Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του ΣΤΕΛΙΟΥ ΔΙΒΑΡΗ στο "Γλυφάδα Metropolitans".

“ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”

γ.m.:Ποιος είναι ο απολογισμός της τετραετίας; Πώς θα βαθμολογούσατε τον κ. Κόκκορη;

Σ.Δ.:Μια ακόμη θητεία χαμένη. Τα γνωστά προβλήματα που συντροφεύουν τις θητείες των Δημάρχων τα τελευταία χρόνια, είναι πάλι μπροστά μας. Αποστασιοποίηση συμβούλων, κατηγόριες, έργα της τελευταίας στιγμής και με μόνο σκοπό την επανεκλογή.
Η θητεία Κόκκορη σημαδεύεται, από αποφάσεις στο πόδι και φθηνό λαϊκισμό. Η Γλυφάδα διασύρεται στα κανάλια και στις σατιρικές εκπομπές και τα λίγα καλά που έγιναν, είναι αποτέλεσμα όχι καλού σχεδιασμού, αλλά της υψηλής ποιότητας των κατοίκων, οι οποίο τολμούν να είναι δωρητές και αρωγοί ακόμη και αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Οι τουαλέτες σκύλων, οι δίμηνες συμβάσεις παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, οι γλάστρες στις νησίδες και η επιλεκτική ασφαλτόστρωση δρόμων, που κατοικούν Δημοτικοί Σύμβουλοι π.χ. οδός Πλαπούτα, δείχνουν αυτοσχεδιαστική πολιτική με μόνο σκοπό την επανεκλογή.

γ.m.:  Πόσο επηρέασε το μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική;

Σ.Δ.:Ο νοικοκύρης, εξακολουθεί να είναι νοικοκύρης είτε φτωχός, είτε πλούσιος. Ο φθηνός λαϊκισμός και η σπατάλη στο Δήμο δεν σταμάτησαν λόγω κρίσης. Οι έλεγχοι έγιναν αυστηρότεροι λόγω κρίσης και η ανοχή των επιτροπών. Αν υπήρχαν λεφτά και νοικοκυραίοι άνθρωποι στη διοίκηση, όλοι οι Δήμοι θα έπρεπε να είναι κοσμήματα. Χωρίς λεφτά οι Δήμοι είναι ευπρόσωποι, όσο τους επιτρέπεται.
Εγώ προέρχομαι από οικογένεια Μικρασιατών, νοικοκυραίοι άνθρωποι, που σε ένα σπίτι-τρύπα ντρεπόσουν να πατήσεις. Είναι ψέμα, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι νοικοκυρεμένος χωρίς χρήματα. Απλά όλοι πρέπει να καταλάβουν, ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, με προσωπική συμμετοχή, εθελοντισμό και φυσικά, χωρίς σπατάλες. Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, επίσης είμαστε θύματα της ανάγκης των Δημάρχων για προβολή και λαϊκισμό. Στο Δήμο μας, πήγαμε τους φτωχούς μέχρι και στα μπουζούκια!
Η κοινωνική πολιτική, θέλει ταπεινότητα, ένα οργανωμένο γραφείο με κοινωνικούς λειτουργούς που συντονίζουν, εθελοντές, κοινωνικούς φορείς, Μ.Κ.Ο, την εκκλησία κ.τ.λ. και προσφέρουν έργο ουσίας στους πραγματικούς ατυχήσαντες, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Με τα ταπεινότητα και πάνω από όλα, χωρίς να ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.

Οι δεκάδες αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών, δεν είναι πεδίο, ούτε πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε πολιτικής προβολής.

γ.m.:Η αγορά Παπαδημητρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας; Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Σ.Δ.:Η αγορά των οικοπέδων Παπαδημητρίου, είναι μια πράξη που έπρεπε να γίνει. Το αν έγινε νόμιμα, παράνομα, με καθαρούς η βρώμικους όρους, είναι κάτι, το οποίο θα το πουν οι εισαγγελικές αρχές. Όπως είπα και σε λόγο μου πάνω στο θέμα, η Παράταξή μου, ονομάζεται Δημιουργική Διαδρομή και όχι Δικαστική Αναδρομή. Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, για να τα χρησιμοποιούμε για λαϊκισμό.

