Μάς ενημερώνει, η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου
Εκφράσεις όπως, «Είσαι το εξυπνότερο παιδί», «Είσαι το ομορφότερο», «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό είναι δύσκολο», χρησιμοποιούνται από τους γονείς θαρρώντας ότι έτσι ενθαρρύνουν το παιδί.
Παρόλα αυτά, αυτού του είδους η ενθάρρυνση είναι μη πραγματική, απογοητευτική και φέρει μία παγίδα. Όταν το παιδί βγει στον έξω κόσμο, θα αντιληφθεί ότι σε σχέση με εκείνο, υπάρχει ένα εξυπνότερο, ομορφότερο και ένα παιδί που προσπαθεί κι ας είναι κάτι δύσκολο. Άρα, θα νιώσει πως αυτό που του είπαμε ως γονείς, δεν υφίσταται. Οπότε θα χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και προς εμάς τους γονείς. Επομένως, επιλέγουμε λόγους πραγματικούς χωρίς υπερβολή καθώς και αφήνουμε το παιδί να ολοκληρώσει την προσπάθεια του ασχέτως τι ξέρουμε!
Η ενθάρρυνση είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας ως προς την συμπεριφορά του παιδιού. Η έλλειψη αυτής, αποτελεί βασική αιτία μιας δύσκολης συμπεριφοράς ενός παιδιού. Για να αποτελέσει βασική δυναμική στη ζωή του, χρειάζεται ως γονείς, να μην αμφιβάλλουμε και να μην είμαστε προκατειλημμένοι. Εάν και εφόσον λειτουργούμε σύμφωνα με αυτά τα δύο, το μόνο που κάνουμε είναι να καταπνίγουμε τις απόπειρες προσπάθειας του παιδιού μας και να υπερθεματίζουμε στον τρόπο έκφρασης μας. Στη θέση όλων αυτών χρειάζεται να αφεθούμε έως εκείνο το σημείο όπου το παιδί θα δοκιμάσει την φύση του, την δύναμη του και θα χαρακτηρίσει το ίδιο τον εαυτό του. Επιλέγοντας αυτή την στάση ως γονείς, βοηθάμε το παιδί να μπει σε μια διαδικασία να σκεφτεί, να πράξει, να επιτύχει και το σημαντικότερο να αποτύχει. Να αποτύχει, διότι αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί την δυναμική του κάθε παιδιού, τον τρόπο του να μην αποτύχει την επόμενη φορά, την αποδοχή και της άλλης πλευράς της ζωής.
Προτάσεις όπως «είσαι ο καλύτερος», τείνουν να προωθούν την τελειότητα και εφόσον αυτή δεν υπάρχει, δημιουργούμε άθελα μας τις περισσότερες φορές, ένα «Τέλεια Αποθαρρυμένο Παιδί». Αντιθέτως, η ενθάρρυνση χρειάζεται να τείνει προς την καλυτέρευση όπου το παιδί θα προσπαθεί για το Καλό και ανακαλύψει μόνο του, μέρα με τη μέρα, κάθε στιγμή, σε κάθε ευκαιρία, το Καλύτερο.
Δεν χρειάζεται το παιδί μας να είναι στα λόγια το καλύτερο και όταν έρθει η ώρα να το δείξει, να τα παρατά. Χρειάζεται αυτό που θέλαμε και εμείς ως παιδιά, ψάξιμο, πίστη, έρευνα και απλώς την ενθάρρυνση ότι μπορεί να πάει και πιο πέρα.
Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου