστυχώς παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και πολλά άλλα.

Διώκεται ποινικά ή πειθαρχικά: Σε βαθμό κακουργήματος για την αγορά των οικοπέδων Καρβελά, για δωροδοκία κατά την εκλογή στο Β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών του 2010, για την καταπάτηση του βουνού, για την φωτογραφική ενοικίαση των καταστημάτων Μυστρά και Επιδαύρου, για το μπάζωμα της θάλασσας.

Ζημίωσε ή επιβάρυνε το Δήμο: 3 εκατ. € από την αγορά των γνωστών οικοπέδων, πάνω από 1,5 εκατ. € από τις ζημιογόνες Δημοτικές Επιχειρήσεις, 1,5 εκατ. € γιατί δεν εισέπραξε τα δικαιώματα του Δήμου από 400 διαφημιστικά πλαίσια και τέλη διαφήμισης και πολλά εκατομμύρια από τις κατατμήσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις, τη μη οργανωμένη είσπραξη τελών από καταλήψεις, ΚΟΚ, κλπ. Επίσης παρουσιάζει ως αποθεματικό και δείγμα καλής διαχείρισης ένα υπόλοιπο ύψους 12,6 εκατ. €, που το βρήκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει για το καλό της πόλης.

Ισχυρίζεται ότι απορρόφησε από το ΕΣΠΑ 18 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Ανάπτυξης, η απορρόφηση του Δήμου Γλυφάδας είναι μόνο 1,25 εκατ. €

 

γ.m.: Πόσο επηρέασε το μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική;

Α.Λ.: Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονίων είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας οι κρατικοί πόροι έχουν περικοπεί πάνω από 60%, έχουν διαλυθεί ολόκληρες υπηρεσίες, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες και μέσα στο 2014 ο μεγαλύτερος αριθμός διαθεσιμοτήτων και απολύσεων εργαζομένων θα είναι από το δυναμικό της. Το προσωπικό του δικού μας Δήμου από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 20%, οι μαρίνες έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση και η παραλία στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ για τον ίδιο σκοπό. Δυστυχώς, στο ΔΣ της εταιρείας δέχθηκε να διοριστεί από την κυβέρνηση και ο απερχόμενος Δήμαρχος, συμμετέχοντας έτσι ενεργά σε ένα έγκλημα σε βάρος της πόλης μας.

Από τον περιορισμό των οικονομικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολο σε μια Δημοτική Αρχή να ασκήσει κοινωνική πολιτική, όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει σχεδόν διαλύσει το κοινωνικό κράτος. Ο απερχόμενος Δήμαρχος δύο χρόνια καθυστέρησε να λειτουργήσει τις νέες κοινωνικές δομές (παντοπωλείο, φαρμακείο κλπ) μόνο και μόνο για να νοικιάσει, με φωτογραφικές διαδικασίες, τα καταστήματα του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη με 186.000€ ενοίκιο το χρόνο. Στα 12 χρόνια του συμβολαίου ο Δήμος θα πληρώσει 2,3 εκατ. €, ποσό επαρκές για να κατασκευάσει δικά του κτήρια. Στη διάρκεια της θητείας του επίσης δεν λειτούργησε ούτε ένας Παιδικός Σταθμός, όταν τα μισά σχεδόν παιδιά μένουν ακάλυπτα.

 Εμείς έχουμε θέσει ως κεντρικό μας στόχο τις κοινωνικές ανάγκες, άλλωστε σύνθημά μας είναι «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ – ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ».

Προς την κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να ανταποκριθούμε, προβλέπουμε στο πρόγραμμά μας αναπροσαρμογή των δαπανών με προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες (παιδικοί σταθμοί, νέες κοινωνικές δομές, βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ, ΑμεΑ κλπ), διεκδίκηση κονδυλίων από την κυβέρνηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για εξεύρεση χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.

