Στο «Γλυφάδα metropolitans» υποδεχόμαστε αυτή τη φορά, έναν ορίζοντα προσδοκιών,

πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο, την Ελένη Δεναξά. Όταν μάλιστα πρόκειται και για ψυχολόγο (που σχεδόν όλοι χρειαζόμαστε στις μέρες μας…), τότε σίγουρα προβλέπεται, μία πολύ ενδιαφέρουσα «επίσκεψη» και χρήσιμη επίσης. Γιατί όλοι μας θα θέλαμε μία νέα επιστήμονας να μας ανοίξει και τους δικούς μας ορίζοντες. Συγκεκριμένα, τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες».

γ.m.: Συμμετέχετε για πρώτη φορά στα κοινά και ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Ε.Δ.: Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στα κοινά, η πρώτη ήταν πάλι με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, στις εκλογές του 2010.  Όσον αφορά στους λόγους που με έκαναν να πάρω αυτή την απόφαση είναι πολλοί, θα αναφέρω τον πιο σημαντικό. Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή όλων μας που βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια διλήμματα και καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Έτσι και εγώ τελειώνοντας τη σχολή μου το 2012, βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα, που πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν. Να μείνω ή να φύγω; Εγώ λοιπόν, αποφάσισα να μείνω και να το παλέψω όσο μπορώ.

Να μην τους κάνω τη χάρη να φύγω. Μένοντας όμως, ήξερα ότι δε θα είναι εύκολο.

Ήξερα ότι θα πρέπει να το παλέψω και να μη μείνω άπραγη περιμένοντας αυτή τη στιγμή, που ¨κάποτε¨ θα βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας. Άλλωστε είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κανείς δεν είναι υπεύθυνος για το μέλλον μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Γι αυτό το λόγο καλώ τη νέα γενιά να πάρει θέση. Δε είμαστε ούτε η καλομαθημένη γενιά, όπως πολύ μας αποκαλούν ούτε και η άτυχη. Είμαστε μια γενιά που έχουμε και μόρφωση και παιδεία και μπορούμε να το αποδείξουμε. Δεν αρκεί να γκρινιάζουμε και να κατηγορούμε. Είναι υποχρέωση μας πλέον να κινητοποιηθούμε.

γ.m.: Εσείς ως ψυχολόγος, τι θα συμβουλεύατε τους Γλυφαδιώτες να ψηφίσουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για να βελτιωθεί η ζωή τους και η ψυχολογία τους;

Ε.Δ.: Αρχικά, αυτό που θα πρότεινα είναι να πάει ο κόσμος να ψηφίσει και ειδικά η νεολαία.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, πως με την αποχή δεν τιμωρείται κανείς, κάθε άλλο μάλιστα, διευκολύνονται οι κομματικοί μηχανισμοί και οι κυβερνώντες. Είναι υποχρέωση όλων μας λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε το δικαίωμα μας στην ψήφο και να πάμε στις κάλπες την Κυριακή 18 Μαΐου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ψηφίζουμε για το μέλλον της πόλης μας, για το μέλλον όλων μας.

Όσον αφορά στο τί πρέπει να ψηφίσουν. Το μόνο που θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μου είναι, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση να είναι καλά ενημερωμένοι. Να μην αρκεστούν σε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Να αναζητήσουν πράξεις που είχαν σκοπό το καλό της πόλης και όχι το ατομικό συμφέρον.

Το έργο και η ταυτότητα των Ανοιχτών Οριζόντων είναι γνωστά τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για μία πραγματικά Ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, και θέλω να το τονίσω αυτό, η οποία δε ¨βαφτίστηκε¨ ανεξάρτητη εν μία νυκτί, για ευνόητους λόγους. Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι πως βασικός στόχος των Ανοιχτών Οριζόντων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Η ζωή και η ψυχολογία του κόσμου θα βελτιωθεί, μόνο αν νιώσει πως υπάρχουν δίπλα του άνθρωποι που μπορούν να αφουγκραστούν τα προβλήματά του και θα προσπαθήσουν μαζί του να βρουν μία λύση γι΄ αυτά. Η κα Αθηνά Λυγνού έχει αποδείξει στα τόσα χρόνια που ασχολείται με τα κοινά, πως είναι πλάι σε όσους την έχουν ανάγκη και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και όταν εκλεγεί. Αυτός είναι και ο λόγος που την υποστηρίζω. Πιστεύω σ΄ αυτή και στους στόχους των Ανοιχτών Οριζόντων.

