Το να περπατάς Χριστούγεννα δίπλα στο ποτάμι… (photos)

|| UP–όψεις + ενδιαφέροντα ||

 

Βίκυ Αρβανίτητης Βίκυς Αρβανίτη

Καθηγήτρια – τ. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τ. Αντιπρόεδρος Sailability Hellas

GLYFADA METROPOLITANS

 

 

Το να περπατάς δίπλα στο ποτάμι και να αφήνεις το βλέμμα σου να χάνεται στον χριστουγεννιάτικο στολισμό των παραποτάμιων σπιτιών σίγουρα είναι ένα θέαμα ανύπαρκτο στην Ελλάδα.

Αυτό όμως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα στην πανέμορφη πόλη Carlsbad στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Pecos και φέτος η παράδοση έπρεπε και πάλι να τηρηθεί. Όλα τα σπίτια κατά μήκος του ποταμού στολίζονται για τις γιορτές και το θέαμα είναι μοναδικό. Δεν χορταίνεις να θαυμάζεις τη φαντασία, τη δημιουργία, το χρώμα, την πρωτοτυπία.

Μόνο που κάτι άλλο ακόμα πιο σημαντικό κάνει αυτή την προετοιμασία διαφορετική. Ανάμεσα στους κατοίκους των παραποτάμιων σπιτιών, υπάρχουν και άνθρωποι ανήμποροι είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υγείας που δεν θα μπορούν να στολίσουν το σπίτι τους και τον περιβάλλοντα χώρο.

 

 

Και εκεί ακριβώς έγκειται η διαφορετική στάση της κοινωνίας. Εθελοντές συμπολίτες  κατά τον ελεύθερό τους χρόνο, αναλαμβάνουν να στολίσουν τα σπίτια των ανθρώπων αυτών σα να ήταν δικά τους, ώστε αντί τα σπίτια αυτά να μείνουν να παρατηρούν ‘βουβά’ τα γειτονικά στολισμένα, να ‘συμμετέχουν’ στη μαγεία των γιορτών και ταυτόχρονα οι ένοικοί τους να αισθάνονται ότι αποτελούν ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και όχι αποκομμένοι από αυτήν.

Αυτόματα γίνεται στο μυαλό η σύγκριση. Θα γινόταν αυτό άραγε στην Ελλάδα του σήμερα; Θα αφιερώναμε τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας για να ‘στολίσουμε το σπίτι του γείτονά μας’, για να δώσουμε χαρά αθόρυβα και ουσιαστικά χωρίς αυτό να περιλαμβάνει την προσωπική μας προβολή με τις αντίστοιχες φωτογραφίες αναρτημένες στα κοινωνικά δίκτυα;

Σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μέσα στο πνεύμα των ημερών.

 

ΠΟΤΑΜΙ

photos: Eric Brunnemann