 

γ.m.: Η αγορά Παπαδημητρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το οποίο  έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Α.Λ.: Η υπερτιμημένη κατά σχεδόν 3 εκατ. € αγορά των οικοπέδων περιοχής Καρβελά, σε μια περίοδο κατάρρευσης της κτηματαγοράς και κοινωνικής δυστυχίας, είναι μια ανάλγητη πρόκληση και ένα απ’ τα μελανότερα σημεία της θητείας του απερχόμενου Δημάρχου. Εμείς από το 2010 πρωτοστατήσαμε να επαναχαρακτηριστούν τα οικόπεδα ως κοινόχρηστοι χώροι και να κατοχυρωθεί ο Δήμος. Επίσης ζητήσαμε να μπει ιεράρχηση με βάση τις ανάγκες σε κοινόχρηστους χώρους, με πρόταξη της Τερψιθέας και των γύρω περιοχών που στερούνται τέτοιων χώρων.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, όταν ανέλαβε, πάγωσε τη διαδικασία του επαναχαρακτηρισμού και της απαλλοτρίωσης που ήταν σε εξέλιξη και προχώρησε σε απ’ ευθείας αγορά των οικοπέδων με 1.290 €/τ.μ. όταν η αντικειμενική τους αξία είναι 868 €/τ.μ. και οι αγοραπωλησίες γίνονται ακόμα πιο χαμηλά. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, όπου είμαι βασικός μάρτυρας, διωκόμενος, μαζί με όσους Δημοτικούς Συμβούλους ψήφισαν υπέρ της αγοράς, για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

 

γ.m.: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη περίοδο εφόσον κερδίσετε τον Δήμο;

Α.Λ.: Πρώτη προτεραιότητά μας, όπως είπαμε και πιο πριν, είναι η στήριξη της κοινωνίας.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα ώστε να διπλασιάσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης παιδιών, με κατασκευή νέων κτηρίων ή ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Απαιτούμε σ’ αυτούς τους ευαίσθητους τομείς να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Η λειτουργία Κέντρου Πρόληψης – Κοινωνικού Ιατρείου είναι επίσης κεντρικός μας στόχος, όπου θα προσφέρονται πρόληψη, συμβουλευτική υγείας, εμβολιασμοί, λειτουργία τακτικών ιατρείων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, τα ΚΑΠΗ, οι νέες κοινωνικές δομές (φαρμακείο, παντοπωλείο, συσσίτιο, φροντιστήριο κλπ) και ειδικά το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», προβλέπουμε να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν κατάλληλα.

Μεγάλες είναι οι τομές που προβλέπουμε στη διοίκηση του Δήμου, με κύριες στοχεύσεις να «σπάσουμε» το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να αναδείξουμε το ρόλο των εργαζομένων, να αναβαθμίσουμε τα εκλεγμένα αντιπροσωπευτικά όργανα και να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο και την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή :

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει μετατρέψει σε όργανα νομιμοποίησης των αποφάσεών του, γίνονται, τα κυρίαρχα όργανα όλων των πολιτών με πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.
  • Δίνουμε στους Αντιδημάρχους επιτελικό ρόλο και τους ορίζουμε, αλλά με βάση τους τομείς υλοποίησης του προγράμματός μας.
  • Καταργούμε τον γενικό Γραμματέα και καθιερώνουμε θέση Γενικού Διευθυντή.
  • Επιδιώκουμε εκλεγμένα συνοικιακά ή τοπικά συμβούλια και αποφασίζουμε μαζί με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά ή με δημοψηφίσματα.
  • Ιδρύουμε δεύτερο Νομικό πρόσωπο για τον πολιτισμό και τη διοίκηση των αθλητικών χώρων και νομική υπηρεσία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.

Με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ η Γλυφάδα μπορεί και θα γίνει πόλη της συλλογικότητας, του ελέγχου και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών.

