Μαριλένα Γαλανάκη
Πώς οι υψηλοί δείκτες οδηγούν τελικά στην κατάθλιψη και πώς να την καταπολεμήσετε! Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς για τους αυξανόμενους δείκτες ανεργίας,καθώς και για την κρίση που περνάει η αγορά.
Πολλές εταιρείες καταφεύγουν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα,ενώ το κόστος ζωής ανεβαίνει ασταμάτητα και αντικανονικά.
Συνεπώς, ενός κακού μύρια έπονται και ένα από αυτά είναι η κατάθλιψη, η οποία παρεμπιπτόντως αποτελεί την πιο διαδεδομένη ασθένεια της σύγχρονης , τεχνοκρατικής εποχής. Ακολούθως, αν κάνει κάποιος το λάθος να αφεθεί στην ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης των ημερών, κινδυνεύει άμεσα να αιχμαλωτιστεί στους ιδιόμορφους και απροσπέλαστους δρόμους της.
Αν κανείς μελετήσει τα άρθρα των καθημερινών διεθνών και εγχώριων εφημερίδων, θα συγκλονιστεί από τα νούμερα ερευνών, οι οποίες επιβεβαιώνουν την τραγική αύξηση της ανεργίας, των αυτοκτονιών και των ηρεμιστικών. Κατανοούμε , λοιπόν, πόσο μεγάλη αντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στην εργασία και στην ψυχική ισορροπία του ατόμου.
Αδιαμφισβήτητα, σε αυτή την περίοδο της κρίσης ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν άνεργοι, κάποιοι από αυτούς μάλιστα ανήκουν και στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων. Είναι, λοιπόν,άκρως φυσιολογικό να βιώνετε απογοήτευση και αποθάρρυνση σκεπτόμενοι πόσο δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα. Η ανεργία μπορεί να πλήττει την αυτοπεποίθηση σας ή την πίστη σας σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι βέβαια απόλυτα φυσικό, αφού η αγορά εργασίας είναι σήμερα τόσο ανταγωνιστική. Η ανεργία ίσως δοκιμάζει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας: από εκεί που θεωρούσατε τον εαυτό σας ικανό και δραστήριο επαγγελματία, ίσως τώρα αυτή η αυτοεικόνα να κλονίζεται και να αντικαθίσταται από αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτό του «ηττημένου». Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένει κανείς άνεργος τόσο περισσότερες πιθανότητες ελλοχεύουν να παρουσιάσει κατάθλιψη.
Επιπλέον, συχνά η ανεργία προκαλεί συναισθήματα ντροπής στον άνεργο,καθώς συνειδητοποιώντας ότι συχνά η κοινωνία χρησιμοποιεί το επάγγελμα σαν ένα είδος ταυτότητας του ατόμου, μπορεί να αισθάνεται ανεπάρκεια που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
Κυρίως όμως,η ανεργία προκαλεί οικονομικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πρακτικές δυσκολίες στη ζωή του ατόμου και προβλήματα στις σχέσεις του με την οικογένεια ή τον/την σύντροφο του.
Δυστυχώς σε μια τέτοια περίπτωση, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τον πιο εύκολο τρόπο, υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή το συνάνθρωπό σας να ορθοποδήσει.
1) Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας. Η ανεργία μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση. Είναι λογικό να αισθάνεστε θυμό, θλίψη ή άγχος και να ανησυχείτε για το πώς θα ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Παράλληλα,αναρωτηθείτε πόσον καιρό θέλετε να αφήσετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο βυθίζεστε μέσα σε συναισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας, τόσο λιγότερο κινητοποιημένοι θα αισθάνεστε να κυνηγήσετε το στόχο σας και ο κύκλος ανεργία-απογοήτευση-ανεργία θα παρατείνεται.
2) Το επάγγελμα προσδίδει σε όλους μας μια αίσθηση ταυτότητας αλλά δεν είστε μόνο το επάγγελμα σας. Είστε και τόσα άλλα πράγματα σε αυτό τον κόσμο. Ίσως να έχετε ταλέντα που δεν έχετε καλλιεργήσει και χόμπι που είχατε αφήσει για χάρη της δουλειάς. Τώρα ίσως έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πάλι αυτή την πλευρά του εαυτού σας.
3) Καθορίστε ένα καθημερινό πρόγραμμα δράσης. Ποιες ώρες της ημέρας θα ψάχνετε για δουλειά και με ποιο τρόπο;
4) Αποφύγετε την απομόνωση. Όταν υπάρχουν συναισθήματα απογοήτευσης και χαμηλής διάθεσης είναι αρκετά εύκολο να απομονωθεί κανείς παρά να κοινωνικοποιηθεί. Η απομόνωση όμως πολύ πιθανόν να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε και να τα παρατείνει. Δείτε εάν μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια ομάδα, δημιουργική απασχόληση ακόμα και εθελοντική εργασία. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα περάσετε το χρόνο σας πιο ευχάριστα αλλά θα δικτυωθείτε κοινωνικά: άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία μπορεί να βρίσκονται παντού.
5) Τέλος σκεφτείτε θετικά. Η θετική σκέψη έχει μεγάλη δύναμη και δεν είναι απλά «μια θεωρία», όπως πιστεύουν κάποιοι. Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα,τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κινητοποίηση σας και την επιμονή σας στην αναζήτηση εργασίας.
source: http://www.polispost.com/article/55249/anergia-kai-katathlipsi