Πώς παίζεται η “31” και η “21” σε ένα φιλικό “χαρτάκι”
Ένα από τα συνηθισμένα και συμπαθή “Πρωτοχρονιάτικα έθιμα” είναι το να στήνουμε ένα φιλικό χαρτάκι, με την παρέα μας ή με τους συγγενείς μας αυτές τις ημέρες. Δύο από τα πιο γνωστά που παίζονται με τράπουλα είναι η “31” και η “21”. Η λέξη “τράπουλα” προέρχεται από την ιταλική trapola, που σημαίνει παγίδα, δόλο. Τα μεσαιωνικά χρόνια με τη λέξη αυτή ονόμαζαν τη δέσμη με τα παιγνιόχαρτα. Γι΄αυτό λοιπόν, δεν παρασυρόμαστε και προσέχουμε πάντα, ακόμα και στα φιλικά. Παίζουμε μόνο γιατί το θέλει η παράδοση και για να δούμε “πώς θα μας πάει ο χρόνος”.
Το εικοσιένα/εικοσιμία (21)
Η εικοσιμία ξεκινά με τη “Μάνα” να παίζει ξεχωριστά με κάθε παίκτη ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Ο παίκτης τοποθετεί το πρώτο του ποντάρισμα και ζητάει από τη “Μάνα” να του δώσει και άλλα φύλλα, με στόχο να φέρει 21 χωρίς όμως να «καεί» δηλαδή να ξεπεράσει την αξίια αυτή.
Εάν τα φύλλα του παίκτη έχουν αξία έστω ένα πόντο υψηλότερο από αυτό που έχει η Μάνα τότε κερδίζει, αν όμως υπάρχει ισοβαθμία τότε κερδίζει η Μάνα. Αν κάποιος παίκτης πάρει δύο Άσσους τότε κερδίζει χωρίς να παίξει η Μάνα. Επίσης αν κάποιος πάρει τρία συνεχόμενα 7άρια ή μαζέψει 6 κάρτες στο χέρι, δηλαδή την λεγόμενη Εξαφυλλία, τότε κερδίζει όλα τα χρήματα της κάσας. Σε περίπτωση που η Μάνα κάνει στούκι τότε οι παίκτες μπορούν στον τελευταίο γύρο να στοιχηματίσουν όλα τα χρήματα που υπάρχουν στην κάσα.
Το τριανταένα/τριανταμία (31)
Η δεύτερη παραλλαγή είναι η λεγόμενη 31. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πιο απλοποιημένοι. Στη παραλλαγή αυτή παίζουν όλα τα φύλλα της τράπουλας και ο Άσσος μπορεί να μετρηθεί είτε σαν 11 ή 1. Παίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η 21, με μοναδική διαφορά ότι στην 31 υπάρχει το «μαξιλαράκι» του 14, δηλαδή αν κάποιος παίκτης τύχει φύλλα συνολικής αξίας 14. τότε κερδίζει όλα τα σύνολα που έχουν σχηματιστεί από τους υπόλοιπους εκτός βέβαια από το 31 που υπερτερεί όλων.