Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας τόνισε πως το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.

 

Για τις λοιμώξεις του μέλλοντος από ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια και συγκεκριμένα από τον Candida auris, έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής, μιλώντας για τον μύκητα Candida auris, τόνισε πως η ανθεκτικότητά του είναι τόσο μεγάλη που, όταν βρεθεί, δεν μπορούν να τον απομακρύνουν από τα νοσοκομεία.

 

“Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Ο Candida auris είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής και λοιπά συνεχίζει να παραμένει εκεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας πολλά νοσοκομεία είχαν πρόβλημα με την Candida Auris, όπως ο «Ευαγγελισμός». “Είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα το βρούμε μπροστά μας” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

“Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορονοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια, από τα οποία μολύνθηκαν.

Τέλος, τόνισε πως η Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.

Τι είναι ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

 

see more: news247.gr