Δεν υπάρχει καιρός για ανόητες αποφάσεις. Τώρα πια, μόνο οι πράξεις μπορούν να σταθούν «όρθιες» μπροστά σε αυτό που βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Πράξεις αλληλεγγύης, συμπόνιας, συμπαράστασης και σεβασμού.

Αυτά τα λόγια απευθύνονται  σε αυτούς που νομίζουν ότι ο κόσμος κατακτιέται και ότι κατακτιέται μόνο με Πόλεμο. Ολοένα και περισσότεροι «Άρχοντες» απειθαρχούν μπροστά στις βασικές ανάγκες του ανθρώπου για Ειρήνη, Τάξη και Ασφάλεια. Προκαλούν πόλεμο με τα μεγάλα τους λόγια σαν να μιλούν για χάρη όλης της ανθρωπότητας και ο λαός τούς με έπαρση και δίχως γνώση φανατίζεται και στηρίζει αυτή την γελοία άποψη. Καταστρέφουν κοινωνίες ανθρώπων με τεράστια ευκολία ώστε να ισχυροποιήσουν το Εγώ τους. Χρησιμοποιούν τακτικές απάνθρωπες νομίζοντας ότι αυτοί θα βγουν αλώβητοι από την μετέπειτα καταστροφή ενός πολέμου. Η κάθε μεγάλη κουβέντα που ξεστομίζουν, συνοδεύεται και με αμέτρητες τραγικές πράξεις. Δημιουργούν πολέμους μονομιάς, παραβιάζοντας την αίσθηση της ανθρώπινης αξίας και τίποτα δεν τους σταματά, ξανά και ξανά. Φέρονται ως παιδιά που ποτέ δεν πήραν αγάπη και εφόσον δεν αγαπήθηκαν, είναι πιο εύκολο, πιο κατανοητό, να μισήσουν. Ένα μίσος χωρίς αφορμή, χωρίς τέλος, μόνο γεμάτο μανία για αφανισμό. Τίποτα δεν ικανοποιείται μέσα τους παρά μόνο η ανάγκη για Βασιλείες, Θρόνους, Υπερδυνάμεις…πόσο αστείο!

Ο πόλεμος που τόσο εύκολα ξεκινούν, μόνο πληρότητα και ολότητα δεν προσφέρει. Αυτό που προσφέρει είναι, ανθρώπους ζωντανούς χωρίς ρίζες ελπίδας και ανθρώπους σκοτωμένους προς χάρη ενός ηλίθιου, άχρηστου σκοπού. Ο πόλεμος δεν δημιουργεί συμμάχους, ας μην απατόμαστε, δημιουργεί μόνο εχθρούς τώρα και μετά. Ποτέ δεν σταματά, ποτέ δεν ικανοποιείται και μάρτυρας σε όλα αυτά είναι η ίδια η ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Όμηρος προσδίδει στον πόλεμο τις εξής ιδιότητες: πολύδακρυς, στυγερός, ψυχρός, ολέθριος, αμείλικτος, ελεεινός, αποκρουστικός κ.α.. Τι άλλο πιο τραγικό από αυτές τις ιδιότητες. Τι άλλο χρειάζεται ένας άνθρωπος για να καταλάβει πως ο πόλεμος δεν είναι φιλοσοφία, είναι απλά μια άχρηστη γνώση.

Χρειαζόμαστε αυτονόητες πράξεις ίσης ύπαρξης. Η Γη, οποιαδήποτε Γη, ανήκει σε όλους ισότιμα, ισόποσα, ισάξια.

Χρειάζεται να διαφυλάξουμε το πνεύμα της ανθρωπότητας και να μην ασπαζόμαστε αυτό που μόνο καταστροφή θα φέρει.

Ο πόλεμος, δεν αφορά μόνο μία χώρα, κράτος, αφορά όλους. Ο πόλεμος είναι απλώς μία εύκολη λέξη, με εύκολες κινήσεις, με εύκολες αποφάσεις και γρήγορα αποτελέσματα. Αποτελέσματα, δείτε τα μόνοι σας! STOP

“You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one. I hope some day you’ll join us and the world will be as One”.

 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Αριάδνη Λοράνδου για τις πληροφορίες