Από το παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, από το 35ο έως το 70ό χιλιόμετρο θα εστιαστεί το πρώτο «κύμα» κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική. Η ανάθεση των κατεδαφίσεων σε ιδιωτικό συνεργείο θα πραγματοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακόμα ο αριθμός των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Παράλληλα, θα σταλούν 208 ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα μήνα οι επόμενες κατεδαφίσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε, χθες, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή συνεργείου κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, με προθεσμία μόλις μιας εβδομάδας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 135.000 ευρώ (προ ΦΠΑ), όσο είναι το όριο της νομοθεσίας για τις απευθείας αναθέσεις. Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει δύο συνεργεία κατεδάφισης σε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα.

Η επιλογή της περιοχής και της διαδικασίας του κατεπείγοντος έχει προφανώς πολιτική στόχευση, καθώς πρόκειται για μια περιοχή γενικά υψηλών εισοδημάτων. Η επιλογή των αυθαιρέτων (κτιρίων, περιφράξεων και άλλων κατασκευών) θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες αυτές από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με βάση τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την κτηματική υπηρεσία.

Παράλληλα, το υπουργείο προετοιμάζει την αποστολή 208 ειδοποιήσεων προς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη την Αττική, καλώντας τους να εκκενώσουν το κτίσμα εντός μηνός. Πρόκειται για 15 παράνομες κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς, 105 σε δασικές εκτάσεις στο Καπανδρίτι, στο Λαύριο, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και στα Μέγαρα, 20 στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, 35 στο παραλιακό μέτωπο των Μεγάρων, 17 στον υγρότοπο στο Βουρκάρι Μεγάρων και 16 τουριστικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις εστίασης σε αιγιαλούς και παραλίες.

Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου θα προκηρύξει τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για την κατεδάφιση 300-400 κτισμάτων, από τις 3.200 που έχουν καταγραφεί στην Αττική (σε δάση, αιγιαλούς, παραλίες και οριοθετημένα ρέματα). Τα στοιχεία για τις κατεδαφίσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τα δασαρχεία της Αττικής και τις δύο κτηματικές υπηρεσίες (η προθεσμία που είχε δοθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έληξε τη Δευτέρα) και αφορούν μόνο σε τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας, σε δρυμούς και δάση (τα τελευταία πρέπει να έχουν «παραδοθεί» στα δασαρχεία από τους ιδιοκτήτες τους).

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων, τότε οι υπηρεσίες θα ιεραρχήσουν τις κατεδαφίσεις ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους. Οσο για τα αυθαίρετα που βρίσκονται μέσα σε «οικιστικές πυκνώσεις», το πιθανότερο είναι να μείνουν εκτός του πρώτου κύματος των κατεδαφίσεων.

source