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι κατηγορούν ως κλέφτες κάποιους άλλους ανθρώπους, σε άρθρα και σε πύρινους λόγους, όμως είναι ομοτράπεζοι, κατέρχονται σε κοινούς σχηματισμούς και παρατάξεις. Υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν, ότι τους ξεγέλασαν και δεν καταλάβαιναν τι υπέγραφαν. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Προκαλούν το κοινό αίσθημα και αμαυρώνουν την εικόνα του συνολικού πολιτικού κόσμου της πόλης. Δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.
Εγώ δεν βρισκόμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την ευθύνη της αγοράς των οικοπέδων Παπαδημητρίου, ότι γνωρίζω είναι από καταγγελίες, διηγήσεις και συμπεράσματα καφενείου. Περιμένω από τη Δικαιοσύνη  να καταλήξει  σε κάποιο πόρισμα και σε καταδίκες, είτε για διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος και κατ΄ εξακολούθηση απιστία  κατά του δημοσίου, είτε για συκοφαντική δυσφήμιση. Όταν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις θα τοποθετηθώ. Πολιτική μου θέση είναι «όλα στο φως». Πρέπει επιτέλους να μάθουμε ποιος μας λέει ψέματα και ποιος αλήθεια, ως πολίτες.

γ.m.:Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη περίοδο εφόσον κερδίσετε τον Δήμο;

Σ.Δ.:Πρώτο, να αποσαφηνίσουμε την ταυτότητα της πόλης και να παλέψουμε στο δρόμο της τουριστικής της ανάπτυξης.

Δεύτερο, να δώσουμε χρώμα στις γειτονιές, να συντονίσουμε τους συλλόγους, τους εθελοντές, τις ενορίες και τους φορείς και τα σχολεία και να αναλάβουμε όλοι τομείς ευθύνης της προστασίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού στην πόλη. Έχουμε πάνω από 20 σημεία ιστορικής, αισθητικής και περιβαλλοντικής σημασίας στην πόλη, δεν τα γνωρίζει κανείς και δεν τα μαθαίνουμε στα παιδιά μας.

Τρίτο, η στρατηγική που ανέπτυξα πριν για την κοινωνική αλληλεγγύη, κάτω από ειδική Αντιδημαρχία.

Τέταρτο, ξεκάθαρη ανάληψη πρωτοβουλιών, για ευπρόσωπο βουνό και παραλίες, ορειβατικά μονοπάτια, συντονισμένες δενδροφυτεύσεις, με σκοπό τη δημιουργία αστικού άλσους, κατασκευές ανάπαυσης με ίδια μέσα του Δήμου και εθελοντές.

Πέμπτο, αξιοποίηση του Γκολφ, της ψαραγοράς, του βουνού, του παραγόμενου τοπικού πολιτισμού, (σύλλογοι, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εργαστήρια),σαν πόλους προσέλκυσης επισκεπτών.

Έκτο, όλες οι πλατείες θα αποκτήσου θεματικό χαρακτήρα αι θα δημιουργήσουμε ένα χώρο κατάλληλο για χρήση από φιλόζωους, με τα κατοικίδιά τους.

Έβδομο, ορθολογισμός και εξισορρόπηση όλων των δαπανών, κοινόχρηστοι φωτισμοί και ύδρευση θα αποκτήσουν πλαφόν. Το ίδιο ισχύει και για τα σκουπίδια. Ο όγκος των σκουπιδιών, ανά κάτοικο, που πληρώνει ο Δήμος, είναι υπερβολικός. Θα μπει μέτρο παντού και τα έξοδα αυτά θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Θα υπάρχει διαφάνεια παντού.

Όγδοο, η αξιοπιστία του Δήμου στην αγορά θα επανέλθει απόλυτος λογιστικός έλεγχος, τι χρωστάμε και τι μας χρωστούν. Ο Δήμος θα συστήσει νομική υπηρεσία και θα διεκδικήσει οτιδήποτε του οφείλουν. Αλλά από την άλλη θα εξοφλήσει και ότι οφείλει, ώστε να μην υπάρχουν πλασματικά αποθεματικά πρέπει να μάθουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και να πορευτούμε με αυτή.

Ένατο, προσανατολισμός στην καινοτομία, στην αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω των νέων τεχνολογιών και της απορρόφησης κονδυλίων. Θα συσταθεί γραφείο αξιοποίησης από όπου και αν προέρχονται με την προσωπική μου επίβλεψη.

Και τα εννέα προαναφερόμενα αποτελούν τομείς πρώτης προτεραιότητας. Θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα από 1/9/2014, όποιο και αν είναι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, το οποίο εμείς στο σχεδιασμό μας θεωρούμε ότι θα είναι χειρότερο από το σημερινό. Ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν υπάρχουν. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε οικονομικές λειτουργικές, αλλά ευφάνταστες και καινοτόμες λύσεις. Άλλωστε μπορεί κανείς να το δει και από την προεκλογική μας εκστρατεία.

