Μαστίχα: Το δάκρυ που φέρνει χαμόγελο [photos]

|| UPόψεις + ενδιαφέροντα ||

 

της Βίκυς Αρβανίτη

Απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας Παν/μιου Αθηνών.
Διετέλεσε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αντιπρόεδρος του Ιστιοπλοικού Ομίλου Αμεα Sailability Hellas, Μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Ιστιοπλοίας Ρίο 2016
GLYFADA METROPOLITANS

Η πρόσκληση ήταν δελεαστική:

Ολιγοήμερο ταξίδι στη Χίο και ευκαιρία για εξερεύνηση, χαλάρωση αλλά και γνωριμία με ένα πολύτιμο αγαθό.

Δάκρυ, το σχήμα της όταν εκκρίνεται, χαμόγελο στα χείλη μας όταν τη γευόμαστε και τη μυρίζουμε!

Η αγαπημένη μας, Μαστίχα, αρωματική ρητίνη από το σχοίνο, καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Χίου, στα γνωστά μας 22 Μαστιχοχώρια.

Η ιστορία της χάνεται στην κλασσική εποχή, με τον Ιπποκράτη να γνωρίζει τις φαρμακευτικές της ιδιότητες ενώ οι κυρίες της Ρώμης χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από μαστιχόδεντρα για τη λεύκανση των δοντιών τους.

Μετά του Βενετσάνους, οι Γενουάτες κυριεύουν τη Χίο (1346-1566) και η περίφημη Μαόνα (μονοπωλιακή επιχείρηση θα λέγαμε σήμερα) αναλαμβάνει αποκλειστικά  τη Μαστίχα με μοναδική υποχρέωση να καλύπτει οικονομικά την άμυνα του τόπου. Κανένας δεν επιτρεπόταν να πουλήσει το πολύτιμο αγαθό εκτός από την Μαόνα.

Επί τουρκοκρατίας, απελευθερώνεται η εμπορία της αλλά σημαντικό μέρος της παραγωγής παρακρατείται από τις τουρκικές αρχές ως φόρος υποταγής στο Σουλτάνο. Ειδικοί υπάλληλοι ερευνούν τα πλοία για λαθραία μαστίχα.

Η Χιος χωριζεται ουσιαστικά στα δύο και οι Μαστιχοπαραγωγοί χαίρουν εξαιρετικών προνομίων.

Με δική τους διοίκηση, τα Μαστιχοχώρια πληρώνουν φόρο μόνο 20.000 οκάδες Μαστίχη και τον κεφαλικό (χαράτσι).

Και ναι, έχουν το δικαίωμα να χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών.

Κατά τη καταστροφή της Χίου, το 1822, οι Τούρκοι σεβάστηκαν τα Μαστιχοχώρια αλλά όταν ο Κανάρης έκαψε τη τουρκική ναυαρχίδα, τότε κατέστρεψαν τα πάντα παρά την αντίθετη διαταγή.

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος αναγκάζει την αναστολή της καλλιέργειάς της και το 1938 συστήνεται η Ενωση των 20 Συνεταιρισμών με την επωνυμία ‘Ενωσις Μαστιχοπαραγωγών Χίου’.

Το 1957 λειτουργεί  εργοστάσιο παραγωγής τσίκλας και μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1997, η τσίκλα Χίου και το μαστιχέλαιο Χίου αναγνωρίζονται ως Προιόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Ιατρική, καλλωπισμός, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, ποτοποιία, υφαντουργία, βυρσοδεψία, ορισμένοι από τους τομείς όπου η μαστίχα κατέχει ξεχωριστή θέση.

 

Ιούνιος 2016 και η Μαστίχα αποκτά το ‘σπίτι’ της

 

 

Ένα εξαιρετικής αισθητικής Μουσείο Μαστίχας εγκαινιάζεται στο Πυργί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο,  για να ανακαλύψουμε όλοι εμείς οι νεότεροι που απολαμβάνουμε τους χυμούς και τα αρώματά της, τη διαδρομή της, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μόχθο, τον αγώνα για επιβίωση, την εφερευτικότητα και διορατικότητα των δραστήριων μαστιχοπαραγωγών. 

photos Vicky Arvaniti

Βίκυ Αρβανίτη