Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος.

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές και αποχαιρετήστε τα βαριά και κουρασμένα πόδια στο τέλος της ημέρας! Το σενάριο είναι γνωστό: γυρίζετε επιτέλους στο σπίτι έπειτα από πολλές ώρες ορθοστασίας και αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά και ασήκωτα.

Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια

«Η πρόληψη είναι το παν». «Η επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κόπωση που νιώθετε στα πέλματα και τα πόδια στο τέλος της μέρας —ειδικά εάν σκοπεύετε να περπατήσετε πολύ». Ένα ζευγάρι παπούτσια που στηρίζει καλά τα πέλματα και έχει ανατομική σόλα είναι ο ιδανικός τρόπος για την πρόληψη του πόνου πριν ακόμη εμφανιστεί.

Ποδόλουτρο

«Εάν αισθάνεστε πολύ κουρασμένα τα πόδια σας, κάντε ένα ποδόλουτρο με άλατα. «Οι αθλητές χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ποδόλουτρα με άλατα για να ανακουφίσουν μυϊκούς πόνους». Τα άλατα  είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θειικές ενώσεις, τα οποία όταν διαλυθούν στο νερό απορροφώνται εύκολα από το δέρμα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την απομάκρυνση των τοξινών.(Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ξοδεύεστε με την αγορά ειδικών αλάτων χρησιμοποιήστε αλάτι κουζίνας και ξύδι).

 

Διατάσεις

Την επόμενη φορά που θα γυρίσετε στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά «ξαπλώστε στο κρεβάτι και ακουμπήστε τα πόδια στον τοίχο ή στο κεφαλάρι». Η βαρύτητα θα μειώσει το πρήξιμο και θα απομακρύνει το υγρό από τα κάτω άκρα προς τον κορμό βελτιώνοντας την κυκλοφορία». Οι διατάσεις στους μηρούς και τις γάμπες ανακουφίζουν επίσης από την ένταση στα πίσω και τα κάτω άκρα των ποδιών. Οι καλές διατάσεις σε αυτές τις περιοχές θα βοηθήσουν στη χαλάρωση των κουρασμένων μυών στο τέλος της ημέρας.

 

Χαρίστε στα πόδια σας ένα αναζωογονητικό μασάζ

Το μασάζ μειώνει το πρήξιμο και ανακουφίζει από κράμπες και κόμπους που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για ένα σωστό μασάζ,  συστήνουμε: «Ξεκινήστε αρχικά με τα πέλματα και ανεβείτε σταδιακά προς τις γάμπες και τους μηρούς. Δουλεύετε πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε ευκολότερα το υγρό(λέμφος) που έχει συσσωρευτεί». Ένα καλό μασάζ θα καταπραΰνει τον πόνο, θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας χαλαρώσει —και ποιος ξέρει; Ίσως να σας πάρει και ο ύπνος!

Υποφέρετε από κιρσούς; Χρησιμοποιήστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν τα φλεβικά τοιχώματα εξασθενίζουν με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή διέλευση του αίματος, το οποίο συσσωρεύεται στην περιοχή και διαστέλλει τις φλέβες. «Τα άτομα που υποφέρουν από κιρσούς είναι τα πλέον ευάλωτα στο αίσθημα βάρους στα πόδια μετά από αρκετή ώρα περπάτημα». «Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθούν στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κιρσών». Οι κάλτσες αγκαλιάζουν σφιχτά τις γάμπες διευκολύνοντας τη συνεχή κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζοντας έτσι από το αίσθημα βάρους και κόπωσης.

Βέβαια για όποιον κάνει καθημερινά ορθοστασία ή καθιστική ζωή υπάρχουν και τα μασάζ.  Προσοχή από επαγγελματίες Φυσιοθεραπευτές σε εβδομαδιαία βάση.

Οι γυναίκες θα πρέπει απαραίτητα να κάνουν και Λεμφικό μασάζ.

 

GLYFADA METROPOLITANS

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο (physiotherapy-center.grγια τις πληροφορίες.

 

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