Ξεκινά η διαδικασία για την προκήρυξη της β’ φάσης του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης Φαλήρου από την Περιφέρεια Αττικής. Το έργο εντάχθηκε με 200 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο να μπορέσει να τραβήξει και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-207 (μέσω του ΠΕΠ Αττικής).

Η β’ φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία του λεγόμενου «Οικολογικού Πάρκου», που θα ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση του Φαληρικού Όρμου. Ήδη με τα έργα της πρώτης φάσης (που είναι στην τελική ευθεία) μετακινήθηκε η λεωφόρος Ποσειδώνος και πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Τα σχέδια για το πάρκο

Στη β’ φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ. Νιάρχος, τη μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και είναι μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της.
Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

 

see more: imerisia.gr