Από πού αντλούμε τη δύναμή μας;

Μάς ενημερώνει, η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου

Η δύναμη είναι μία!

Μία, όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται, όπως όλοι την χαρακτηρίζουν «κινητήριος δύναμη». Κινεί την ψυχή, το σώμα και δίνει μορφή σε κάθε τι που επιθυμούμε να κάνουμε, αρκεί να την διακρίνουμε ασχέτως το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι.

Η Γη, ο χώρος μας, ο τόπος μας, ο πλανήτης μας, διακρίνεται για την δύναμη του λόγω της έλξης σωμάτων όπου ονομάζεται «βαρύτητα». Εφόσον κατοικούμε πάνω σε αυτή, όλοι μας, ανεξαιρέτως, λαμβάνουμε ως μιμητές της, αυτή την δύναμη. Η βαρύτητα της, είναι το κομμάτι που την μετατρέπει σε μία απόλυτη και ουσιαστική ενέργεια. Κατά συνέπεια, επηρεάζει και βιώνεται δίχως διαχωρισμό. Απορροφιέται από τον καθένα μας ξεχωριστά, μοναδικά. Είναι κάτω από τα πόδια μας και ενεργεί κάθε στιγμή προς όφελός μας.

Η δύναμη είναι ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα μας και προϋπάρχει αυτού. Ο κάθε χαρακτήρας αναλόγως των βιωμάτων του, της τωρινής του κατάστασης, άλλοτε πολύ και άλλοτε λιγότερο χρησιμοποιεί μία ή πολλές ή κάποιες από τις δυνάμεις του ώστε να ενταχθεί, να αντιμετωπίσει κάθε τι που προκύπτει. Αυτή του η προσπάθεια αποτελεί την απόλυτη έκφραση δύναμης. Δεν στεκόμαστε στο πόσο μεγάλη είναι αυτή η δύναμη, στο πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, όμως στεκόμαστε στο ότι υπάρχει μέσα μας. Υπάρχουν στιγμές όπου θαρρούμε πως την έχουμε χάσει και απογοητευόμαστε, όμως μόλις μας ξανά χρειαστεί, πάλι εμφανίζεται ακόμα πιο ισχυρή, πιο αντιληπτή από την πρώτη φορά. Τότε, καταλαβαίνουμε την ενέργειά της.

Για κάποιους η δύναμη αντλείται από την υπομονή, από την επιμονή, από το χαμόγελο, από το κλάμα, από τη θρησκεία, από την ακοή, από την οικογένεια, από τους φίλους, από τα παιδιά, από την μοναχικότητα, από την απουσία, από την ηρεμία, από την εργασία. Το κάθε ένα λειτουργεί ως μια κινητήριος δύναμη και όλα μαζί δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο ενός εαυτού με συνείδηση. Αυτή η συνείδηση με την σειρά της δημιουργεί ένωση και όχι χάσμα μεταξύ μας, διότι γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν όλους και όχι μόνο έναν.

Αυτήν θαρρούμε πως δεν έχουμε όταν νιώσουμε την πρώτη μας αποτυχία, αυτήν θαρρούμε πως δεν έχουμε όταν κάποιος μας ονομάσει «αδύναμους», αυτήν θαρρούμε πως δεν έχουμε όταν προκύψει μια δύσκολη στιγμή, αυτήν θαρρούμε πως δεν έχουμε όταν νιώθουμε πως τα έχουμε χάσει όλα. Κι όμως αυτήν έχουμε κάθε στιγμή, σύμμαχο μας, «κι όμως είμαι ακόμα εδώ»!

 

Ευχαριστούμε την κ.  Λοράνδου για τις πληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για καλύτερη ψυχολογία