γ.m.: Η κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό των πολιτών,  ακόμα και σε πλούσιους δήμους όπως η Γλυφάδα;

Ε.Δ.: Από τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, δε θα γινόταν να μην έχουν επηρεαστεί τα υποσυστήματα αυτής, οι Δήμοι της, τόσο οι πιο αδύναμοι οικονομικά όσο και οι πιο εύποροι. Έτσι λοιπόν και η Γλυφάδα και κατ΄ επέκταση οι δημότες της, έχουν επηρεαστεί.

Παρολ΄αυτά ναι μεν η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται ραγδαία, από την άλλη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μένουμε άπραγοι. Ακόμα και εν μέσω κρίσης έργα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα, οργάνωση και θέληση. Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες έχουν όλα τα παραπάνω και είναι έτοιμοι να το αποδείξουν.

γ.m.:  Γνωρίζοντας πόσοι έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης στον δήμο μας, πιστεύετε ότι με την εφαρμογή πολιτικής «αλληλεγγύης», οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» μπορούν να σταματήσουν τη μάστιγα αυτή στη Γλυφάδα;

Ε.Δ.: Είναι αλήθεια, σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες πως η οικονομική κρίση σχετίζεται άμεσα με τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απότομης αλλαγής του τρόπου ζωής. Η αυτοκτονία συχνά μοιάζει να είναι η μόνη διέξοδος για να γλιτώσει κανείς από τον πόνο της ανέχειας και της αδυναμίας να βρεθούν διέξοδοι. Και όπως είναι φυσικό μαζί με την οικονομική κρίση έρχεται και η κρίση σε όλες τις οικογενειακές, προσωπικές και κοινωνικές σταθερές. Παρά ταύτα είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως η αυτοκτονία αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο, το οποίο δεν είναι πότε αποτέλεσμα ενός και μόνο παράγοντα, το ίδιο και η επίλυσή του. Για να καταφέρουμε λοιπόν να επιβιώσουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί πρέπει να βοηθήσει και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι υποχρέωση όλων μας. Γι αυτό το λόγο οι Ανοιχτοί Ορίζοντες θα αγωνιστούν και θα δώσουν προτεραιότητα σε όλες τις Κοινωνικές Δομές, έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να έχει ό, τι χρειάζεται για μία αξιοπρεπή ζωή.

”Κανένας πλέον μόνος του χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί λιπόθυμο στο σχολείο, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένας άνεργος, νέος, φοιτητής χωρίς στήριξη”.

γ.m.:  Με δεδομένη την αύξηση της εγκληματικότητας (π.χ. χρήση ναρκωτικών, πρόσφατη δολοφονία της άστεγης στην πλατεία του Αγ. Κωνσταντίνου), εσείς ως εκ της ιδιότητάς σας και της εμπειρίας σας, θα μπορούσατε να θέσετε τις βάσεις ενός προγράμματος για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

Ε.Δ.: Είναι ευρέως γνωστό πως η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εκδήλωση οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας δεν οφείλονται σε έναν μόνο παράγοντα. Αντιθέτως, τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, εκ των οποίων η ιδιοσυγκρασία του ατόμου και το περιβάλλον από το οποίο περικλείεται, φαίνεται πως είναι οι πιο σημαντικοί. Ζώντας λοιπόν, σε ένα περιβάλλον διάχυτης ανασφάλειας, με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη και το μέλλον μας να είναι αβέβαιο, είναι επόμενο να παρατηρείται  αύξηση τόσο της εγκληματικότητας όσο και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η κρίση έχει δημιουργήσει έντονη αίσθηση απαισιοδοξίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον κίνητρα για τους νέους, αλλά ούτε και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Γι αυτό το λόγο, κύριο μέλημα των Ανοιχτών Οριζόντων είναι να ενεργήσουν, έτσι ώστε να δώσουν κίνητρα στους νέους για να συνεχίσουν να παλεύουν και να ονειρεύονται, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και όχι σε ¨ψεύτικες¨. Επιπλέον θα επιδιώξουν  προγράμματα ενημέρωσης των νέων σχετικά με τα θέματα ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και τη δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης σε κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης μας, όπου μεταξύ άλλων μέσα σε αυτό θα γίνονται, ενημέρωση θεμάτων ιατρικού περιεχομένου, αλλά και Συμβουλευτική για θέματα Ψυχολογικής Υγείας-Πρόνοιας. Όλη αυτή τη προσπάθεια θα ενισχύσει το οργανωμένο πρόγραμμα εθελοντισμού, το οποίο προβλέπουμε στο πρόγραμμά μας και θα αποτελείται από ομάδες δράσης, οι οποίες μεταξύ άλλων θα βοηθούν στις κοινωνικές δομές της πόλης μας, όπως η παραπάνω.

