Πότε πρέπει να αλλάξετε αστυνομικές ταυτότητες

Το σύνολο των Ελλήνων θα πρέπει να αποκτήσει τους επόμενους μήνες την νέα τους, υψίστης ποιότητας και ασφάλειας ταυτότητα. Θα χρειαστεί να μεταβείτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας και το αντίτιμο θα είναι 10 ευρώ.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει ήδη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων, όπου θα υποβάλλουν έως τέλη Γενάρη την πρότασή τους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

Οι πολίτες για να αποκτήσουν την ταυτότητα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 10 ευρώ ενώ όλη η διαδικασία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Η επιτροπή θα προτείνει εάν θα υπάρχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα, σύμφωνα με το paraskinio.gr.

Ακόμη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου αλλά και μικροτσίπ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η διαδικασία αυτή αποφασίστηκε μετά από τις πιέσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, αλλά και με όσα διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής κ.Τζον Κέρι, όταν ήρθε στην Αθήνα.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Βέβαια μέχρι στιγμής, στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα πλαστογραφίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα νέα διπλώματα οδήγησης που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας.