Μια συνταγή από τις τελικές εξετάσεις των φοιτητών της Swiss Alpine Culinary Arts Programme, όπου έπρεπε να ετοιμάσουν δικές τους συνταγές προσαρμοσμένες σε τεχνικές που έμαθαν. Με την επίβλεψη της Σεφ Γεωργίας Κοφινά, υπεύθυνη του προγράμματος, Culinary Arts Program.
Κατηγορία: κύριο πιάτο
Χρόνος ετοιμασίας: Έτοιμο σε 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά για 4 άτομα
- 8 λεπτά φιλετάκια από χοιρινό ψαρονέφρι (περίπου 80-100 γρ το καθένα)
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια ξύδι βαλσάμικο
- 1 φλιτζάνι κέτσαπ
- 3 κουταλιές σούπας Worcestershire sauce
- ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
- 3 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 2 φλιτζάνια λάχανο κομμένο julienne
- 2 καρότα
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
- Λίγο θαλασσινό αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- 4 μικρά κλωναράκια για γαρνίρισμα
- 4 μικρά ντοματάκια
- 4 φέτες λεμονιού
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαραθούν και τα σβήνετε το ξύδι, το κέτσαπ και το Worcestershire sauce. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα σε 2 ½ φλιτζάνια. Φυλάτε 1 ½ φλιτζάνια στην άκρη. Αφήνετε το υπόλοιπο να κρυώσει λίγο.
- Αλείφετε με την υπόλοιπη σάλτσα τα φιλέτα και αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε την σαλάτα και να κάψει το γκριλ.
- Καθαρίζετε και τρίβετε το καρότο σε χοντρό τρίφτη (ή σε ειδικό εργαλείο) και το προσθέτετε στο μπολ με το λάχανο. Ανακατεύετε την σαλάτα και την περιχύνετε με το λάδι και το λεμόνι. Σκορπάτε από πάνω λίγο θαλασσινό αλάτι.
- Ψήνετε τα φιλέτα στο γκριλ για περίπου 5-7 λεπτά και από τις δυο πλευρές αλείφοντάς τα κατά διαστήματα με το μίγμα μαριναρίσματος.
- Σερβίρετε λίγη σαλάτα στα πιάτα και τοποθετείτε τα φιλέτα από πάνω. σκορπάτε γύρω λίγη σάλτσα βαλσάμικου. Γαρνίρετε το κάθε πιάτο με 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, 1 ντοματάκι κομμένο στα 4 και την φέτα λεμονιού.
- Βάζετε την υπόλοιπη σάλτσα σε μπολάκι για συνοδευτικό.
Grilled marinated fillet of pork with balsamic sauce and cabbage salad
Georgia Kofinas: This recipe is from the final practical exams where students were assigned to create their own recipes with techniques learned in class.
-
Category: Main course
-
Ready in 40 minutes
-
Range of difficulty: easy
Ingredients for 4 servings
- 8 thin fillets of tenderloin pork
- 1 tablespoon olive oil
- 1 medium onion, finely chopped
- 2 cups Balsamic vinegar
- 1 cup ketchup
- 3 tablespoons Worcestershire sauce
- ½ cup brown sugar
- 3 tablespoons Dijon mustard
- Salt, pepper
For the salad
- 2 cups finely shredded cabbage
- 2 carrots peeled and coarsely grated
- 5 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- A pinch of sea salt
For the garnishing
- 4 small sprigs fresh rosemary
- 4 cherry tomatoes
- 4 slices lemon
Directions
- Saute the onion in the olive oil until limp and deglaze with vinegar, ketchup and Worcestershire sauce. Add the sugar, mustard, salt and pepper. Simmer for about 10 minutes or until sauce has reduced to 2 ½ cups. Set aside 1 ½ cups and allow the remaining sauce to cool down a little.
- Brush the pork fillets with all the cooled sauce and let marinate while making the salad and heating up the grill.
- Toss the shredded cabbage and carrots in a bowl and pour over the olive oil and lemon juice. Mix well to incorporate the dressing. Sprinkle sea salt on top.
- Grill the pork fillets for about 5-7 on both sides, brushing with the marinade occasionally, until tender.
- Divide the salad among the 4 plates and place the fillets on top of the salad. Drizzle some of the balsamic sauce around the fillets. Garnish each plate with a sprig of rosemary, a cherry tomato cut in quarters and a lemon slice. Place the remaining sauce in a bowl to be served with the fillets.
Ευχαριστούμε την Alpine Center.
Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάσαμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!