Αποκαλύπτονται τα υπόγεια καταφύγια της Αττικής-Δίπλα σε κοσμική παραλία στη Γλυφάδα

«Από τα εκατοντάδες καταφύγια που χτίστηκαν τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, τα περισσότερα μπαζώθηκαν, θάφτηκαν, ή μετατράπησαν σε αποθήκες. Ελάχιστα μόνο σώζονται, τελευταίοι μάρτυρες ενός σημαντικού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας» λέει στο protothema.gr ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυρίμης

Ανακαλύπτει και εξερευνά ξεχασμένα στρατιωτικά –και όχι μόνο- καταφύγια, μάρτυρες μιας ταραγμένης και δύσκολης εποχής. Τα περισσότερα από αυτά κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1940, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Ελλάδας για τον επερχόμενο τότε Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα την τριετία 1941-1944 κατά την γερμανική κατοχή της χώρας μας.

Ο λόγος για τον ερευνητή Κωνσταντίνο Κυρίμη, γνωστό και για την αρθρογραφία του σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας, που -έπειτα από τριετή έρευνα- παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στα υπόγεια καταφύγια στην Ελλάδα.

«Από τα εκατοντάδες καταφύγια που χτίστηκαν τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, τα περισσότερα μπαζώθηκαν, θάφτηκαν, ή μετατράπησαν σε αποθήκες. Ελάχιστα μόνο σώζονται, τελευταίοι μάρτυρες ενός σημαντικού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας» λέει στο protothema.gr ο κ. Κυρίμης, συμπληρώνοντας: «Σχεδόν 3/4 του αιώνα, μετά την κατασκευή τους, τα υπόγεια καταφύγια παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα. Παρότι πολλά εξ αυτών βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας, παραμένουν αθέατα, κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά τους. Κάτω από ένα πολύβουο πεζοδρόμιο στην Κυψέλη, δίπλα σε μια κοσμική παραλία στη Γλυφάδα, τα παλαιά καταφύγια είναι γύρω μας, και ας μην τα αντιλαμβανόμαστε».

kataffygia-notia-proastia

Το βιβλίο: «Τα καταφύγια της Αττικής: Μια περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αττική» περιλαμβάνει λεπτομερή παρουσίαση 19 αντιπροσωπευτικών καταφυγίων. Ιδιωτικά ή δημόσια, στρατιωτικά ή αστικά, ελληνικά ή γερμανικά, μικρά ή μεγάλα. Στις σελίδες του, ξεδιπλώνονται τα περισσότερα και σημαντικότερα από τα σωζόμενα καταφύγια, σε Αθήνα, Πειραιά, Νότια Προάστια και αλλού. Μέσω δεκάδων αναλυτικών σχεδιαγραμμάτων και περισσοτέρων από 250 έγχρωμων φωτογραφιών, παρουσιάζεται η ιστορία και τα μυστικά των καταφυγίων, αφήνοντας τον αναγνώστη να περιπλανηθεί σε σκοτεινούς θαλάμους και υπόγειες στοές, σε μέρη που ξεχάστηκαν από τον χρόνο. Όλο το παρουσιαζόμενο υλικό είναι πρωτότυπο, φωτογραφημένο και σχεδιασμένο ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.

 

«Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μαθαίνουμε για την ιστορία του «βασιλικού» καταφυγίου του Αρδηττού, των καταφυγίων Διυλιστηρίων της Δραπετσώνας, του «χαμένου» καταφυγίου του Βύρωνα, του πολυτελούς καταφυγίου της Κυψέλης, του τριώροφου καταφύγιου της Καστέλλας, του «πυραμυδοειδούς» καταφυγίου του Πειραιά, των «δίδυμων» καταφυγίων Βούλας-Γλυφάδας και πολλών άλλων» επισημαίνει ο κ.Κυρίμης.

ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 19:00, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που δεν διατίθεται μέσω βιβλιοπωλείων αλλά μέσω του συγγραφέα αποκλειστικά (επικοινωνία στο mail:  kkirimis@otenet.gr)

source: protothema.gr