Μάς ενημερώνει, η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

 

Πόσο κοστίζει ένας άνθρωπος; Ναι, ρωτώ πόσο κοστίζει, μην σας εκπλήσσει η λέξη «κόστος» διότι πλέον εν έτη 2017, ο άνθρωπος, εμείς, έχουμε ένα κόστος και μια τιμή. Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν κοστίζει ή μάλλον κοστίζει, μηδέν εις το πηλίκον. Ένας εύκολος στόχος από άνθρωπο προς άνθρωπο και μόνο ο Ένας επιβιώνει. Χίλια χρόνια κι αν περάσουν, πάλι ο στόχος μας θα είναι τα χρήματα. Χρήματα και όχι χρήμα διότι θέλουμε να είναι πολλά ώστε να εξουσιάζουμε αψηφώντας τον άνθρωπο.

Αφήσαμε τα χρήματα να εξουσιάζουν την κάθε πτυχή του χαρακτήρα και της καθημερινότητας μας. Το αποτέλεσμα, εξουσία, αφαίρεση ζωής, εξευτελισμός, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρωτώ, τι έχεις στην κατοχή σου; Που μένεις; Ποια είναι η εργασία σου και πόσα χρήματα κερδίζεις; Ρε! Αδερφέ, πόσο κοστίζεις γενικώς; Έχεις αρκετά χρήματα ώστε να σε σεβαστώ, να σε αποδεχτώ, να αποφασίσω ότι αξίζει να υπάρχεις. Το υψηλό κόστος ενός ανθρώπου ισούται με αποδοχή από το γενικότερο σύνολο, το χαμηλό κόστος από την άλλη, δεν ισούται, απλώς υπάρχει και χαλάει το σύνολο. Οτιδήποτε χαλάει το γενικότερο σύνολο πρέπει να εξοστρακίζεται ή να πρόκειται σαν να μην υπάρχει.

Ένα μέσο συναλλαγών, αποτελεί την πραγματική ουσία της ζωής. Ένα χαρτί με όνομα «χρήμα», αποτελεί πλέον την ύψιστη αξία της ζωής και όχι η ίδια η ζωή από μόνη της. Ύπουλα, βήμα βήμα, υποχθόνια, είναι πλέον ο βασικός στόχος και σκοπός για να υπάρχουμε όχι για να ζούμε! Θαρρούμε πως εξελισσόμαστε όμως ουδεμία εξέλιξη είναι διακριτή από τη στιγμή που τίποτα δεν μαρτυρά ότι ζούμε σε έναν κόσμο αρμονικό. Από την στιγμή που κοστίζουμε, αφηνόμαστε ως δικαίωμα χρήσης των υπολοίπων. Αυτό που λένε σχέση αγάπης-μίσους που έχουμε με το χρήμα, είναι απλώς μια πλάνη. Δεν τίθεται θέμα σχέσης σε κάτι αναλώσιμο. Αγαπάμε ανθρώπους, μισούμε οτιδήποτε δημιουργεί κακό στους ανθρώπους. Τα χρήματα είναι απλώς ένα μέσο εξουσίας, τίποτα παραπάνω.

Και να ο Αφέντης! Αυτός που έχει τα χρήματα. Νομίζει ότι ο τίτλος του είναι όπως η λέξη προστάζει. Ο Αφέντης είναι δούλος κι ας μην το αντιλαμβάνεται. Είναι δούλος του χρήματος, αναπνέει, κινείται, αγαπά, αισθάνεται ελεύθερος μόνο όταν το έχει στα χέρια του. Η ψευδαίσθηση του, τον κάνει αχόρταγο και ανθρωποφάγο. Εγκληματεί στο ίδιο του το είδος και το κάνει με άνεση χωρίς καμία ενοχή. Πιστεύει στο, Αξία Ανθρώπου = Χρήματα. Αποτελεί ένα λάθος και εκεί παγιδεύεται, γίνεται εμμονικός και άσπλαχνος.

…Εξόρισε την επιτηδειότητα, παραμέρισε το κέρδος κι οι κλέφτες θα χαθούν από το πρόσωπο της γης.

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

 

Glyfada Metropolitans Logo

 

 

 

Διαβάστε ΕΔΩ, όσα πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε τέλεια ψυχολογία

follow us on twitter