Τί είναι η Αθλητική Ναυαγοσωστική – Sport Lifesaving και γιατί μάς είναι αναγκαία πλέον
|| UP–όψεις + ενδιαφέροντα ||
της Βίκυς Αρβανίτη
Απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας Παν/μιου Αθηνών.
Διετέλεσε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αντιπρόεδρος του Ιστιοπλοικού Ομίλου Αμεα Sailability Hellas, Μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Ιστιοπλοίας Ρίο 2016
Το Καλοκαίρι προχωρά ακάθεκτο με τις οργανωμένες παραλίες και beach bar να έχουν κατακλύσει τις περισσότερες ακρογιαλιές απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, και τη νεολαία ή και τη λιγότερο νεολαία, να διασκεδάζει και να κολυμπά.
Η παρουσία Ναυαγοσώστη, απαραίτητη και ένα άθλημα ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, αρχίζει να κερδίζει έδαφος:
Η Αθλητική Ναυαγοσωστική (Sport Lifesaving η Competitive lifesaving) με την οποία ασχολούνται αθλητές ατομικά ή ομαδικά, σε Παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στα World Games, αγωνίσματα που δεν μετέχουν στους Ολυμπιακούς, αναγνωρίζονται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ και τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς.
Καινούριο άθλημα, θα πει κανείς. Κι όμως, η πρώτη προσπάθεια ξεκινά στην Ελλάδα το 1903, στον Πειραιά, όταν ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Νάστος εγκαινιάζει τη Κολυμβητική Σχολή Πειραιά, υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Νικολάου και δημιουργείται ουσιαστικά η πρώτη σχολή Ναυαγοσωστών εφόσον εκτός από την κολύμβηση, διδάσκεται και η διάσωση ναυαγών, για να φτάσουμε το 2016 να διδάσκεται επίσημα η Αθλητική Ναυαγοσωστική ως μάθημα επιλογής στο ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ.
Αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής περιλαμβάνονται στο καλεντάρι των αγώνων της International Life Saving Federation εδώ και δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, σε πισίνα, θάλασσα και άμμο με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη και εξέλιξη των σωματικών και πνευματικών δυνατοτήτων των ναυαγοσωστών.
Στον ελλαδικό χώρο, οι συμμετέχοντες Σύλλογοι φτάνουν σήμερα τους 14 ενώ έχει συσταθεί Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας-Αλιείας (ΕΟΥΔΑ).
Πριν λίγες ημέρες, διοργανώθηκε για πρώτη φορά Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας που τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο ασημένιος Ολυμπιονίκης κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης και η ασημένια Ολυμπιονίκης στο πόλο Κική Λιόση, ενώ το επόμενο Πρωτάθλημα διοργανώνεται 13-15 Οκτωβρίου 2017 στο Δήμο Αλίμου.
photos Arturo Abraldes
O Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ιδρυτής και ‘πατέρας’ της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, απαντά στο Γλυφάδα Metropolitans:
|| Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την Αθλητική Ναυαγοσωστική;
– Επειδή εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει τα οφέλη όλων των αθλημάτων (άμιλλα, φυσική κατάσταση, κοινωνικοποίηση), είναι το μοναδικό άθλημα που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς. Προσφέρει θέαμα και νεωτερισμό για την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, είναι το άθλημα των αθλημάτων. Επειδή είναι ένα αναδυόμενο άθλημα μπορεί όταν αναγνωριστεί να δώσει μόρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, ευκολότερα από άλλα κορεσμένα και παγιωμένα αθλήματα.
|| Μαθαίνουμε ότι οι ηλικίες που μπορούν να ασχοληθούν κυμαίνονται από 8 έως 76 ετών. Είναι ασφαλές άθλημα για τους συμμετέχοντες;
– Απολύτως. Η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι αθλοσώστες μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Οποιοι έχουν την ικανότητα κολύμβησης 50μ., τρεξίματος 20μ στην άμμο ή να πετάξουν ένα σχοινί, έχουν θέση στην οικογένεια της αθλητικής ναυαγοσωστικής.
Ενα εξαιρετικό άθλημα με ταυτόχρονη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σε μία χώρα που ‘βρέχεται’ απ’ άκρη σ’ άκρη και που οι λουόμενοι κατακλύζουν τις ακρογιαλιές της.