Ο κρύος και υγρός  καιρός κάνει τους πόνους της αρθρίτιδας χειρότερους;

 

|| Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

 

οσο όμορφος κι αν είναι ο χειμώνας που πλησιάζει, το κρύο μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, από το περιστασιακό κρυολόγημα, μέχρι και μια πιο σοβαρή πνευμονία. Και για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν ασθενείς που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καταλάβουν πότε θα πέσει η θερμοκρασία όταν οι αρθρώσεις τους αρχίζουν να πρήζονται. Είναι όμως αυτό αληθινό, ή μήπως είναι μύθος;

 

 

Οι ειδικοί λένε ότι… δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι

Ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζει τις αρθρώσεις τον χειμώνα είναι η αλλαγή στην βαρομετρική πίεση, τη δύναμη που ασκεί η ίδια η ατμόσφαιρα. Κάποιοι ερευνητές έχουν προτείνει πως η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συνοδεύει τον ψυχρό καιρό επιτρέπει στις αρθρώσεις να πρηστούν και να ασκήσουν πίεση σε νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση του πόνου. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Συγκεκριμένα, κάθε μεγάλη αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, από το να βρεθούμε στην κορυφή ενός βουνού ή 50 μέτρα βαθιά στη θάλασσα, θα προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Συνεπώς, οι μικρές αλλαγές που παρατηρούνται σε ένα φυσιολογικό υψόμετρο δεν είναι πολύ πιθανό να κάνουν μεγάλο κακό.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣΜια άλλη ιδέα, που έχει πιο πολλές αποδείξεις από πίσω, είναι ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα όταν ο καιρός ψυχραίνει μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση του πόνου. Πολλοί ασθενείς έχουν πόνο που επιμένει, παρά το γεγονός ότι οι αρθρώσεις τους μπορεί και να μην βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση. Η εξήγηση για αυτό είναι, πρακτικά, ότι το νευρικό σύστημα μπερδεύεται. Υπάρχουν ορισμένα νεύρα με σκοπό να διατηρούν τις λειτουργίες του σώματος ενεργές, χωρίς εμείς να το σκεφτόμαστε. Όταν το κρύο αυξάνεται, αυτά τα νεύρα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος. Η δράση τους αυτή κοντά στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πόνου. Είναι μια θεωρία που απαιτεί εκτενείς και δύσκολες μελέτες, αλλά προς το παρόν φαίνεται πολύ πιο πιθανή από την θεωρία της βαρομετρικής πίεσης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η μέρα μικραίνει και κάνει κρύο, μας εμποδίζει πολλές φορές από το να είμαστε όσο δραστήριοι θα έπρεπε, και η ακινησία επιδεινώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, περιορίζοντας την ροή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στις αρθρώσεις.

 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση

Όταν μιλάμε για αρθρίτιδα είναι τα πιο γνωστά στον πολύ κόσμο «αρθριτικά».

Το μυαλό μας και σωστά ,πάει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα άτομα αυτά που υποφέρουν από αρθρίτιδα είναι κατά κύριο λόγο υπέρβαρα ή στο παρελθόν υπήρξαν υπέρβαρα. ΄Ετσι οι αρθρώσεις με την πάροδο των ετών έχουν πρόβλημα.

Αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των ατόμων, χωρίς να αποκλείονται κάποιες περιπτώσεις που οφείλονται σε κληρονομικά αίτια ή κάποιες άλλες ασθένειες.

Η καλύτερη συμβουλή στα άτομα αυτά, πέρα από την επίσκεψη σε έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ή γιατρό είναι να μην κουράζονται άσκοπα.

Ένας σωστός Φυσιοθεραπευτής δεν θα συστήσει συνεδρίες με μηχανήματα για την καταπολέμηση της φλεγμονής, γιατί δεν προσφέρουν τίποτα.

Θα συστήσει και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή του πως θα κάνει ισομετρικές ασκήσεις μέχρι το όριο του πόνου , ούτως ώστε να ενδυναμωθούν εκείνες οι μυϊκές ομάδες που είναι υπεύθυνες για την άρθρωση.

 

Ενδυναμώνοντας τους εκατέρωθεν μυς της άρθρωσης τότε το έργο που πρόκειται να κάνει η άρθρωση μοιράζεται με το έργο των μυών

Πέρυσι ήρθε μια κυρία 77 ετών με μεγάλο πρόβλημα στα γόνατα. Οι γιατροί της είχαν πει ως συνήθως, για εγχείρηση και αλλαγή γονάτου. Αρχίσαμε μαζί τις ειδικές ασκήσεις, κάθε δεύτερη μέρα και σε διάστημα 6 εβδομάδων ανέβαινε και κατέβαινε τις σκάλες  χωρίς πρόβλημα.

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.