γ.m.:Ποια είναι η θέση σας για το αεροδρόμιο του Ελληνικού και για το παραλιακό Μέτωπο;

Σ.Δ.:Η πάγια θέση του Δήμου για οποιαδήποτε περιουσία αξιοποιείται, είναι να έχει η τοπική κοινωνία, τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη. Το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αυτή τη στιγμή, έχει με νόμο αυτές τις περιουσίες, οφείλει να λειτουργήσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι, αλλά αν για οποιοδήποτε λόγο, αισθανθούμε ότι δεν υπάρχει λογική αξιοποίησης , αλλά λογική εκποίησης και εξυπηρέτησης συμφερόντων θα λειτουργήσουμε με την μόνη λύση που μας μένει και αυτή με κάθε μέσο νομικό ή άλλο για την προστασία των συμφερόντων των Γλυφαδιωτών. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν είμαστε υπόλογοι σε κανένα συμφέρον και το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι το συμφέρον των Γλυφαδιωτών.

γ.m.:Θεωρώντας ότι οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν ένα έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ποια πολιτική στήριξη έχει η δική σας παράταξη;

Σ.Δ.:Πάγια θέση μας, από την αρχή τη δημιουργίας της παράταξης, είναι ότι οι Δήμοι της χώρας έχουν καταστραφεί από την ανάμειξη των πολιτικών κομμάτων σε αυτούς. Η νοοτροπία της χρήσης της τοπικής αυτοδιοίκησης ως χώρος της πρωτοβάθμιας συγκέντρωσης ψήφων εξυπηρετήσεων, την οδήγησε σε τέλμα. Κομματάνθρωποι με κανένα άλλο χαρακτηριστικό, αναλαμβάνουν  θέσεις διοίκησης και δεν παράγουν κανένα έργο, παρά μόνο χρησιμοποιούν τη θέση τους για να αυξήσουν τις δεξαμενές εξυπηρέτησης και τελικά τις ψήφους σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Φτάνει πια. Η χώρα κινδυνεύει . επιτέλους. Άνθρωποι νοικοκυραίοι οφείλουν να προστατεύσουν και να νοικοκυρεύσουν αυτό που έχει μείνει.

Στη Δημιουργική Διαδρομή είμαστε όλοι Γλυφαδιώτες. Έξω από την Γλυφάδα ο καθένας έχει τις απόψεις του  και τις πεποιθήσεις του. Η παράταξη είναι ακκομάτιστη, αντισυστημική και αυτοδιοικητική, αυτό γράφουμε και στο λογότυπό μας.

γ.m.:Η ανεύρεση χώρου στη Γλυφάδα για δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου αποτελεί καίριο ζήτημα. Ποιά είναι η θέση σας;

Σ.Δ.:Ο κύριος Κόκκορης ανέλαβε την πρωτοβουλία και πήρε πάνω του την δημιουργία ενός νεκροταφείου στον Υμηττό. Ο τρόπος που έγινε, ο χώρος που επιλέχθηκε και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ώστε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, μας βρήκαν αντίθετους.

Οφείλουμε όμως να του αναγνωρίσουμε ότι προσπάθησε να δώσει μια λύση για την πόλη. Αν του βγει, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι οι Γλυφαδιώτες, θα του σφίξουμε το χέρι. Αν δεν του βγει, θα είναι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία και το κόστος των προστίμων, που έχουν επιβληθεί στην πόλη. Αυτή είναι η αλήθεια.

Εμείς από την πρώτη ημέρα της διοίκησης μας θα εργαστούμε για μια υπεύθυνη και σοβαρή λύση, άμεση και χωρίς να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος. Στην πολιτική, δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι πολιτικές λύσεις, όλες έχουν ένα κόστος. Το κόστος τους όμως, πρέπει να είναι λελογισμένο και με γνώμονα το κοινό καλό και σεβασμό, στους νόμους του κράτους. Αν ζητάμε από τους πολίτες σεβασμό στους νόμους και στο κράτος, πώς μπορούμε όταν εκφράζουμε κομμάτι του κράτους, να συμπεριφερόμαστε με αυταρχισμό και αγνοώντας τις από κοινού δεσμεύσεις και το πλαίσιο νόμου. Υπάρχουν λύσεις για το νεκροταφείο, απλά έχουν πολιτικό κόστος και αν χρειαστεί, εμείς θα το πάρουμε.

Σας Ευχαριστώ πολύ

γ.m.: Καλή επιτυχία!