121 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ
«Για λίγο ας κοιταχτούμε και ας πούμε λογικά, πως πρέπει τα σχολεία μας να είναι οικολογικά»
Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα Οικολογικά Σχολεία, συμπληρώνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση 121 σχολικών μονάδων με την πράσινη σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων, στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 6 Απρίλη. Tην εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Προγράμματος, και τίμησε με την παρουσία της η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, συζύγου της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμμετείχαν περισσότερα από 500 μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν ένα γιορτινό τόνο με τα καταπληκτικά δρώμενα που παρουσίασαν. Παρευρέθηκε επίσης η κα Χρυσούλα Μπάκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Υποστήριξης Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που μετέφερε τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στο πρόγραμμα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ, με αναφορά στην ιστορία των ανθρώπων της ΕΕΠΦ που ανέλαβαν την υλοποίηση του Προγράμματος πριν από 25 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι, χάρη στις προσπάθειές τους, η Ελάδα ήταν μία από τις 4 πρώτες χώρες εφαρμογής του. Ακολούθησε ο κ. Νίκου Πέτρου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ που, μέσα από αρχειακές φωτογραφίες, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε η ΕΕΠΦ και διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1951, πολύ πριν καν καθιερωθεί ο όρος περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Προγράμματος παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για τις κοινές προκλήσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ποικιλία των διαφορετικών δράσεων που αναπτύσσονται ως απάντηση σε αυτές, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον υπάρχουν 51.000 Οικολογικά Σχολεία σε 67 χώρες, με συμμετοχή 1,3 εκ. εκπαιδευτικών και σχεδόν 20 εκ. μαθητών. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της θαλάσσιας ρύπανσης και των άλλων κρίσιμων προβλημάτων των ημερών μας. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του έργου των σχολείων μέσα από θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδι και έκθεση αφίσας. Οι μαθητές πήραν το λόγο περνώντας το δικό τους μήνυμα ότι «η φύση μπορεί να γεννηθεί ξανά αν όλοι παλέψουμε μαζί μια αγκαλιά». Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή των Πράσινων Σημαιών και μια συγκινητική αναφορά της κα Σίσσυς Παυλοπούλου, που παρακίνησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με δύναμη και σοβαρότητα το έργο των «Οικολογικών Σχολείων».
Μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ, η κα Παυλοπούλου ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της πρέσβειρας του Προγράμματος στην Ελλάδα.
Απόσπασμα Δελτίο Ειδήσεων ΕΡΤ Α.Ε.:
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
H Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος με σταθερή λειτουργία από το 1951. Οι τομείς δραστηριοποίησής της αφορούν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, προγράμματα προστασίας της φύσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι επίσης εθνικός χειριστής πέντε διεθνών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, το διεθνή συντονισμό των οποίων έχει το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE): «Οικολογικά Σχολεία», «Μαθαίνω για τα Δάση», «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον», το «Γαλάζια Σημαία» και «Green Key».
Σχετικά με το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία»
Το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο ΠΕ «Οικολογικά Σχολεία» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης B’Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη σχολική κοινότητα. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή δράσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του. Απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.