Απεβίωσε η μεγάλη ηθοποιός Άννα Συνοδινού

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωΐ σε ηλικία 89 χρονών η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός Άννα Συνοδινού.

Η καλλιτεχνική πορεία της στο θέατρο ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, ενώ η πολιτικής της, ξεκίνησε το 1974 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον τελευταίο χρόνο ταλαιπωρήθηκε  πολύ με τα προβλήματα της υγείας της και νοσηλευόταν σε κλινική στην Κυψέλη.

Η  «μεγάλη κυρία» του Εθνικού Θεάτρου γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21/11/1927. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της, είναι στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης έχει παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Η Άννα Συνοδινού ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού του οποίου για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα από το ‘Α Νεκροταφείο Αθηνών.