Με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού να δηλώνει ότι «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» και τα νοσοκομεία της περιφέρειας να αποδεικνύονται απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν 100% ασφαλώς ένα πραγματικό κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού, με 70% θνησιμότητα στα άτομα που προσβάλλει, η ανησυχία των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται να καταλαμβάνει και τη χώρα μας.Κι ενώ η κ. Κρεμαστινού αναφέρεται πολύ σωστά στην αναγκαιότητα για «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση», το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα το ύποπτο περιστατικό που έφτασε στην εφημερία του νοσοκομείου αντιμετωπίστηκε με λάθη… Ενας Νιγηριανός προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», του έγιναν αμέσως οι απαραίτητες εξετάσεις και, όπως διαπιστώθηκε, πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία…
Ωστόσο, το γεγονός ότι άνδρας αφρικανικής καταγωγής προσήλθε στο νοσοκομείο την ημέρα γενικής εφημερίας και δεν απομονώθηκε αμέσως από τους άλλους ασθενείς αποδεικνύει ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και εγρήγορση ακόμα και μεταξύ των υγειονομικών.

Λίγες ώρες αργότερα, στο ίδιο νοσοκομείο έφτασε με ασθενοφόρο του νοσοκομείου και δεύτερο ύποπτο κρούσμα, που ήταν ένας 27χρονος Ελληνας ναυτικός που παρουσίαζε υψηλό πυρετό. Ο άνδρας είχε ταξιδέψει τον Αύγουστο στη Νιγηρία και στη συνέχεια βρισκόταν στον κόλπο του Μεξικού και η συμπτωματολογία του κίνησε αρχικά τις υποψίες ότι πιθανώς επρόκειτο για κρούσμα Εμπολα. Οι παθολόγοι του «Αγιος Ανδρέας» επικοινώνησαν με λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο δεν εφημέρευε, για να δοθούν οδηγίες, ενώ ο 27χρονος υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις. Τελικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, επρόκειτο για απλή αναπνευστική λοίμωξη και ο ασθενής δύο ώρες αργότερα έφυγε με οδηγίες από το νοσοκομείο.

Το περιστατικό δεν έπρεπε εξ αρχής να θεωρηθεί ωστόσο ύποπτο, καθώς η επίσκεψη του 27χρονου στη Νιγηρία είχε γίνει δύο μήνες πριν, διάστημα πολύ μεγάλο για να μην έχει ασθενήσει από Εμπολα εδώ και εβδομάδες.

Σε ετοιμότητα

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ετοιμότητα για τον ιό Εμπολα», στο περιθώριο ημερίδας του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι, κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα». Ωστόσο, οι δύο κλίνες του θαλάμου υποδοχής στο νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο στο ΓΝΑ «Αμαλία Φλέμινγκ» και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε Σισμανόγλειο και αλλού για την περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί σε αερομεταφερόμενο σαν αυτόν της γρίπης (τώρα μεταδίδεται με την άμεση επαφή με υγρά ασθενούς και όχι μέσω του αέρα) δεν φαίνονται αρκετά για την περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα στη χώρα μας.

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου ποιο νοσοκομείο θα είναι στη Θεσσαλονίκη το κέντρο αναφοράς για τον ιό, ο κ. Γρηγοράκος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει ποιο νοσοκομείο προετοιμάζεται αυτόν τον καιρό για να αναλάβει αυτήν την υποχρέωση και σημείωσε: «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας χώρος πολύ πιο μακριά σε σχέση με την είσοδο κάποιων στη χώρα». Ενημέρωσε ωστόσο ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπάρχει χώρος απομόνωσης για περιστατικό με ιό Εμπολα.

Να θυμίσουμε ότι τα συμπτώματα μοιάζουν στην αρχή με αυτά της γρίπης αλλά χαρακτηρίζονται από αιφνίδια άνοδο υψηλότατου πυρετού ενώ αργότερα έρχονται έμετοι, ρίγοι, πόνοι στο στήθος και τελικά επέρχεται νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από τις 2 μέρες ως τις 21, διάστημα στο οποίο συνήθως δεν μεταδίδεται, ενώ όταν το άτομο αρχίσει να νοσεί, μεταδίδει τον ιό μέσω όλων του των υγρών, ακόμα και του ιδρώτα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη
από το σημερινό «Ε.Τ.»