Στην «σκιά» της Όμικρον και των «μαύρων» ρεκόρ η συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου ανοίγει, με τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους επιστήμονες να τονίζουν πως η επαναλειτουργία τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε νέες τρικυμίες τη χώρα.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά από σήμερα και στο «τραπέζι» της επιστημόνων της επιτροπής του υπ. Υγείας βρίσκεται το άνοιγμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επιστροφή στις αίθουσες θα γίνει κανονικά σε αυτή την ημερομηνία, όμως, οι αντιδράσεις ως προς αυτό είναι ιδιαίτερα έντονες από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο κι από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου που εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί από την πρώτη γραμμή τον «πόλεμο» στις ΜΕΘ, όπου καταλήγουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας είναι κατηγορηματικός ως προς το άνοιγμά τους. «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», λέει, δίνοντας παράλληλα την εικόνα που επικρατεί τώρα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Το Σαββατοκύριακο διασωληνώσαμε δύο εκτός ΜΕΘ. Μεγάλη πίεση, αφόρητη, δυσβάσταχτη πίεση στις ΜΕΘ. Ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της Όμικρον στα νοσοκομεία. Δεν έχουμε δει τη νοσηρότητα αυτής της έκρηξης των κρουσμάτων, αλλά κινδυνεύουν οι υποδομές του κράτους και του συστήματος υγείας», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο οποίος προειδοποίησε πως με το άνοιγμα των σχολείων οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. «Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά», πρόσθεσε.

Την εκτίμηση ότι πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και να επιβληθούν νέα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού εξέφρασε ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης. Ειδικότερα, αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

see more: newsbomb.gr