ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» με θέμα: “Αναπηρία και σύγχρονες προκλήσεις: Σεξουαλικότητα και Αναπηρία”. 

Ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Σπαστικών Παιδιών «Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» διοργάνωσε επιστημονική Ημερίδα με θέμα:  “Αναπηρία και σύγχρονες προκλήσεις: Σεξουαλικότητα και Αναπηρία”, την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 17:30, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Λεωφ. Κύπρου 68, 164 51 Αργυρούπολη).

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κύριος Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος.

Στην Ημερίδα ομιλίες και παρουσιάσεις έκαναν οι:

Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου, κυρίς Χρυσούλα Φέρρο, η οποία έκανε μία μικρή εισαγωγή στο θέμα και παρουσίασε τις δράσεις του Σωματείου “Καλός Σαμαρείτης”, η κα Έλενα Γιαννάκη (MSc Κοινωνική Λειτουργός), η οποία έκανε μία συνολική εισαγωγή στο θέμα, η κυρία Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος, Ψυχοθ/τρια, Κλ. Σεξολόγος, υπ. Δρ. Ψυχολογίας η οποία αναφέρθηκε στο θέμα “Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ. Δικαίωμα ή ανάγκη;”, ο κύριος Γιώργος Σαββόπουλος, Εργοθεραπευτής, που παρουσίασε το θέμα “Σεξουαλικότητα: Απλά μια δραστηριότητα καθημερινής ζωής”, ο κύριος Δημήτρης Αρβανίτης, Εργοθεραπευτής, ο οποίος έκανε παρουσίαση για το “Σχεδιασμό προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη ΔΑΦ”, η Δρ. Γιολάντα Δήμου, Ειδική Παιδαγωγός του Δ΄ΚΕΔΔΥ Αθήνας, η οποία έκανε τοποθέτηση σχετικά με τη “Σεξουαλική βία εναντίον αναπήρων. Πρόληψη και Αντιμετώπιση”, η κυρία Ελένη Γκλεγκλέ, Δικηγόρος με ειδικότητα στα θύματα βίας, παράνομης διακίνησης και ευάλωτων ομάδων, η οποία έκανε παρουσίαση με θέμα “Η αντιμετώπιση των ΑμεΑ και στον τομέα της σεξουαλικότητας από το Δικαιικό μας σύστημα” και τέλος, η κυρία Αναστασία Μπεζάζη, Γονέας ΑμεΑ, Φιλόλογος η οποία παρουσίασε τη βιωματική της εμπειρία.

Η Ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Ο Καλός Σαμαρείτης»: Παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, παραμονής και δικτύωσης» (Ε.Π. «Αττική 2014 – 2020») της οποίας ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Σπαστικών Παιδιών «Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ», είναι Δικαιούχος.

 

 

ΣΥΝΟΨΗ ΟΜΙΛΙΩΝ 

  • Δρ. Γιολάντα Δήμου, Ειδική Παιδαγωγός του Δ΄ΚΕΔΔΥ Αθήνας, “Σεξουαλική βία εναντίον αναπήρων. Πρόληψη και Αντιμετώπιση”

Η σεξουαλική βία που ασκείται εναντίον των αναπήρων αποτελεί ένα εκτεταμένο, αλλά αποσιωπη­μένο και αθέατο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική δυσκολία ως προς την αντιμετώπισή του. Οι διαθέ­σιμοι τρόποι παρέμβα­σης εί­ναι περιο­ρι­σμένοι παρά την ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών πρόληψης.

 

  • Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος, Ψυχοθ/τρια, Κλ. Σεξολόγος, υπ. Δρ. Ψυχολογίας “Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ. Δικαίωμα ή ανάγκη;”

Ιστορικά, τα Άτομα με Αναπηρία έχουν θεωρηθεί ως μη-σεξουαλικοί άνθρωποι, γεγονός που οφείλεται στις εμφανείς φυσικές διαφορές και στις πιθανές διαφορές λειτουργικότητας. Τέτοιες αντιλήψεις έχουν επιζήμιες και επιβλαβείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής επηρεάζοντας πολλές πλευρές της ζωής τους.

Τα ΑμεΑ  όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός βιώνουν τις ίδιες ανάγκες έκφρασης της σεξουαλικότητας τους ανεξάρτητα από το είδος  της αναπηρίας τους. Κάθε άνθρωπος διατηρεί την ικανότητα και το δικαίωμα να δώσει και να λάβει αγάπη και ευχαρίστηση. Η κατανόηση του πως η αναπηρία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις οικειότητας και την έκφραση της σεξουαλικότητας μας αποτελεί ένα βασικό βήμα απέναντι στα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν.

Περισσότερες Πληροφορίες:

κα Έλενα Γιαννάκη, τηλ. 210 991 0753 &  Email: kalossamaritis@yahoo.gr

 

«Ο Καλός Σαμαρείτης»

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Ο «Καλός Σαμαρείτης» είναι ένα Σωματείο αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό  με υπουργική απόφαση 2288/ 18-8-1978 του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Εποπτεύεται και ελέγχεται από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και από τη Διεύθυνση ΑμεΑ του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσφέρει καθαρά κοινωνικό έργο.

Από την Ίδρυσή του, πριν από 38 χρόνια έχει μια μακρά πορεία στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου που πάσχει κυρίως από εγκεφαλική παράλυση.

Σκοπός του Σωματείου είναι η προστασία, πρόνοια, βοήθεια και περίθαλψη ιατροκοινωνικού χαρακτήρα των νοητικά υστερούντων και σπαστικών παιδιών που έχουν ανάγκη προστασίας και εκπαίδευσης. Σκοπός, επίσης του σωματείου είναι η κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών αυτών μέσα από τόνωση της αποδοχής  κάθε ανθρώπου ,τόσο από την οικογένειά του όσο και από την κοινωνία.

Διατηρεί οργανωμένο Επιστημονικό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης στην Αργυρούπολη, όπου περιθάλπει 39 ΑμεΑ και των δύο φύλων, εφόρου ζωής, που πάσχουν από βαριά νοητική υστέρηση και σύνοδα σύνδρομα που δεν τα φιλοξενούν άλλα παρεμφερή ιδρύματα.

Τα μέλη του Σωματείου είναι ιδρυτικά, επίτιμα και αρωγά.  Το Σωματείο διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών και τακτικών μελών του Σωματείου με αναπληρωματικά μέλη. Η θητεία των μελών του ΔΣ είναι τριετής και μεριμνά για την ευόδωση των σκοπών του Σωματείου.