Απαντήσεις για όλα τα καίρια ζητήματα έδωσε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

 

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το διαφορετικό πολιτικό πρόταγμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε από τη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, άσκησε, όμως, και σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» για εκλογές

Σχεδόν με την έναρξη της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές «εάν έχει το θάρρος και τολμά».

«Είχα πει και πέρυσι ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε θέλει. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Πέρυσι τέτοιο καιρό σας έλεγα  ότι είναι απολύτως έξω απ’ την λογική σε συνθήκες πανδημικής κρίσης μια κυβέρνηση να σκέφτεται εκλογές. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ας το κάνει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι. Συμμέτοχοι σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Δεν είναι στην δική μου κουλτούρα να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση, είπε ακόμα αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι, αν έχει το θάρρος να αναλάβει αυτή την ευθύνη ας προχωρήσει».

«Ναι» στο εμβόλιο, «όχι» σε πολιτικές αυταρχισμού και διχασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το πεδίο σημείωσε ότι για το γεγονός ότι τα νούμερα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά υπάρχουν «ευθύνες». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει χάσει το μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει όχι το μήνυμα αλλά το μέσον», είπε χαρακτηριστικά.

«Η προοπτική του τείχους απομακρύνεται οριστικά» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε  να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την υγεία του καθενός και της καθεμιάς.  Ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», είπε και απηύθυνε έκκληση  ιδίως στους άνω των 60 αλλά και στους  νέους ανθρώπους.

 

 

Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία σχετικά με τις γονικές παροχές, λέγοντας πως «πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων» και ότι δεν ξέρω πόσους ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόσο μεγάλη περιουσία. «Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη» είπε δηκτικά και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να υιοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια μειοψηφία πολύ πλουσίων.

Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή και στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού και διχασμού, συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει για το αν είναι κοστολογημένα τα μέτρα που παρουσίασε χθες στο Βελλίδειο είπε: «οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες μία προς μία».  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. είπε για την ακρίβεια. Ειδική αναφορά έκανε στο μέτρο της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους λέγοντας πως είναι άπαξ, άρα δεν θα συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές, και ότι εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε ότι «αν δεν κάνεις αυτή την διαγραφή, στην προοπτική,θα χάσεις πολύ περισσότερα».

Χρηματοδότηση μέτρων

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας» αλλά εξήγησε ότι «δεν ήταν επιλογή μας, αλλά εθνική ανάγκη για να βγει επιτέλους η χώρα απ’ τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος». Εαν δεν είχαμε βγει απ ‘τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία κατά 10% είπε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε είπε ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η κοινωνία χωρίς ασφυκτική πίεση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και καθώς υπάρχει μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία» τόνισε.

Τούτη την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, τα ταμεία μας είναι ακόμα γεμάτα, υπάρχει και η ρήτρα διαφυγής είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει όμως οι «παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες» και «τα χρήματα αυτά να μην πάνε χαμένα».

 

source: efsyn.gr