«Αχίλλειος πτέρνα», όπου θα κριθεί η μάχη για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είναι οι οικονομικοί πόροι. Όταν στην Ευρώπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται κατά Μ.Ο. το 11% του ΑΕΠ, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 2%. Ένα απ’ τα μεγάλα θύματα των μνημονιακών περικοπών είναι οι Δήμοι, όπου το ποσοστό μείωσης των κρατικών πόρων ξεπέρασε το 60%.

Κονταροχτυπιούνται οι κυβερνητικοί υποψήφιοι για το ΕΣΠΑ, 18 εκατ. € λέει ότι απορρόφησε ο απερχόμενος Δήμαρχος, «λίγα πήρες» του λέει ο υποψήφιος της ΝΔ, «το Μαρούσι πήρε 90 εκατ.€ και το Καρπενήσι είναι πρώτο». Καμία σχέση με την αλήθεια όλα αυτά. Από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δήμος Γλυφάδας απορρόφησε 1,25 εκατ.€, το Μαρούσι 5,9 εκατ. € και το Καρπενήσι είναι στις μεσαίες θέσεις απορρόφησης. Ο Μ.Ο. όλων των Δήμων είναι 4,1 εκατ. € και όχι 100 και 120 που λέει ο κ. Παπανικολάου.

Εμείς βεβαίως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έχουμε τα κατάλληλα στελέχη και με την ειδική υπηρεσία που προβλέπουμε να δημιουργήσουμε, είμαστε βέβαιοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πραγματική μάχη δεσμευόμαστε να δώσουμε για να εξασφαλίσουμε τα έσοδα του Δήμου και να τα αυξήσουμε, όπως πολύ συγκεκριμένα προβλέπουμε στο Πρόγραμμά μας, κατά 25 -30 εκατ.  μέσα στην πενταετία.

Κεντρική μας δέσμευση είναι η μείωση των τελών καθαριότητας κατά 20%. Δεν είναι προεκλογική εξαγγελία, αλλά μια θέση που παλεύουμε από το 2012, γιατί τα τέλη είναι ανταποδοτικά και το κόστος, κυρίως το εργατικό, έχει μειωθεί κατά πολύ.

Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της χρηστής διαχείρισης, του σεβασμού στο δημόσιο χρήμα και της διαφάνειας.

 

γ.m.: Ποια είναι η θέση σας για το αεροδρόμιο του Ελληνικού και για το παραλιακό Μέτωπο;

Α.Λ.: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας και αγωνιζόμαστε να αποτραπεί.

Το πρώην αεροδρόμιο παραχωρείται για 99 χρόνια έναντι 148 €/τ.μ. και αυτό με δόσεις σε βάθος 15ετίας. Οι προβλεπόμενες υπερκατασκευές καταστημάτων θα καταστρέψουν τους επαγγελματίες της Γλυφάδας και το εμπορικό της κέντρο.

Ο διεθνής διαγωνισμός κατέληξε στον εξής έναν, στον οποίο δίνονται κίνητρα, όπως το καζίνο, διευκολύνσεις και δεσμεύσεις του δημοσίου, που επιπλέον θα επιβαρυνθεί πάνω από 2 δις € για τις μεταστεγάσεις υπηρεσιών, τα έργα υποδομής, τις εγκαταστάσεις που χάνονται κ.α. Εδώ κοντά μας προβλέπεται μια νέα πόλη 35.000 κατοίκων. Όσο για το πάρκο, προβλέπονται 2.000 στρεμ. μόνο και χωρίς δέσμευση κατασκευής μέσα στη 15ετία της σύμβασης. Με την εμπειρία των επενδύσεων στην Ελλάδα, φαίνεται πως πάει στις καλένδες.

Εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε τις αποτυχημένες πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα, τις πολιτικές του real estate και της αντιπαροχής, τις πολιτικές του χτίζουμε ότι ελεύθερο για τα κέρδη. Η Αθήνα πνίγεται, έχει ανάγκη από ανάσα γιατί είναι η τελευταία πόλη σε πράσινο στην Ευρώπη. Τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων.

