Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

«Φωτιά» έχουν πάρει οι υπολογιστές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, προκειμένου να σταλούν 270.000 e-mail σε ισάριθμους ελεύθερους επαγγελματίες, με την απειλή:

ρύθμιση ή κατάσχεση για τις απλήρωτες εισφορές. Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικευμένης προσπάθειας για αύξηση της εισπραξιμότητας και τόνωσης των κρατικών ταμείων.

Οι εν λόγω οφειλέτες, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με συνολικό χρέος περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ και ατομικό άνω των 5.000 ευρώ, θα ενημερωθούν ότι οι οφειλές τους μεταφέρθηκαν πλέον στο ΚΕΑΕ, το οποίο ως «ενιαία αρχή» είσπραξης θα απαιτεί να προχωρήσουν σε ρύθμιση, ως το μόνο τρόπο για να αποφύγουν την κατάσχεση.

«Δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα η κίνηση αυτή», εκτιμά μιλώντας στο newpost ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς, που ηγείται μιας πρωτοβουλίας για τον μαζικό συντονισμό των ασφαλισμένων στο ΟΑΕΕ. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το ΚΕΑΕ απειλεί με κατασχέσεις αν δεν γίνουν ρυθμίσεις, παρότι οι όροι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 380.000 οφειλέτες μόνο οι 35.000 έχουν υπαχθεί ως σήμερα».

Το γεγονός ότι από το 2009 οι εισφορές στο Ταμείο έχουν μείνει σταθερές –από 210 έως 709 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης- ενώ «οι δουλειές πάνε κατά διαόλου, είναι από μόνο του παράλογο», επισημαίνει ο κ. Φλωράς, εξηγώντας ότι «δε μπορείς να ζητάς από ένα ελεύθερο επαγγελματία, που το εισόδημά του έχει πέσει στα 500 ευρώ, να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές, όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να καταφέρει να ανταποκρίνεται στις δόσεις της όποιας ρύθμισης για τις παλιές οφειλές του».

Ανακοπές η απάντηση στις κατασχέσεις

Ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες οργανώνονται προκειμένου να προσφύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη κατά του ΟΑΕΕ με ένα τρίπτυχο επιχειρημάτων. «Αρχικά ο Οργανισμός δεν παρέχει την περίθαλψη που χρεώνει, στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές, πράγμα που είναι παράνομο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι το ύψος της εισφοράς που έχει μείνει σταθερό και το τρίτο το υψηλό επιτόκιο που χρεώνει για τις ληξιπρόθεσμες», λέει ο κ. Φλωράς, εκτιμώντας ότι την ώρα της εκδίκασης της κατάσχεσης, το τρίπτυχο θα εξασφαλίσει ανακοπή της διαδικασίας.

Και με το νόμο υποχρεωτικός συμψηφισμός

Η απειλή των κατασχέσεων γίνεται περαιτέρω πιεστική, καθώς εντός των ημερών θα προωθηθεί ρύθμιση στη Βουλή, βάσει της οποίας θα συμψηφίζεται υποχρεωτικά η επιστροφή φόρου και η επιστροφή ΦΠΑ, με τις βεβαιωμένες και αρρύθμιστες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καμία επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται αν υπάρχουν οφειλές στα Ταμεία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι να απαλειφθεί κάθε περιθώριο αποφυγής της καταβολής των εισφορών.

«Δεν μας λένε κάτι καινούριο. Αυτό το κάνουν περισσότερο από ένα χρόνο τώρα με την επιστροφή φόρου, απλώς τώρα θα περάσουν και το νόμο», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις επιστροφές ΦΠΑ.

Ως θετικό εκλαμβάνουν το μέτρο του υποχρεωτικού συμψηφισμού και οι έμποροι, με δεδομένη την καθυστέρηση του κράτους να αποπληρώσει τις οφειλές του προς τον επαγγελματία. «Θα ήταν αρνητικό αν η εφορία μας απέδιδε άμεσα είτε την επιστροφή φόρου, είτε την επιστροφή ΦΠΑ. Αλλά έτσι όπως λειτουργούσε το σύστημα, ούτε τα οφειλόμενα προς το επαγγελματία κατέβαλλε το κράτος και ταυτόχρονα πίεζαν για τις οφειλές του επαγγελματία προς το δημόσιο. Είχαν γονατίσει οι επιχειρήσεις», επισημαίνει στο newpost ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Γιαννέτος.

source: newpost.gr