Σε…οφθαλμαπάτη εξελίσσεται η “δωρεάν” φαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους.
Σε πολλές περιπτώσεις, η συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκου είναι τεράστια, λόγω των αλχημειών που έχει επινοήσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας.
Θεωρητικά, οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχή 0%, 10% και 25%, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.
Ενδεικτικό είναι το ότι για ένα σκεύασμα με λιανική τιμή 21,73 ευρώ, ο ανασφάλιστος καλείται να πληρώσει συμμετοχή 16,42 ευρώ!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το συντονιστικό όργανο των κοινωνικών ιατρείων – φαρμακείων Αττικής, κάνοντας λόγο για “μαθηματικό παράδοξο”.
Η κυβέρνηση – σημειώνει – διατηρεί σταθερή τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ εντάσσει στο σύστημα και τους ανασφάλιστους, των οποίων η φαρμακευτική περίθαλψη κοστίζει ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ…
Παράδειγμα
Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα που παραθέτουν οι υπεύθυνοι των κοινωνικών ιατρείων:
Κάθε φάρμακο – εξηγούν – έχει δύο τιμές: Την ασφαλιστική και τη λιανική. Ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή του επί της ασφαλιστικής τιμής και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, η οποία είναι υψηλότερη, άσχετα εάν το σκεύασμα είναι πρωτότυπο ή γενόσημο.
Ένα γνωστό αντιλιπιδαιμικό σκεύασμα έχει λιανική τιμή 21,73 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 8,42 ευρώ (διαφορά 13,31 ευρώ).
Για να λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο, ο ασθενής (ασφαλισμένος και ανασφάλιστος) πληρώνει συμμετοχή 25% στην ασφαλιστική τιμή, δηλαδή 2,11 ευρώ.
Πληρώνει επιπλέον τη διαφορά ασφαλιστικής – λιανικής τιμής, δηλαδή 13,31 ευρώ, καθώς και 1 ευρώ που είναι το κόστος ανά συνταγή.
Η συνολική του επιβάρυνση ανέρχεται σε 16,42 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 5,31 ευρώ.
Θεωρητικό
Είναι προφανές ότι η συμμετοχή του ασθενούς είναι πολύ μεγαλύτερο από το “θεωρητικό” 25%…
Το συντονιστικό όργανο των κοινωνικών ιατρείων, υπογραμμίζει ότι η συμμεχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη για φάρμακα αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς.
Εκτός των παραπάνω, 120 ακόμη σκευάσματα βγήκαν από τον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ) να περιλαμβάνει 1.310 προϊόντα.
Σύμφωνα με το συντονιστικό των κοινωνικών Ιατρειών – φαρμακείων, η “κοινωνική πολιτική” της κυβέρνησης γίνεται στις πλάτες των φαρμακοποιών και των ίδιων των ασθενών, ασφαλισμένων και μη.
Δ.Κ.