563 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το Ελληνικό και ένα ηχηρό μήνυμα

Πολλαπλά -κατά τις εκτιμήσεις- είναι τα κέρδη της συμφωνίας για το Ελληνικό, καθώς πέραν των «καθαρών» κερδών η Ελλάδα «στέλνει το σήμα ότι είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός πόλος».

Φορολογικά έσοδα της τάξης των 563 εκατ. ευρώ τον χρόνο προβλέπεται ότι θα έχει το Δημόσιο κατά την πρώτη 25ετία της παραχώρησης του Ελληνικού, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το 57% θα προέρχεται από την καταβολή του ΦΠΑ και ακολουθούν ασφαλιστικές εισφορές (16%), φόρος μεταβίβασης των ακινήτων στους αγοραστές (16%) και εταιρική φορολογία (11%), ενώ η προσωπική φορολόγηση και ο ΕΝΦΙΑ θα συνεισφέρουν μόλις το 1%.

Αναμένονται επίσης έσοδα λειτουργίας, που κατά την ίδια χρονική περίοδο υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα προέλθουν κυρίως από τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων και γραφείων (76%), χώρων αναψυχής (12%) και τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων (7%).

Θετική είναι η αποτίμηση της μελέτης για τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, αφού υπολογίζει ότι τα έσοδα από τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.» θα διατεθούν για τη μείωσή του, ενώ αποφεύγονται ισοδύναμα μέτρα που θα φέρουν νέα ύφεση, θα μειώσουν κατά 10.000 τις θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ κατά 0,2%.

Η μεταβίβαση, αναφέρει μεταξύ άλλων, «στέλνει ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός πόλος».

Επιβεβαιώνει όμως τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού αναφέροντας ότι αποτελεί «ιδιαίτερα προνομιακό και σπάνιο περιουσιακό στοιχείο, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο» και αποφεύγει να αξιολογήσει το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ.

ΑΕΠ – θέσεις εργασίας

Με αυτά τα δεδομένα, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα αυξήσει το ΑΕΠ ώς το 2041 κατά 5,4 δισ. ευρώ, που είναι 1,7% υψηλότερο σε σχέση με αυτό που θα υπήρχε αν δεν προχωρούσε το πρόγραμμα.

Η απασχόληση στην περιοχή ώς τα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα ξεπεράσει τα 25 χιλιάδες άτομα, ενώ τα επόμενα έτη μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος θα συντηρεί σε ετήσια βάση 21.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Πάντα σύμφωνα με τη μελέτη, ώς το 2041 θα εξασφαλιστούν 90 χιλιάδες θέσεις.

Το κατασκευαστικό πρόγραμμα θα φτάσει τα 7,2 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 23ο έτος από την παραχώρηση, από το οποίο το 41,5% θα απορροφηθεί στον οικοδομικό τομέα, το 19,5% στο πάρκο και τις υποστηρικτικές υποδομές, το 17% σε εμπορικά κέντρα και γραφεία, το 8,9% στον τουρισμό, το 7,7% σε δραστηριότητες αναψυχής, το 2,7% για υποδομές υγείας και το 2,7% χώρους εκπαίδευσης.

source