Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της υγείας και την εξέλιξη του αγώνα των απεργών πείνας έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο “Εμπρός” οι γονείς των καταδικασθέντων απεργών πείνας, μαζί με την γιατρό των απεργών πείνας  Λίνα Βεργοπούλου, οποία είναι μητέρα του Α. Μπορζούκου, αλλά  και αλληλέγγυους.

  Επιμέλεια: Ειρήνη Προμπονά

Από σκηνής του θεάτρου “Εμπρός” μίλησαν η Λίνα Βεργοπούλου, γενική ιατρός-αναισθησιολόγος και μητέρα του Ανδρέα- Δημήτρη Μπουρζούκου, ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλακών Αυλώνα, η εγκληματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Εγκληματολογίας στο Παρίσι  Αναστασία Τσουκαλά και οι γονείς των απεργών πείνας.

Παρέμβαση έκαναν μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε να απομακρυνθεί το μικρόφωνο της ΝΕΡΙΤ, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το κοινό που παρακολουθούσε.

Η υγεία -και κατά συνέπεια η ζωή-του Νίκου Ρωμανού που συμπληρώνει σήμερα την 23η μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η κα Βεργοπούλου περιέγραψε  όσο πιο συνοπτικά μπορούσε  τι είναι και πως  εξελίσσεται μια απεργία πείνας  η οποία είναι «η εθελοντική ολική νηστεία από το φαγητό και αποτελεί απόφαση ενήλικου ατόμου. Ο απεργός πείνας συντηρείται μόνο με νερό που περιέχει αλάτι ή ζάχαρη και από τις 48 ώρες και πάνω αποτελεί διαμαρτυρία με σκοπό την υλοποίηση των αιτημάτων των του. Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας ».

Οι απεργοί πείνας  Ρωμανός, Μιχαηλίδης (15η μέρα απεργίας πείνας), Μπουρζούκος και Πολίτης έχουν δηλώσει από την αρχή πως θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, χωρίς  τη λήψη ορού και χωρίς να υποστούν υποχρεωτική σίτιση που αποτελεί παγκόσμια αναγνωρισμένο βασανιστήριο, σύμφωνα με την συνθήκη του Τόκιο .

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο για ότι συμβεί στην υγεία του Νίκου Ρωμανού και των συντρόφων  του, υπεύθυνο θα είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η λύση πρέπει να βρεθεί χθες

Ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός και καθηγητής  του Νίκου Ρωμανού,στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνα ανέφερε:

«Είμαστε στο 15ο έτος λειτουργίας του εκπαιδευτικού Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών. Προσπαθούμε να δώσουμε φως και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά. Πέρυσι και φέτος, 8 παιδιά μας πέρασαν στις Πανελλήνιες. Ο ένας μεταφέρθηκε μακριά από τη Σχολή του. Ο άλλος, ο Νίκος, είναι κοντά στη Σχολή που θα φοιτήσει μετά τον αγώνα του. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής. Πριν έξι χρόνια δέχθηκε τη σφαίρα που σκότωσε τον φίλο του. Ήταν το δεύτερο θύμα εκείνης της ημέρας. Από τότε ταλαιπωρείται αφάνταστα. Μεγάλωσε, δυνάμωσε και μας δείχνει τον δρόμο. Τέτοια παιδιά, τα χρειάζεται η κοινωνία».

«Νομικό «τερτίπι» η τηλεδιάσκεψη  που επικαλείται ο  Υπ. Δικαιοσύνης» Αναστασία Τσουκαλά –εγκληματολόγος

Η  εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά  είπε τα εξής μεταξύ άλλων:

“Ο Νίκος έχει διαύγεια πνεύματος ,  έχει χιούμορ  και ευστροφία. Θα ήθελα να τον είχα φοιτητή. Καθώς δεν γνωρίζω τον απεργό πείνας δεν εμπλέκομαι συναισθηματικά επομένως δεν έχει επηρεαστεί η ευθυκρισία μου»  και συνέχισε: «Οι καθυστερήσεις Αθανασίου είναι μια επίδειξη πυγμής,  στους πολίτες, στους απεργούς αναρχικούς και στους συμπαθούντες αυτούς. Το ενδιαφέρον του εκδηλώθηκε μετά  το ρεύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και όταν τελικά οι απεργοί πείνας έλαβαν και πολιτική υποστήριξη».

