Οι αναγνώστες μας, ζήτησαν να τους δώσουμε μερικές συμβουλές ώστε να προλάβουν τη διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών τους και απεθυνθήκαμε στην οδοντίατρο κ. Γεωρία Ι. Κόκκορη, η οποία μάς ενημέρωσε:

  1. Μην βιάζεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό

Περιμένοντας 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός όξινου ποτού δίνουμε χρόνο στο δόντι να επαναμεταλλικοποιηθεί (ουσιαστικά να ξανασκληρύνει), καθώς το οξύ μαλακώνει την επιφάνεια της αδαμαντίνης (σμάλτο του δοντιού). Κατά το χρονικό διάστημα των 30 – 60 λεπτών, το σάλιο εξουδετερώνει τη δράση του οξέος, λειτουργώντας ως ρυθμιστικό διάλυμα. Ενστικτωδώς, πιθανώς να νομίζετε ότι  βουρτσίζοντας τα δόντια σας αμέσως μετά τη λήψη τροφής ή ποτού είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε. Στην πραγματικότητα η ενέργεια αυτή οδηγεί σε διάβρωση της αδαμαντίνης καθώς με το βούρτσισμα θα αφαιρεθεί η μαλακωμένη επιφάνειά της. Η λήψη τυριού  βοηθά στην πιο άμεση εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος της στοματικής κοιλότητας.

  1. Χρησιμοποιήστε καλαμάκι

Αν το παιδί σας έχει προτίμηση στους χυμούς φρούτων, σερβίρετε τα ποτά με ένα καλαμάκι. Πίνοντας με καλαμάκι ελαχιστοποιείται η επαφή των όξινων ποτών με τις επιφάνειες των δοντιών, μειώνοντας έτσι τη διάλυση  μέρους της αδαμαντίνης.

  1. Επενδύστε στο ασβέστιο

Το ασβέστιο προστίθεται σε πολλά ποτά με σκοπό να αυξήσουν τη διατροφική τους αξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ασβεστίου όχι μόνο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διάβρωσης των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την επαναμεταλλικοποίηση του σμάλτου των δοντιών.

  1. Ψάξτε φυσικά εναλλακτικά

Όσο τα παιδιά είναι μικρά και εύπιστα, δίνετέ τους γάλα και νερό ως κύρια υγρά κατανάλωσης, κρατώντας τα μακριά από όξινα ποτά. Αν αυτό καθίσταται μη ρεαλιστικό καθώς αυτά μεγαλώνουν, τουλάχιστον προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση των πιο όξινων ποτών μόνο στη διάρκεια των γευμάτων, όπου η ροή του σάλιου είναι μεγαλύτερη και έτσι θα εξουδετερωθούν τα οξέα πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

  1. Βουρτσίζετε τα δόντια μέχρι τρεις φορές την ημέρα

Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως υποχώρηση των ούλων και φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Το βούρτσισμα των δοντιών δύο με τρεις φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι ικανοποιητικό για ένα υγιές στόμα.

  1. Μην τρώτε πριν τον ύπνο

(όχι αυτό δεν είναι μια συμβουλή δίαιτας)!

Το σάλιο χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εξουδετερώσει τα οξέα στο στόμα, αλλά η ροή του σάλιου μειώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τελειώσετε το γεύμα σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Υ.Γ.: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!

 

odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

follow us on twitter