Διεκδικούμε να εφαρμοστεί η μελέτη του Πολυτεχνείου για Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου και χαμηλού κόστους, με αξιοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων και εγκαταστάσεων για αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις και κάλυψη αναγκών όπως το Διαδημοτικό Κέντρο Διαχείρισης Απορριμμάτων και το Διαδημοτικό Νεκροταφείο.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, ενώ στα λόγια διαφωνεί με την εκποίηση, τώρα τελευταία σε συνεντεύξεις του λέει ότι δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, να δούμε πρώτα τη μελέτη κλπ, όταν είναι δεδομένο, όπως είπαμε πιο πάνω, που οδηγούνται τα πράγματα.

Ο υποψήφιος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συμφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές και ισχυρίζεται, για να χρυσώσει το χάπι και να παραπλανήσει τον κόσμο εκμεταλλευόμενος το ευαίσθητο θέμα της ανεργίας, ότι βρήκε τον τρόπο να δεσμεύσει τον επενδυτή ώστε να προσλάβει και ένα αριθμό Γλυφαδιωτών, κάτι που δεν γίνεται γιατί το απαγορεύει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όσο για την παραλία που η φύση όρισε μέρος της πόλης, τα κυβερνητικά σαίνια έστησαν την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ για να την αποκόψουν και να την πουλήσουν για να οικοδομηθεί μέχρι και η θάλασσα μας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μάλιστα αυτής της εταιρείας διόρισαν σύμμαχό τους, τον απερχόμενο Δήμαρχο. Πήγαν περίπατο οι υποσχέσεις του για διεκδίκηση και αξιοποίηση της παραλίας και για τα 15 εκατ. € που είχε, τάχα μου, εξασφαλίσει. Τη διαχείρισή της δηλώνει ότι διεκδικεί και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λέει κουβέντα για το στημένο σκηνικό, όταν πίσω από την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ είναι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δόθηκαν και οι μαρίνες προς εκποίηση.

Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά. Δεν πουλάμε κύριοι! Τα σχέδιά σας δεν θα περάσουν! Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξει πορεία ο Δήμος. Δεν είμαστε όλοι δεδομένοι. Θέλουμε η παραλία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, να συνδεθεί με τη ζωή της πόλης, με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, με χώρους αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού.

 

γ.m.: Θεωρώντας ότι οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν ένα έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ποια πολιτική στήριξη έχει η δική σας παράταξη; Σας κατηγορούν ότι είστε απολίτικοι σαν παράταξη  και «ψαρεύετε σε θολά νερά». Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Α.Λ.: Είμαστε η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΝΑΜΗ από τη μέρα της ίδρυσής μας, με δημοκρατική λειτουργία, κατοχυρωμένη στο καταστατικό μας. Στις γραμμές μας συμμετέχουν:

  Πρώην μέλη και στελέχη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

 Μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η ΔΗΜΑΡ.

 Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ.

Και φυσικά είναι μαζί μας εκατοντάδες ανένταχτοι πολίτες που βρήκαν σε εμάς τον ιδανικότερο τρόπο ενεργοποίησής τους στα κοινά.

Το ότι δεν ανήκουμε ή δεν έχουμε το χρίσμα κάποιου κόμματος δεν σημαίνει ότι είμαστε απολίτικοι. Αυτά τα ισχυρίζονται όσοι θέλουν να μας πλήξουν.

Μεγαλύτερη πολιτική μας πράξη είναι ότι καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε εκατοντάδες πολίτες και να δημιουργήσουμε μια δημοτική κίνηση με αρχές, δημοκρατική λειτουργία και σημαντική δράση.

Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα είναι ένα πολιτικό ντοκουμέντο που ξεκαθαρίζει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθεί η πόλη, θέτοντας τέσσερεις άξονες, μιλάει για Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτοτέλεια και πόρους και για να μην σας κουράζω, όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω στις απαντήσεις μας, δείχνουν σαφέστατα την πολιτική μας ταυτότητα.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια, τοποθετηθήκαμε αταλάντευτα με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κατάργησή τους, συμμετείχαμε στους αγώνες, στηρίξαμε τους εργαζόμενους του Δήμου και όλης της χώρας που δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα με μειώσεις μισθών και αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους των δικαιωμάτων τους, αναλάβαμε πρωτοβουλίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και πολλά άλλα.

Στα θολά νερά ψαρεύει όποιος θέλει τους πολίτες απλούς θεατές για να τους παραπλανά και να τους «κλέβει» την ψήφο και όχι αυτός που τους θέλει στο προσκήνιο, ενεργούς, ενήμερους, αυτός που οργανώνει και κατοχυρώνει τη συμμετοχή τους, την ελεύθερη άποψη και τη δράση τους.

 

γ.m.: Η ανεύρεση χώρου στη Γλυφάδα για δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου αποτελεί καίριο ζήτημα. Ποιά είναι η θέση σας;

Α.Λ.: Το νεκροταφείο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της πόλης μας. Εμείς, από το 2009 αναλάβαμε πρωτοβουλίες, καταθέσαμε μελέτη στο αρμόδιο Υπουργείο και πιέσαμε, ενόψει της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού να προβλεφθούν στο βουνό κοινωφελείς χρήσεις και νέο νεκροταφείο στο χώρο της αεροπορίας. Καταφέραμε να εξασφαλιστούν χώροι για δύο σχολεία και να προβλεφθούν αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις στην εναπομείνασα Β’ ζώνη, όχι όμως και τη χωροθέτηση νεκροταφείου.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, ως αντιπολίτευση τότε δεν στήριξε την προσπάθειά μας, ούτε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του αξιοποίησε, με δυναμικές ενέργειες, τους έξη μήνες μέχρι την υπογραφή του νέου Διατάγματος στις 16/6/11. Άφησε το χρόνο να περάσει και παραμονή της Παναγίας καταπάτησε το βουνό και πραγματοποίησε ταφές μέσα σε ρέμα, στην Α’ ζώνη, εκεί που υπάρχει δεδικασμένο με την 67/98 απόφαση του ΣτΕ, περιοχή αναδασωτέα, NATURA 2000 και χαρακτηρισμένη αισθητικό δάσος. Είναι γνωστές οι εξελίξεις, τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης και Διοικητικής Αποβολής, τα πρόστιμα, οι ποινικές διώξεις κλπ.

Εδώ και τρεις μήνες ισχυρίζεται ότι λύθηκε οριστικά το πρόβλημα και ότι νομιμοποιήθηκε η καταπάτηση με τη γνωστή τροπολογία. Πρόκειται για μια προεκλογική εκμετάλλευση χωρίς αντίκρισμα, αφού ήδη υπάρχουν δύο έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 17/3 και 1/4 που τον καλούν να προχωρήσει σε εκταφές και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και σύμφωνα με το νέο νόμο για τα ρέματα δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης.

Παρ’ όλα αυτά, επιμένει και το μόνο που κάνει με τις ενέργειές του είναι να ευνοεί όσους επιβουλεύονται την οικοδόμηση του βουνού. Άλλωστε, όπως είπαμε σε προηγούμενη ερώτηση, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κατέθεσε γραπτά και προφορικά, ότι η περιοχή δεν είναι δημόσια και δασική. Αν είναι δυνατόν, ο Δήμαρχος της πόλης να κρατάει αυτή τη στάση.

Ούτε όμως και τις νομοθετημένες λύσεις για παραχώρηση χώρου δίπλα στο νεκροταφείο Αργυρούπολης και διαδημοτικό νεκροταφείο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου αξιοποίησε ποτέ. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, για να μη χαθεί άλλος χρόνος και να δοθεί οριστική λύση.

γ.m.: Καλή επιτυχία!