Η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των απεργών.

Απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια.  Η συναινετική λύση που προτείνει ο υπουργός είναι κατ’ επίφαση σύννομη.Οι άδειες, είτε είναι εκπαιδευτικές, είτε όχι, δίνονται στους κρατούμενους για να μην αποκοπούν από την κοινωνία. Απώτερος σκοπός είναι η επανένταξη. Χωρίς κοινωνική επαφή ο κρατούμενος γίνεται αγρίμι. Μιλάμε για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί με απλή κάθειρξη και όχι με ισόβια. Τι άτομα ετοιμάζει ο κύριος υπουργός για την κοινωνία όταν αφεθούν ελεύθεροι;

Εκμηδενίζουν τον άνθρωπο. Η λογική των φυλακών τύπου Γ’ έχει μεταφερθεί και στις φυλακές τύπου Β’. Οι αναρχικοί απεργοί νίκησαν γιατί έδειξαν ήδη την ηθική απαξίωση της κυβέρνησης που τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο και εκδικείται» κατέληξε η κα Τσουκαλά.

Οι γονείς….

«Αυτή  είναι η πολιτική  όσων επιβίωσαν  του εμφυλίου και της μεταπολίτευσης. ο Νίκος κινδυνεύει να πεθάνει για τις ιδέες του, για αυτά που πιστεύει. Πρέπει να πάρει απάντηση της ίδιας ποιότητας με το αίτημα του για πρόσβαση στην παιδεία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική με τα σώματα των άλλων», είπε ο πατέρας του Ν.Ρωμανού.

« Όποιος δεν οραματίζεται την ουτοπία δεν πάει πουθενά, δεν προχωρά. Η λέξη «δημοκρατία» κανονικά δεν πρέπει να ειπωθεί ξανά, μέχρι ν’ αλλάξει η κατάσταση στη χώρα» , τόνισε χαρακτηριστικά ο πατέρας  του Α. Μπουρζούκου

“Κάνω έκκληση σαν πατέρας ν’ αφήσουν τον γιό μου  και τους συντρόφους του να κάνουν αυτό που πρέπει» δήλωσε ο πατέρας του του Γ. Μιχαηλίδη.

Η μητέρα του Γιάννη Μιχαηλίδη ανέφερε πως δεν έχουν δοθεί άδειες σε 6 πολιτικούς κρατουμένους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ μέσα στη σχολή. «Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά. Δεν μπορείς να αφήνεις εκτός σωφρονισμού την εκπαίδευση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα και κανείς δεν δικαιούται να την αποστερήσει από εκείνον που ζητά να τη δεχτεί», συμπλήρωσε.

«Οι γιατροί δε θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής των απεργών πείνας»  δήλωσε η η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου διευκρινίζοντας πως δεν θα προβούν σε υποχρεωτική σίτιση, πράγμα που αποτελεί βασανιστήριο.

Επίσης, έκανε λόγο για αλόγιστη αστυνομοκρατία στο «Γεννηματάς» όπου και νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, ενώ υπογράμμισε πως αστυνομικοί τρομοκρατούν τον κόσμο και τους αλληλέγγυους.
Σκοπός, η επανένταξη όχι η εξόντωση

Παρεμβάσεις

«Είναι ανεπίτρεπτο να περνάει έστω και ένα λεπτό ακόμα. Εδώ δοκιμάζονται τα άκρα όρια της αξιοπρέπειας των λειτουργών του πολιτεύματος», είπε από τη δική της μεριά  η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για  «κρατικό τσαμπουκά».

Μετά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

“Τι είναι χειρότερο να ληστεύεις μια τράπεζα η να έχεις μια;” ανέφερε μεταξύ άλλων, δανειζόμενος τη φράση από την “Όπερα της πεντάρας” του Μπρέχτ.

Η πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας ξεκινά με συγκέντρωση στις  6 το απόγευμα στην πλατεία Μοναστηρακίου και ενώ εκκρεμεί η απόφαση που θα κρίνει την την χορήγηση ή όχι εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό από το Πενταμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έπειτα από την αρνητική εισήγηση του Εισαγγελέα για το θέμα.

source: http://stokokkino.gr/article/1000000000001133/Giorgos-Romanos-Den-mporei-kaneis-na-kanei-mikropolitiki-me-ta-somata-ton-allon#sthash.xFxR3nKB.UFpXb317.dpuf