Ακονίζουν τα μαχαίρια στη ΝΔ

Μετά τον “πολιτικό πολιτισμό” που επέδειξαν οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο, ύστερα από το φιάσκο της αρχικής ματαίωσης της εκλογικής διαδικασίας, οι τόνοι ανεβαίνουν στην ΝΔ.

Αφορμή στάθηκαν τα λόγια του υποψηφίου για την προεδρία, Κυριάκο Μητσοτάκη για τον έτερο διεκδικητή, Ευάγγελο Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για βαρονίες που στήριξαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, π.χ η στήριξη από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Το λογο πήρε, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τονίζοντας πως ο γιος του πρώην πρωθυπουργού δεν δικαιούται να μιλά για βαρονίες. Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις και στα δυο επιτελεία των πολιτικών αντιπάλων είναι ιδιαίτερα έντονες.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η αναβίωση της αντιπαράθεσης μεταξύ καραμαλικών -μητσοτακικών συμφέρει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, δεδομένης της στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που αποτυπώθηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Απώτερος στόχος να αναδείξει πως εκφράζει την πλειοψηφία της παράταξης ενώ ο Κ. Μητσοτάκης ένα υποσύνολο. Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στον πιο ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και την στροφή στον κεντρώο χώρο. Παράλληλα, στόχος είναι να τονιστεί σε όλους τους τόνους πως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη εκφράζει την στασιμότητα και το παρελθόν. Τέλος, σημαντική θεωρείται η δημόσια στήριξη του Άδ. Γεωργιάδη, ενώ ελπίδες εκφράζονται και για πολλές ψήφους από την πλευρά Τζιτζικώστα.

«Είμαι ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης, αυτός είναι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να μιλάει για βαρονίες», σημείωσε στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα τον κατηγόρησε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά λόγω του ονόματός του, «επειδή λέγεται Μητσοτάκης. Θα εξελέγετο αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης; Όχι».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του επειδή ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε επειδή απείχε στη χθεσινή ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ, όπως είπε, ήξεραν όλοι ότι έχει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. «Ποιος μου κάνει μάθημα λέγοντας ότι η αποχή δεν είναι πολιτική στάση; Αυτός που απείχε από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα τρελαθούμε τώρα», σημείωσε, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει ξεφύγει».

Στο ενδεχόμενο ντιμπέιτ, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει αν ο συνυποψήφιός του «συνεχίσει να με προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο. Κάνει ζημιά στο κόμμα, δεν πάω να κερδίσω ένα κόμμα που έχουμε ξεφτιλίσει», σημείωσε.

Ρατσιστικό δίλημμα

Χαρακτηριστική ήταν η ενόχληση του Ευ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη με τον τρόπο που θέτει το ζήτημα της ανανέωσης του κόμματος. Ανανέωση, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «δεν είναι ίδιον των νέων ηλικιακά. Είδαμε και όταν βάλαμε Γραμματέα τον Παπαμιμίκο, και τι έγινε, πέτυχε;», σημείωσε χαρακτηριστικά

Αιχμηρός ήταν επίσης και για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνοντας σαφείς αιχμές για το έργο του. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι απολύσεις στον δημόσιο φορέα, δεν το κλείσιμο των δημοσίων φορέων. Στις δικές μου προτάσεις – μεταρρυθμίσεις, όταν ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δεν άκουσα ενστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ώρα η αντιπαράθεση περιορίζεται σε παιχνίδι λέξεων και εντυπώσεων, παρά τις πολιτικές θέσεις και πλατφόρμες διακυβέρνησης που θα έχει ως “όπλο” ο επόμενος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι η ανάδειξη νέου προέδρου δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ταυτότητας που αντιμετωπίζει η ΝΔ, ούτε να την καταστήσει ελκυστικότερη στις νέες γενιές ψηφοφόρων, ή να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον «γερασμένο» κομματικό μηχανισμό. Η γερασμένη εκλογική βάση, τα αργά αντανακλαστικά του κομματικού μηχανισμού και το ασαφές ιδεολογικό στίγμα δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της παράταξης…

source