 

γ.m.: Εάν οι Γλυφαδιώτες τιμήσουν με την ψήφο τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» και εκλεγείτε ως δημοτικός σύμβουλος,  ποιο «ρόλο»  θα θέλατε να αναλάβετε στη νέα Δημοτική Αρχή;

Ε.Δ.: Εάν ο κόσμος μάς τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγώ δημοτική σύμβουλος, σαφώς και θα ήθελα να αναλάβω αυτό που γνωρίζω καλύτερα, θέματα δηλαδή κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Θεωρώ πως όταν κανείς ασχολείται με τομείς, οι οποίοι σχετίζονται με τις γνώσεις του, είναι σε θέση να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο άμεσος. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω σε οτιδήποτε και αν μου ζητηθεί, εφόσον μπορώ.

γ.m.:  Σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, «κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, δεν ιδρύθηκε ούτε ένας νέος παιδικός σταθμός. Αντίθετα, από το 2ο εξάμηνο του 2013 και μέχρι σήμερα, οι υπάρχοντες Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν με το μισό προσωπικό». Ποιες οι  προτάσεις των «Ανοιχτών Οριζόντων» για το μείζον αυτό θέμα των παιδικών σταθμών;

Ε.Δ.: Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου δήμαρχου δεν ιδρύθηκε ούτε ένας παιδικός σταθμός. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει συνέπειες, αφού περίπου το 40% των παιδιών που κάνουν αίτηση για μία θέση σε παιδικό σταθμό στην πόλη μας δεν καλύπτονται και μάλιστα σε μία εποχή, που οι γονείς έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη βοήθεια της κοινωνίας. Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, δεσμεύονται πως θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους έχοντας ως στόχο να διπλασιαστούν οι δυνατότητες απορρόφησης παιδιών. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Κατασκευάζοντας ή ενοικιάζοντας κτίρια για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, βελτιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς, προσλαμβάνοντας προσωπικό με σκοπό τη διεύρυνση του ωραρίου, διεκδικώντας αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πρόσληψης, έτσι ώστε να μπορούν οι Δήμοι να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, μέσω ΑΣΕΠ και τέλος, εξασφαλίζοντας Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συνδρομή από την Περιφέρεια Αττικής.

 

γ.m.:  Η Γλυφάδα όπως και οι περισσότερες πόλεις στη Ελλάδα, δεν διαθέτουν υποδομή για την άνετη μετακίνηση των συμπολιτών μας με ειδικές δεξιότητες (Αμεα). Ποιες είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθείτε προκειμένου να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή στην πόλη μας;

Ε.Δ.: Εν έτει 2014, θεωρώ απαράδεκτο να συζητάμε αυτή τη στιγμή για την επίλυση ζητημάτων τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν διευθετηθεί, ειδικά σε έναν Δήμο, όπως η Γλυφάδα. Είναι δείγμα πολιτισμού μίας πόλης και κατ ́ επέκταση ενός κράτους να σέβεται τους πολίτες του. Να τους δίνει ίσες ευκαιρίες και τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια, απολαμβάνοντας την ισότητα στη ζωή, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στην κίνηση μέσα στην πόλη, ανεξάρτητα της όποιας αναπηρίας τους. Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτόν το τομέα και μεταξύ άλλων, δεσμεύονται για την ανάπτυξη υποδομών στην πόλη μας, έτσι ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων με ειδικές δεξιότητες,  προσφέροντάς τους ταυτόχρονα αθλητισμό, πολιτισμό και φιλικό περιβάλλον. Επιπλέον, σκοπεύουν σε καμπάνια ενημέρωσης για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση των Αμεα και άλλων εμποδιζόμενων συμπολιτών στην πόλη μας.

 

γ.m.:  Πόσο αισιόδοξη είστε για την έκβαση των προσπαθειών της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και τι μήνυμα θα στέλνατε στους συνδημότες μας;

Ε.Δ.: Ακούγοντας τα μηνύματα του κόσμου είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν  τις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων.

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους συνδημότες μου είναι να τολμήσουν την αλλαγή.

Να πάνε να ψηφίσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους Ανοιχτούς Ορίζοντες να μιλήσουν με πράξεις πλέον. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα των Ανοιχτών Οριζόντων, η ώρα που οι Γλυφαδιώτες θα ζουν σε μία όμορφη πόλη, σε μία πόλη όπως της αξίζει να είναι.

γ.m.: Καλή επιτυχία!

http://www.anoixtoiorizontes.gr/