Αριάδνη Λοράνδου: Πώς γίνεται μια ομάδα – οικογένεια;

Κάθε Τετάρτη στο Γλυφάδα metropolitans, η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)

 

Η οικογένεια είναι μια ομάδα ατόμων όπου αλληλοσυνδέονται. Ο αριθμός των μελών ή ακόμα και ο στόχος, δεν είναι μόνο αυτός που δίνει υπόσταση στην ομάδα – οικογένεια. Αυτό που συμβαίνει μεταξύ των μελών στο συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας – οικογένεια.

Μια οικογένεια μοιράζεται έναν κοινό χώρο. Όταν το κάθε μέλος αντιληφθεί ότι ανήκει σε αυτόν, τότε θα μπορεί να μοιραστεί και μια κοινή συναισθηματική ζωή. Η κοινή συναισθηματική ζωή χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και αποδοχή. Τα δύο αυτά στοιχεία παρέχουν την δυνατότητα εξέλιξης, πειραματισμό νέων εμπειριών, ανακάλυψη ορίων καθώς και ανακάλυψη του εαυτού και των άλλων.

Ώντας παιδιά, η οικογένεια αποτελεί την πραγματικότητα μας. Η ομάδα – οικογένεια παίρνει αποφάσεις βάση ενός οικογενειακού συστήματος όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι ή χρειάζεται να είναι ένας κοινός χώρος επικοινωνίας και όχι επιβολής καταστροφικών αντιλήψεων και ιδεών. Η ομάδα – οικογένεια βασίζεται στην πλήρη αποδοχή των μελών της όπου επικρατεί το συναίσθημα της αγάπης. Μιας αγάπης όπου δεν λέει απλά «Σ’αγαπώ», αλλά το πράττει, κιόλας.

Πώς γίνεται μια ομάδα – οικογένεια;

Η Απόφαση. Επιθυμούμε να κάνουμε οικογένεια διότι το προστάζει η κοινωνία; Η κοινωνία θα με δεχτεί ως ενεργό μέλος αν δεν κάνω οικογένεια; Επιθυμούμε να κάνουμε οικογένεια ώστε να μην μείνουμε μόνοι; Επιθυμούμε να κάνουμε οικογένεια για να εκπληρώσουμε το όνειρο των γονέων μας; Η απόφαση χρειάζεται να είναι ιδία και μόνο. Χρειάζεται να μην περιλαμβάνονται κοινωνικές ή πολιτισμικές αντιλήψεις σε αυτή. Δημιουργούμε κάτι καινούργιο, όπου τέτοιου είδους αντιλήψεις θα δημιουργήσουν απλώς καταπίεση και γρήγορη απόσυρση των συναισθημάτων μας. Γρήγορα ο κοινός χώρος και η κοινή συναισθηματική ζωή θα διαιρεθεί, έχοντας έναν εγωκεντρικό χαρακτήρα, όπου θα είναι τοξικός για όλους.

Η απόφαση εμπεριέχει την έννοια της συνειδητοποίησης. Η συνειδητοποίηση δεν αφορά απαραίτητα μόνο την ανακάλυψη των απωθημένων επιθυμιών μας, αλλά αφορά και την ενδυνάμωση πτυχών του εαυτού μας όπου έχουν ξεχαστεί ή υποτιμηθεί. Ενδυναμώνοντας αυτό όπου άλλοτε «κοιμόταν», αυτομάτως το εντάσσουμε στη συνείδηση (στο τώρα) και μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με νέες δυναμικές. Έτσι, μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στην διερεύνηση και στη βελτίωση των σχέσεων. Έτσι, οι επιθυμίες γίνονται δικές μας και όχι επιβαλλόμενες. Έτσι, η απόφαση έχει γνησιότητα, είναι ασφαλής.

Η ομάδα – οικογένεια χρειάζεται θεμέλια με γερή βάση όπου ο καθένας χτίζει πάνω σε αυτή με ασφάλεια και με την αποδοχή ότι το χτίσιμο είναι σημαντικό. Ρωγμές ή συγκρούσεις θα υπάρξουν, όμως αυτές θα αποτελούν απλώς ένα στάδιο ανάπτυξης, ένα δικαίωμα διαφωνίας μεταξύ των μελών. Αντιθέτως, δεν θα αποτελούν μορφές κατηγόριας.

Τα σημαντικά μάς βρίσκουν μαζί,

τα περιττά δεν μάς απομακρύνουν

και παραμένουμε ενωμένοι σε κάθε δυσκολία,

σε κάθε εμπόδιο.

 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη

Glyfada Metropolitans Logo

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία