Αρχίζει η μάχη των συνόρων

Της απεσταλμένης του Capital.gr στις Βρυξέλλες Νίκης Ζορμπά

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τα απανωτά χαστούκια που έχουν πέσει από την Ε.Ε στα κυβερνητικά μάγουλα για παλινωδίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της για το Προσφυγικό, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα τις εργασίες της.

“Το κλίμα αλλάζει υπέρ μας. Αφού ετοιμάσαμε τα hot spots έχουν αρχίσει πλέον να πληθαίνουν οι φωνές που αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα δε λύνεται ούτε με αυτά ούτε με το κλείσιμο των συνόρων” ανέφερε στο Capital.gr, κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες. Το “κλειδί” και το στοίχημα πλέον της Ε.Ε είναι να πιέσει την Τουρκία να αποδεχθεί την αποτελεσματική της συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη και να συμβάλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, συνέχισε η ίδια πηγή.

Ενθαρρυντικά σημάδια

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν άλλωστε, αναπτέρωσε το κυβερνητικό ηθικό το οποίο καίτοι δεν είναι ακριβώς… ακμαίο, αξιολογεί ως εξαιρετικά ενθαρρυντικά το σήμα που εξέπεμψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα κράτη – μέλη, αφενός απονέμοντας τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει σημειώσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αφετέρου δίνοντας το σήμα στα κράτη – μέλη της κεντρικής Ευρώπης που φλερτάρουν έντονα με το κλείσιμο των συνόρων, ότι ‘μονομερείς ενέργειες ‘ δεν είναι ούτε ωφέλιμες ούτε αποδεκτές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ήδη από χθες, το Μαξίμου με ανεπίσημο σημείωμά του, έσπευσε να επισημάνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομολόγησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:

1. Η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της Ε.Ε

2. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις

3. Είναι κομβικής σημασίας η συνεργασία Ε.Ε- Τουρκίας, χωρίς την οποία η αναχαίτιση των προσφυγικών ροών θα είναι μονίμως ήσσονος αποτελεσματικότητας.

Ευρωαπομόνωση

Στο ίδιο μοτίβο θέσεων κινείται και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία στο ζήτημα τούτο αναδεικνύεται σε στενό σύμμαχο της Ελλάδας κόντρα στους ακραίους του βιζεγκραντ. Η ομάδα τούτη των ‘4 ‘ ( Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) διαβεβαίωσαν Βουλγαρία και πΓΔΜ πως εάν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες (σ.σ έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής) δεν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη στα τουρκικά σύνορα, τότε θα τις βοηθήσουν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Ως ‘εγκαλών’ και όχι ως ‘εγκαλούμενος’ θα συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο ο Α. Τσίπρας όπως επανέλαβε χθες δια των ερτζιανών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός μετά και την κατασκευή των hot spots προσέρχεται με τη θέση: ‘Εμείς τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε είναι ώρα να πράξουν το ίδιο και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη ‘.

Η καμπάνα χτυπά προδήλως για την Τουρκία μεν, αλλά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, απόντα. Το μακελειό που προκλήθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα, αλλάζει άρδην τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες με συνεπακόλουθο την ακύρωση της προγραμματισμένης Τριμερούς ανάμεσα στον ίδιο, τον Α. Τσίπρα και την Α. Μέρκελ καθώς και της Συνόδου των 11 που είχε σαν κύριο ‘μενού ‘ τη συνεργασία Ε.Ε-Τουρκίας.

Μέχρι νεωτέρας, ο Α. Τσίπρας προβλέπεται να προγραμματίζει μία μόνον διμερή συνάντηση, με τον Τσέχο Πρωθυπουργό, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ( ώρα Ελλάδος 17.00).

“Μαντάτα” και για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης και συμφωνήθηκε ( καθόλου πρωτότυπο εσχάτως αφού άπαντες οι αρμόδιοι ξένοι αξιωματούχοι έχουν την ίδια επωδό) πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Έτερες πηγές της κυβέρνησης πάντως, παρότι ήταν εξαιρετικά φειδωλές σε εμβριθέστερη ενημέρωση για το τι συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα – Γιούνκερ για το δια ταύτα των αγκαθιών της διαπραγμάτευσης, ανέφεραν κατά τι σιβυλλικά στο Capital.gr πως εντός του επόμενου διημέρου αναμένονται (καλά) μαντάτα και από αυτό το μέτωπο.

source: capital.gr