Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.
Παν κέικς
Υλικά
3 φλ τσ αλεύρι γ.ο.χ.
5 κ γλ μπέκιν πάουντερ
4 κ σ ζάχαρη
3/4 κ γλ μπέκιν αλάτι
6 κ σ αραβοσιτέλαιο
2-2 1/2 φλ τσ νερό
1 βανίλια
κανέλα και μέλι
Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το μπέκιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο, τη βανίλια και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένας
πηχτός χυλός.
2. Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι, να κάψει και το αλείφετε με ένα κ γλ αραβοσιτέλαιο. Ρίχνετε 2 κ σ από το χυλό και κουνάτε το τηγάνι δεξιά αριστερά για να απλωθεί παντού.
3. Όταν ροδίσει από τη μια πλευρά γυρίζετε το παν κέικ και από την άλλη. Τα βγάζετε σε στρογγυλή πιατέλα και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
4. Πασπαλίζετε κάθε παν κέικ με λίγη κανέλα και τα διατηρείτε ζεστά μέχρι να τα σερβίρετε. Διαλύετε 1/2 φλ τσ μέλι με 2 κ σ ζεστό νερό και περιχύνετε τα παν κέικς. Σερβίρονται ζεστά.
Σκαλτσούνια νηστίσιμα
Για τη ζύμη
3 1/2 φλ τσ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
2 φλ τσ ζάχαρη
7 κ σ νερό
3 κ σ αλεύρι
Για τη γέμιση
1/2 φλ τσ κόντιτα
2 κ σ μέλι
1/2 φλ τσ σταφίδες
λίγη κανέλα
1/2 φλ τσ ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε την αμυγδαλόψιχα στο μπλέντερ να γίνει σκόνη. Την ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ρίχνετε λίγο λίγο το νερό και προσέχετε να μη γίνει η γέμιση πολύ σφιχτή.
2. Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κόντιτα, με τη σταφίδα, το μέλι και την κανέλα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όχι μέτριο και κόβετε σε κύκλους τη ζύμη. Βάζετε επάνω 1 κ γλ από το μείγμα.
3. Κλείνετε τα σκαλτσούνια σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο, στους 160ο. Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Ευχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.
Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:
follow us on twitter