10 συμβουλές για τη ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ των παιδιών σας

|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S., Χειρουργός Οδοντίατρος ||

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΑν θέλετε  να θέσετε τις βάσεις για την καλή στοματική υγεία του μωρού σας, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να βγάλει τα πρώτα του δόντια. Στην πράξη, η καλή διατροφή  και η σωστή στοματική υγιεινή μπορούν να ξεκινήσουν από την ημέρα που γεννιέται το παιδί. Ως γονείς είσαστε υπεύθυνοι να αναπτύξετε τις κατάλληλες συμπεριφορές και συνήθειες που θα βοηθήσουν στην προστασία του παιδιού σας από την οδοντική τερηδόνα, αλλά και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Ακολουθούν 10 πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Ξεκινήστε τις σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής το συντομότερο δυνατό.

 Καθαρίστε ήπια τα ούλα του μωρού σας και τα πρώτα νεογιλά δόντια μετά από κάθε γεύμα με μία βρεγμένη γάζα γύρω από τα δόντια και τα ούλα.

  1. Βουρτσίστε με προσοχή.

Όταν αρχίσουν να ανατέλλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια, βουρτσίστε τα ήπια με μία μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες χρησιμοποιώντας ένα πολύ λεπτό στρώμα φθοριούχου οδοντόκρεμας.

  1. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας.

 Όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνετε τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος με μία ποσότητα οδοντόπαστας σε μέγεθος μπιζελιού. Θα πρέπει να παρακολουθείτε την προσπάθειά του βουρτσίζοντας ήπια τα δόντια του ξανά. Είναι σημαντική η εφαρμογή της σωστής τεχνικής. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 6 ετών θα πρέπει να διαθέτει τη δεξιότητα να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του. Μπορείτε στη συνέχεια να του μάθετε πώς να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα.

  1. Ελέγξτε το νερό σας.

Ενημερωθείτε αν το δίκτυο παροχής νερού σας παρέχει φθοριωμένο νερό. Αν όχι, συζητήστε τις επιλογές συμπληρωμάτων φθορίου με τον οδοντίατρό σας. Έχετε υπόψη σας πως οι οδοντόκρεμες και διάφορες τροφές μπορεί να περιέχουν φθόριο.

  1. Καταπολεμήστε τη βρεφική τερηδόνα από τη χρήση μπιμπερό.

Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται με πιπίλα ή μπιμπερό που να περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Όταν τα δόντια εκτίθενται συχνά σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένου και του μητρικού γάλακτος και των βρεφικών τροφών) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας.

  1. Αποφύγετε τη ζάχαρη.

Κατανοήστε πως αν το παιδί σας προσλαμβάνει ζάχαρη, το σάλιο του στόματος χρειάζεται περίπου 30 λεπτά της ώρας για να αδρανοποιήσει την οξύτητα που δημιουργείται από τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Ένα σακχαρούχο σνακ κάθε μία ώρα μπορεί να σημαίνει πως το pH του στόματος του παιδιού είναι πάντα όξινο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης οδοντικής τερηδόνας.

  1. Προγραμματίστε μία συνάντηση με τον οδοντίατρο.

Το παιδί σας θα πρέπει να εξεταστεί από τον οδοντίατρο περίπου στα πρώτα του γενέθλια και έκτοτε τακτικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδοντίατρος από την παιδική ηλικία που παρακολουθεί το παιδί. Ο παιδοδοντίατρος ή ο γενικός οδοντίατρος θα σας μάθουν την πρόληψη των οδοντικών νοσημάτων, τον έλεγχο για τερηδόνα στα νεογιλά δόντια και θα εξετάσουν την πιθανή ύπαρξη αναπτυξιακών προβλημάτων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός θετικού προηγούμενου για μελλοντικές επισκέψεις.

  1. Προλάβετε την τερηδόνα.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για τις προληπτικές εμφράξεις και τη φθορίωση των δοντιών για προστατευτικούς λόγους. Οι προληπτικές εμφράξεις μπορούν να εμποδίσουν την ενσφήνωση τροφών στις μικρές αύλακες των μασητικών επιφανειών και η φθορίωση θα ενισχύσει την αδαμαντίνη του δοντιού έναντι της τερηδόνας.

  1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Αν έχετε άγχος για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, προσπαθήστε να μη μεταδώσετε αυτά τα αισθήματα στο παιδί σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συναισθηματική του υγεία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συζητήσει οποιουσδήποτε φόβους αισθάνεται για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, αλλά μη του μεταδώσετε κανενός είδους φόβο. Ένας πρακτικός κανόνας είναι να μην αναφέρετε τη λέξη «πόνος» καθώς δημιουργεί στο μυαλό του παιδιού μια πιθανότητα που μπορεί να μην υπήρχε.

  1. Διαμορφώστε ένα ασφαλές σπιτικό περιβάλλον για το παιδί σας.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά κάτω των 7 ετών υπόκεινται σε περισσότερους από τους μισούς οδοντικούς τραυματισμούς στα νεογιλά τους δόντια όταν παίζουν κοντά σε διάφορα έπιπλα μέσα στο σπίτι.

Τα υγιή δόντια και το λαμπερό χαμόγελο του παιδιού σας εξαρτώνται από εσάς!

 

ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

από την κ. Κόκκορη I. Γεωργία

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνείστε μαζί μας