ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ η κατάσταση στο Ελληνικό- Στη θάλασσα πλένονται οι πρόσφυγες

Διάχυτος ο φόβος για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στα νησιά.

Με βραδυφλεγή βόμβα μοιάζουν οι συνθήκες  διαβίωσης  των προσφύγων στα ασφυκτικά από κόσμο κέντρα φιλοξενίας. Η δημόσια υγεία εκπέμπει σήμα κινδύνου στο Ελληνικό καθώς  πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες υγιεινής στη θάλασσα.

«Όπως γνωρίζετε στον καταυλισμό, δεν έχουμε καθόλου χώρο  να κάνουμε μπάνιο και έτσι ερχόμαστε εδώ και περνάμε και καλά» δηλώνει μετανάστης.

Την πιο κοντινή παραλία στο Ελληνικό επέλεξαν οι Αφγανοί μετανάστες για να πλυθούν. Κάποιοι έχουν πλύνει τα ρούχα τους και τα στεγνώνουν πάνω στον μαντρότοιχο.

«Στον καταυλισμό δεν έχουμε τουαλέτες, δεν έχουμε μπάνιο, για αυτό το λόγο ερχόμαστε εδώ για να πλυθούμε» αναφέρει άλλος μετανάστης.

Δίπλα από το Ελληνικό βρίσκεται και το ανοιχτό γήπεδο του Εθνικού. Εκεί όπου έχουν στηθεί δεκάδες  προσφυγικές σκηνές.

Hot Spot ανθρωπιάς στο λιμάνι που «βουλιάζει»

Οι συνθήκες διαβίωσης στο λιμάνι του Πειραιά είναι τραγικές.  Ήδη 16 παιδιά έχουν μεταφερθεί με υψηλό πυρετό και συμπτώματα γρίπης στο νοσοκομείο Παίδων.
«Πολλά προβλήματα και για τα παιδιά μας και για μας. Τουαλέτα; Επίσης είναι πρόβλημα» δηλώνει μια γυναίκα πρόσφυγας.
Γιατροί και νοσηλευτές από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες και μετανάστες, μέσα στο φορτηγάκι που τους έχουν παραχωρήσει οι γιατροί του κόσμου.
«Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, όταν σ’ έναν χώρο ο οποίος δεν προσφέρεται για ύπνο, έχεις έναν καταυλισμό από 3.000- 5.000 ανθρώπους. Σίγουρα ούτε οι  τουαλέτες επαρκούν ούτε το πόσιμο νερό» εξηγεί ο  Νίκος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι των νησιών

Διάχυτος ο φόβος για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στα νησιά.
«Οι δήμοι κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Λένε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχει φυματίωση» λέει ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι ζούμε με αρκετά μικρόβια, και τα κουβαλάμε μαζί μας.  Εκεί που συγχρωτίζονται πρόσφυγες και μετανάστες, το θέμα είναι να μην παρατηρηθούν επιδημίες του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού ή ακόμα και νοσημάτων όπως η μηνιγγίτιδα. Άλλα νοσήματα που μπορεί να φοβόμαστε είναι ο τυφοειδής πυρετός και η ηπατίτιδα Α» εξηγεί ο Δρ. Δρόσος Καραγεωργόπουλος, Παθολόγος- Λοιμοξιολόγος Νοσοκομείου Royal του Λονδίνου.

Και στην Αθήνα εθελοντές για Νόμπελ Ειρήνης

Εικόνες εξαθλίωσης και στην πλατεία Βικτωρίας. Εδώ η κατάσταση φεύγει από τον έλεγχο, όταν εθελοντές καταφτάνουν με  τρόφιμα.
«Οι δικοί μας περάσανε και χειρότερα. Οι δικοί μας φάγανε και το γιαταγάνι των Τούρκων. Ξέρω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Τους καταλαβαίνω απόλυτα και αισθάνομαι τον πόνο τους» λέει συγκινημένος ένας εθελοντής.
Παίρνουν  στις πλάτες τους  το βάρος, όπως ακριβώς έκαναν και οι νησιώτες μας.   Διαπιστώνουν  ότι το κράτος και η οργανωμένη Πολιτεία  δεν  μπορούν να  το επωμιστούν.  Για μια ακόμη φορά, ιδιώτες γιατροί  κάνουν αυτό που μόνο η συνείδησή τους προστάζει.
Παράλληλα, με το χάος που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας, αγνοείται από το μεσημέρι κι ένα 12χρονο κορίτσι.