Μαίρη Παναγάκου: Νόστιμες Κασερόπιτες με μαύρο σουσαμάκι

|| Κάθε Πέμπτη ||

Λαχταριστές Κασερόπιτες με μαύρο σουσάμι, μάς προτείνει η αγαπημένη μας chef Μαίρη Παναγάκου και ανυπομονούμε να τις δοκιμάσουμε. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ό,τι καλύτερο για την Κυριακή της Τυρινής από όσο γνωρίζουμε, αλλά για όσους/όσες δεν τα κατάφεραν να τις απολαύσουνε την Κυριακή που πέρασε, μπορούν να δοκιμάσουν και σήμερα, ή και όποτε τους το επιτρέπει η νηστεία τους και η διατροφή τους. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Υλικά για 20 κομμάτια

1 πακέτο φύλλο κρούστας
20 λεπτές φέτες κασέρι
20 φετούλες, στρογγυλές ντομάτας
1 1/2 φλ τσ βούτυρο φρέσκο
2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
1/2 φλ τσ μαύρο σουσάμι
1 κ γλ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο αλάτι

Τρόπος παρασκευής

1.   Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια 14Χ14 εκ. Παίρνετε 3 φύλλα, τα βουτυρώνετε και τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετείτε μια φέτα τυρί κασέρι πάνω στο τελευταίο φύλλο μαζί με μια φέτα ντομάτα, λίγο αλάτι και τρίβετε πιπέρι. Σκεπάζετε με 3 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους.
2.   Αλείφετε με το αυγό τις άκρες και πιέζετε καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το τυρί.
3.   Τοποθετείτε τις κασερόπιτες σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Περνάτε τις επιφάνειες τους με αυγό, πασπαλίζετε με άφθονο μαύρο σουσάμι και ψήνετε στους 180ο, αερόθερμο φούρνο, για 25′-35′, μέχρι να αποκτήσουν ένα πυρόξανθο χρώμα.
Σερβίρονται χλιαρές αλλά τρώγονται και κρύες. Μπορεί να είναι ένα ορεκτικό ή ένα σνακ, αλλά σερβιρισμένες και με μια σαλάτα πράσινη εποχής γίνονται κυρίως γεύμα.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